Aurora

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Northern Lights)
The aurora borealis shines above Bear Lake
Red and green aurora in Fairbanks, Alaska
Northern lights with very rare blue light over Moskosel, Lapland in Sweden
Northern lights over Malmesjaur, Moskosel, Lapland, Sweden
Aurora australis in Antarctica

Northern Lights utawa Aurora ya iku kedadeyan metuné cahya sing mbulat-mbulat ning Lapisan Ionosfer saka planit amarga enenge interaksi antarané medan magnetik sing diduweni planit mau karo partikel sing duwé partikel momotan sing dipancarke srengéngé (maruta srengéngé).[1] Ning donya, aurora iki eneng ning sisih Kutub Lor lan Kutub Kidul magnetiké.[1] Aurora sing kedaden ning sisih Lor mau nganggo jeneng Aurora Borealis (IPA /ɔˈɹɔɹə bɔɹiˈælɪs/), sing dijenengi Dewi Fajar Rom, Aurora, lan jeneng Yunani kanggo angin lor, Boreas.[1] Iki amarga ning Éropah, Aurora kerep keton kaya abrit-abrit ning Ufuk Lor sing kaya ketok srengéngé njedhol saka sisih iku.[1] Aurora Borealis mesthi eneng ing sasi September lan Oktober, Maret lan April.[1] Kadaden Aurora iki ning sisih kidul dijenengi Aurora Australis sing duwé sipat padha.[1] Jarene, sing paneliti ionosfer, fenomena alam ing atmosfer nduwur sing kapisanan ya iku aurora.[2] Bentuke aurora ana kaya lengkung utawa mbelengkuk, garis, kaya lembara, lsp sing ketok ning wayanh bengi ning langit.[2] Miturut legenda-legenda Yunani lan Cina, aurora iku dianggep penampakan déwa/penguasa alam semesta.[2] Kedadeyan Northern Light ing wektu subuh ning kutub lor, sing ngetokke cahya saka awang-awang racaké uga bisa diarani polar auroras, amarga racaké ketok antrané 65-72 drajat lintang lor lan kidul.[2] Kedadeyan Northern Light arang-arang lan ora kethok karo mripat biyasa.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f [1] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e [2] (diakses tanggal 15 Juli 2011)