Pakis rambat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Paku rambat
Lyg scandens.jpg
Hata leutik (hata kecil, Lygodium scandens)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Pteridophyta
Klas: Pteridopsida
Ordho: Schizaeales
Famili: Lygodiaceae
C.Presl
Génus: Lygodium
Sw.
Spesies

Lihat teks

Pakis rambat ya iku tuwuhan kang kalebu kelompok tuwuhan pakis, tuwuh mrambat lan kalebu ing genus Lygodium. Genus iki siji-sijiné genus ing suku Lygodiaceae, sanajan sawetara ahli nglebokaké ing suku Schizaeaceae. Jinis-jinis umum kang tinemu ing Jawa ya iku pakis ata Lygodium circinnatum lan hata leutik (Lygodium philodendron). Ing Basa Indonesia diarani paku hata kang dijupuk saka basa Sunda.

Golor kang mrambat sakjané dudu wit nanging gagang godhong kang dawa. Ing padésan, golor iki digunakaké minangka tali, sawisé godhong diresiki. Ing Bali lan NTB, paku ata dibudidaya kanggo bahan anaman.[1] Ing Amérika Serikat, L. microphyllum wis dadi tuwuhan invasif sing angèl dikendhalèni.

Sawetara spesies Lygodium
  • Lygodium articulatumAsia Kidul-wétan.
  • Lygodium circinnatum (pakis ata) – Malësia lan Australasia.
  • Lygodium conformeChina.
  • Lygodium cubenseKuba, Hispaniola.
  • Lygodium digitatum – China.
  • Lygodium flexuosum – China kidul tekan Australia tropis.
  • Lygodium japonicumWétan Asia tropis Australia.
  • Lygodium microphyllum (hata leutik) – Asia tropis.
  • Lygodium microstachyum – China.
  • Lygodium palmatum – Pesisir wétan Amerika Serikat.
  • Lygodium polystachyum – China.
  • Lygodium reticulatum – Australia, Polynesia.
  • Lygodium salicifolium – China iring kidul nganti Australia tropis.
  • Lygodium subareolatum – China.
  • Lygodium trifurcatum – Asia kidul wétan nganti Australia tropis.
  • Lygodium volubileAmérika Kidul, Tengah lan Karibia.
  • Lygodium versteeghii – Asia kidul wétan nganti Australia tropis..
  • Lygodium yunnanense – China kidul

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Hartutiningsih, M. Siregar, Dewa Putu Darma dan Wenni Setyo Lestari (2004). Paku Ata Lygodium circinnatum (Burm.f.) Sw. - Budidaya dan Prospeknya. UPT BKT Kebun Raya "Eka Karya" Bali - LIPI. ISBN 979-99067-0-9.