Nilon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Nilon Nilon Nilon 6,6 unit
Kepadhetan 1.15 g/cm3
Konduktivitas listrik (σ) 10−12 S/m
Konduktivitas termal 0.25 W/(m·K)
Titik lebur 463–624 K
190–350 °C
374–663 °F

Nilon wujud sawijining kulawarga polimer sintetik kang diripta taun 1935 déning Wallace Carothers ing DuPont. Prodhuk pisanan ya iku sikat untu mawa wulu nilon (1938), diterusaké karo prodhuk kang luwih ditepungi: stoking kanggo wanita taun 1940. Nilon digawé saka rangkéyan unit kang ditautaké mawa ikatan peptida (ikatan amida) lan asring diistilahaké mawa poliamida (PA). Nilon wujud polimer pisanan kang suksès kanthi komersil, lan wujud serat sintetik pisanan kang digawé kabèh saka bahan anorganik: batu bara, banyu, lan udara. Èlemèn-èlemèn iki kasusun dadi monomer kanthi bobot molekular asor, kang sabanjuré diréaksikaké kanggo mbentuk ranté polimer dawa.

Bahan iki ditujukaké kanggo dadi pangganti sintetis saka sutra kang diwujudaké kanthi migunakaké kanggo nggantèkaké sutra minangka bahan parasut sawisé Amérika Sarékat mlebu Perang Donya II taun 1941, kang njalari stoking angèl diantuki nganti perang rampung.

Serat nilon saiki dipigunakaké kanggo kain lan tali. Nilon padhet minangka pérangan mekanik lan rekayasa.