Nike, Inc.

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Logo Nike

Nike, Inc. Ya iku salah sawijining prusahaan sepatu, sandhangan lan piranti-piranti ulah raga saka Amérika Sarékat kang dadi salah sawajining prusahaan kang gedhé dhéwé ing donya.[1] Dehewek bisa misuwur amarga nyeponsori atlet-atlet kang wis misuwur ingg donya kaya Tiger Woods, Ronaldo lan Michael Jordan.[1][2] Saliyané iku dhèwèké uga duwé perjanjian kaliyan club-club bal-balan ing donya kaya Manchester United, F.C. Barcelona, Arsenal, F.C. Basel, Juventus, Clube de Regatasd Flamengo, Steaua Bucuresti, AC Sparta Praha, Red Star Belgrade, Inter Milan, VfL Bochum, VfL Wolfsburg, Hertha BSC Berlin, Borussia Dortmund, PSV Eindhoven, Valencia C.F., Urawa Red Diamonds, Kaizer Chiefs, Atlético de Madrid, NK Maribor, Glasgow Celtic, FC Porto, Paris Saint-Germain, Boca Juniors, lan Corinthians.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sepatu lan sandhangan kanggo ulah raga saka Nike gampang dititeni saka logo prusahaan, para “swoosh”tik lan slogan “Just Do It”.[1]

Dijupuk saka jeneng dewi Yunani kang ngemu tegese Kamenangan, Nike ngadeg taun 1964 rikala atlet lan pangusaha Oregon kang jenenge Philim Knight duwé ide tuku sepatu mlayu saka Jepang supaya bisa saingan karo merk Jerman kaya Adida lan Puma kang banjur akèh ing pasar Amérika Sarékat.[1] Untunge ya iku sepatu Jepang luwih murah amarga upah buruhe luwih murah.[1]

Dhèwèké wiwit ngidherake sepatu ing stadion atletik, banjur alon-alon saya akèh sing nuku sepatune.[1] Tahun 1970-an Knight lan prusahaan liyané ndelok wiwitane revolusi ulah raga mlayu lan wiwit masaraje produk kanggo masarakat umum.[1] Dhèwèké banjur rikat-cepetmbukak pasar kang luwih amba lan nggenti pamikiran sepatu ulah raga dadi sepatu fashion kang disenengi kabèh wong saka bocah cilik nganti wong tuwa.[1]

Tahun 1979 Nike wis bisa nguwasani separo pasar ing AS lan pendapatane nganti US $ 149 yuta.[2] Ana ing pertengahan taun 1980-an kahanan prusahaan kaya ora bisa ambruk, nanging ujug-ujug ana serangan saka saingane ya iku Reebok.[2] Naging taun 1990 Nike bisa mimpin prusahaan manèh, mliginé amarga ngenalake sepatu “Air Jorda” kang disengkuyung lan dipasarake déning bintang basket Michael Jordan.[2]

Dina iki, Nike mertahanake posisine mimpin pasar sepatu ulah raga lan dadi pamain wigati ing sandhangan lan aksesoris ulah raga.[2] Majalah Fortune nglaporake pangadolan gedhene US $ 3,7 miliar ing taun 1994 lan untung US $ 299 juta (Fortune 1995).[2] Kira-kira 60% saka pangadolan ing Amérika Sarékat, 30 % ing Éropah lan 5 % ing Asia.[2] Etos prusahaan Nike ya iku ngatutake desikasi kang kuwat kanggo ulah raga lan kaséhatan. Staf ing kantor pusat prusahaan, Nike Kampus Dunia ing Beaverton, Oregon, diarepaje bisa ulah raga saben dinane.[2] Dhèwèké dijelentrehake déning direktur Nike mawa "athletic, outdoor, lets-do-it-together types”.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Sejarah dan maksud sombol Nike (dipunundhuh tanggal 20 Januari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h i Nike, Inc (dipunundhuh tanggal 20 Januari 2013)