Nao (robot)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nao robot Humanoid.
Presentasi saka Robot Nao ning Fêtons Linux ing Geneva, Switzerland, oktober 2011.

Nao (sing diwaca now) yaiku Humanoid Robot sing autonomous, isa dilebokaké program lan ukurané skala 1:2,5 kaliyan manungsa standar, robot nao digarap dèning Aldebaran Robotics. Aldebaran robotics kuwi salah sawijining perusahaan startup Prancis sing berpusat ning Paris. Pangembangan robot ngadhek nalika peluncuran Projèct Nao ing 2004. Ing 15 Agustus 2007, Nao gentèni robot humanoid QRIO saka perusahaan Sony dadi standar robot sing dianggo ing Robot Soccer World Cup (Robocup) Standard Platform League (SPL), yaiku kompetisi robot internasional.[1] Nao wis dianggo ing robotcup taun 2008 lan 2009. Ing robotcup 2010, NaoV3R dipilih dadi platform standar kanggo SPL.[2]

Nao edisi akademik digarap dèning pawiyatan luhur lan laboratorium kanggo risèt lan pendidikan, Nao ditokaké kanggo khalayak umum ing taun 2011. ing Oktober 2010, Universitas Tokyo tuku 30 Robot Nao kanggo Nakamura lab ing pawiyatan luhur kuwi, pangajabané, yèn robot nao isa dadi asisten aktif ing lab.[3] Awit taun 2011, robot nao wis dianggo dèning akèh pawiyatan luhur kanggo risèt, pendidikan, lomba lan liya-liyané, IIT Kanpur ing india ugi nganggo nao.[4]

Ing mangsa rendheng 2010, Robot Nao dadi berita internasional amerga sinkronisasi rutin gerakan tari ning Shanghai Expo ing China.[5] Ing desember 2010, Robot Nao dèmonstrasi dadi pengisi acara Stand-up komedi.[6] Ing desember 2010 uga robot nao vèrsi anyar metu, kaluwihan robot nao sing anyar iki ning lengan ukir lan peningkatan ing motor (Servo). Ing desember 2011, Aldebaran Robotics rilis vèrsi anyar nao, yaiku Nao Nèxt Gèn. kaluwihan ing nao anyar iku yaiku: software sing luwih apik, CPU sing luwih bertenaga lan banter serta kamèra HD.[7]

Nao

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ana 6 jinising prototype sing dirancang awit 2005 lan 2007. Ing maret 2008 kapisan vèrsi bedha saka nao diproduksi, yaiku Nao edisi Robotcup, dirilis kanggo kontèstan ing taun nalika ana Robotcup.[8] Nao ngerilis vèrsi kanggo pawiyatan luhur, pendidikan lan risèt laboratorium sakwisé 2008. Ing mei 2011, Aldebaran njlèntrèhaké yèn arep ngetokaké source code kanggo umum lan dadi software open source.[9] Ing juni 2011, Aldebaran enthuk US$13 yuta ing program pendanaan vèntura dianakaké dèning Intel Capital.[10]

Ing desember 2011, Nao ngetokaké Nao Nèxt Gèn, fitur kunci saka hardware lan software anyar ing Nao Nèxt Gèn iki yaiku: Kamèra HD, daya tahan awak luwih kuat, sistem anti tubrukan lan mlakunè luwih banter.[11] Awit taun 2011, luwih saka 200 institut pendidikan ing dunya nganggo robot nao iki.[12][3][4] Ing 2012, Robot Nao didonasikan kanggo pendidikan larè-larè autis ing skolah ning Inggris, ana bocah sing luwih seneng dolan karo bocah cilik (robot nao) tinimbang wong nom utawa wong tuwa.

Prototype[sunting | sunting sumber]

Nganti 2011, ana enem prototype wis digawé:

  • Awit januari 2005 ngati maret 2006: AL-01, AL-02 lan AL-03
  • Awit sèptèmber 2005 nganti juli 2006: AL-04
  • Awit juni 2006 nganti juni 2007: AL-05a
  • Awit mèi 2007 nganti dèsèmber 2007: AL-05b
  • Akir maret 2008, versi kapisan robot Nao kanggo RoboCup: RoboCup èdisi Nao (V2)[13].
  • 2009, Nao kanggo pawiyatan luhur: Nao V3
  • Nirwa maret 2009 kanggo risèt ing akademik lan laboratorium: Nao V3+
  • Ing maret 2010 kanggo risèt ing akademik lan laboratorium: Nao V3.2
  • Ing oktober 2010: Nao V3.3
  • Dèsèmber 2011: Nao Next Gen[14].

Desain[sunting | sunting sumber]

Kabèh vèrsi nao ana sing dhuwèni 14, 21 utawa 25 Derajat kebebasan (DoF). Nao spesial sing nganggo 21 DoF lan ora nganggo aktuator tangan, digawè kanggo kompetisi Robotcup. Kabèh Nao vèrsi akademik dhuwèni fitur accelerometer sènsor lan modul pengukur momen inersia, Gyrometer lan papat Ultrasonik Sensor sing kasilaké keseimbangan ing Nao nalika ana ing ruangan. Vèrsi sing dhuwèni sikil ana fitur wolung force-sensing Resistor lan loro bumper.

Robot Nao uga dhuwè fitur multimèdia berperforma linux onboard, uga ana mikrophone (kanggo pengenalan swara lan tempat), rong spiker kanggo text to speechs (tetembungan sing isa diwaca) lan 2 kamèra HD (kanggo penampilan ing komputer, kalebu uga pendetèksi sirah lan awak/bentuk). Robot iki didhawuhi karo software pemrograman pemrosèsan grafis ("Choregraphe"), software simulasi Software developer kit. Nao uga kompetibel karo Microsoft Robotics Studio, Cyberbotics Webots, lan The Gostai Urbi Studio.[15]


Fungsi[sunting | sunting sumber]

Èdukasi[sunting | sunting sumber]

Nao kanggo Edukasi
  • Programing
  • Matematika lan Fisika konsèp kanggo aplikasi robot/
  • Perencanaan gerak
  • Pengenalan kanggo objèk utawa pengucapan benda tersebut lan pendetèksi
  • kanggo gawè game lan cerita
  • Mekatronika
  • Otomasi

Risèt[sunting | sunting sumber]

nao kanggo research
  • Interaksi antara manungsa lan robot
  • Persèpsi lan rèkognisi
  • Rèkognisis objek tartamtu & pendetèksi
  • Permodèlan èksprèsif gèsture
  • Lokalisasi lan Navigasi
  • Sinkronisasi gubahan ing robot
  • Analisis strutur lan gerakan
  • Psikologi lan sosial robot
  • Kecerdasan gawèan


Fitur[sunting | sunting sumber]

Peningkatan kaprigelan audio lan visual

Kamèra[sunting | sunting sumber]

Sènsor kamèra sing luwih apik (HD), Aldebaran Robotics nyediakaké sènsitivitas sing luwih canggih ing VGA kanggo persepsi minim cahaya. Pemrosèsan nirwa ing CPU robot, Nao isa nganti 30 nirwa per detik ing rèsolusi HD. NAO isa nggubah endas horizontal nganti 239°, vèrtikal nganti 68° lan kamèra isa ndelok 61° horizontal lan 47° vertikal. Kasil: Nao ndhuwèni kapasitas gedhi kanggo ngroso lingkungané.

Rèkognisi Objèk[sunting | sunting sumber]

Nao ndhuwèni kemampuan kanggo isa ngenali akèh benda. Saklajengé, objèk utawa benda kuwi isa disimpen berkat software Choregraphe, nalika nao ndelok benda/objèk kuwi, nao isa ngenali lan ngomong kuwi objèk apa.

Dètèksi wajah lajeng rèkognisi[sunting | sunting sumber]

Iki salah sawijining fitur sing paling apik kanggo interaksi. Nao isa ndetèksi lan sinau (nyimpen) wajah kanggo ngenali saklajengé.

Tetembungan dadi Pocapan (text to speech)[sunting | sunting sumber]

Nao isa ngomong nganti 9 basa. nganggo fitur "say box" ing Choregraphe, programmer isa nglebokaké tembung lan gubah paramèter swara dadi sing dikarepaké. Nao isa ngomong tembung sing bener, lan tanda baca sing trep lan intonasinè leres.

Otomasi rekognisi Swara[16][sunting | sunting sumber]

Pengenalan swara kuwi jantung saka interaksi intuitif antar robot lan manungsa. Aldebaran robotics gawe fitur "Nuance" kanggo ngembangké pengenalan swara sing banter, leres lan trep. Nao saiki isa ngerungokné swara nganti 2 mèter. Kasil: luwih fluiditi lan pachalaton luwih alami.

Detèksi Swara lan lokalisasi[sunting | sunting sumber]

Nao isa ndetèksi swara saka manungsa lan isa ngerti yèn swara kuwi saka manungsa napa ora. saka swara sing ditokaké manungsa, Nao isa nentukaké tempat.

Gerakan natural ing robot

Smart Stiffness[sunting | sunting sumber]

Fitur unik sing ngatur catu daya sing dianggo dèning sèrvo nalika robot gerak. kasil: catu daya luwih irit, luwih apik kanggo komponèn driver nalika hemat batrè.

pengaturan Tiba (Fall Manager)[sunting | sunting sumber]

Nao musthi isa tiba, nanging programer saka Aldebaran robotics mrogram yèn nalika Nao tiba, robot Nao isa ngadhek dèwè. Sistem anyar: sakdurungé nao gelètak ing lemah, nao isa ngelindungi diri nganggo tangané.

Anti tabrakan[sunting | sunting sumber]

Fitur iki nyegah yen tangan Nao nabrak awake dewe. Nao mesti ngerti posisi endas, awak, sikil lan tangan.

Resource Manager[sunting | sunting sumber]

Nao isa menggangung(interrupt) lan mandhek(stop) utawa menyesuaikan tindak-tanduk sing berlangsung sakdurunge ngelaksanake perintah anyar.

Spesifikasi Umum[sunting | sunting sumber]

Nao Next Gen (2011)
Dhuwur 58 centimetres (23 in)
Abot 43 kilograms (95 lb)
Autonomi 60 Menit (gubah aktif), 90 menit (normal panganggean)
Degrees of freedom 21 nganti 25
CPU Intel Atom @ 1.6GHz
Built-in OS Linux
OS sing isa dianggo Windows, Mac OS, Linux
Basa Pemrograman C++, Python, Java, MATLAB, Urbi, C, .Net
Vision loro HD 1280x960 kamera
koneksi Ethernet, Wi-Fi

Spesifikasi Rinci[sunting | sunting sumber]

Elektrikal[sunting | sunting sumber]

  • Input  : 100 to 240 Vac - 50/60Hz - Max 1.2A
  • output  : 25.2 Vdc - 2A
  • Tipe Batre  : Li-ion 21.6V / 2.15Ah 2A

MotherBoard[sunting | sunting sumber]

CPU Processor: Intel Atom Z530, 1,6GHz, 512KB FSB 533mHz RAM: 1GB Flash Memory  : 2 GB Micro SD (eksternal memory): 8GB

Koneksi[sunting | sunting sumber]

  • Ethernet  : RJ45 10/100/1000 Base T
  • WiFi  : IEEE 802.11b/g/n

Audio[sunting | sunting sumber]

Loud Speaker

  • Jumlah  : 2 speaker
  • Diameter  : 36mm
  • Impedansi  : 8ohms
  • Sp Level  : 87dB/w +/- 3dB
  • Frekuensi  : up to ~20kHz
  • Input  : 2Watt

Mikrophone

  • Jumlah  :4 mirophone ing sirah
  • sensitivitas  : ~40 +/-3dB
  • jangkauan frekuensi  : 20Hz-20kHz
  • noise rasio: 58dBA

Konstruksi[sunting | sunting sumber]

  • Dimensi  : 573×275×311mm / 22.5x10.8x12.2 inch
  • Abot  : 5.2kg / 11.4 lb
  • Konstruksi Material  : ABS-PC / PA-66 / XCF-30

Basa[sunting | sunting sumber]

text to speach  : Inggris, Prancis, Jerman, Italia, China, Jepang, Korea, Portugal. automatic speech rekognition: Inggris, Prancis, Jerman, Italia, China, Jepang, Korea

Vision[sunting | sunting sumber]

Kamera Nao
  • Jumlah  : 2 Kamera
  • Sensor Model  : MT9M114
  • Sensor Tipe  : SOC Image Sensor

Imaging Array

  • Resolusi  : 1,22 Mpx
  • format optikal  : 1/6inch
  • pixel aktif  : 1288×968px

Sensitivitas

  • gedhi Pixel  : 1.9μm
  • jangkauan dinamik  : 70dB
  • Signal/Noise ratio (maks): 37dB
  • Responsivity  : 2.24 V/lux-sec (960p), 8.96 V/lux-sec (VGA)

Output

  • Putput kamera  : 960p@30fps
  • Format data  : YUV422
  • Shutter tipe  : ERS (Electronic Rolling Shutter)

Tampilan

  • Bidang pandang  : 72.6°DFOV (60.9°HFOV, 47.6VFOV)
  • Jangkauan Fokus  : 30cm ~ ora ana batasan
  • tipe Fokus  : Fokus campuran

IR[sunting | sunting sumber]

komunikasi ing Nao
  • Jumlah  : 2 buah
  • Lebar gelombang  : 940nm
  • Emission Angel  : +/-60°
  • Tenaga  : 8mW/sr

Modul Inersia[sunting | sunting sumber]

Gyrometer

  • jumlah  : 2
  • Axis  : 1 ing setiap gyro
  • Presisi  : 5%
  • Kecepatan angular  : ~500°/s

Accelerometer

  • Jumlah  : 1
  • Axis  : 3
  • Pesisi  : 1%
  • Akselerasi  : ~2g

Sonar[sunting | sunting sumber]

Sonar ing Nao
  • Emiter  : 2 ing ngarep
  • Receiver  : 2 ing ngarep
  • Frekuensi  : 40kHz
  • Sensitivitas  : -86dB
  • Resolusi  : 1cm
  • Jangkauan deteksi  : 0.25m nganti 2.55m
  • kerucut efektivitas  : 60°

Sensor Posisi[sunting | sunting sumber]

nganggo teknologi sensor efek ruang 12 bits/0,1° MRE (Magnetic Rotary Encoder): ×36

FSR (Force Sensitive Resistor)[sunting | sunting sumber]

Force Sensitive Resistor ing Nao
  • jangkauan  : 0 nganti 110N
  • jumlah  : 4 ing setiap sikil

Software[sunting | sunting sumber]

nganggo empbedded GUI Linux berbasis saka Gentoo Arsitektur 64 bit

  • embedded programing: Basa C++, Basa Phyton, Basa Java, matlab, .NET

Derajat Kebebasan[sunting | sunting sumber]

DoF ing nao
  • Kepala  : 2 DoF
  • Tangan  : 5 DoF
  • Pelvis (panggul)  : 1 DoF
  • Sikil  : 5 DoF
  • Lengan  : 1 DoF

Mekatronik Nao[sunting | sunting sumber]

Mekatronik pergelangan sikil Nao

Edisi kit mekatronik Pergelangan sikil Nao yaiku:

  • Pergelangan sikil Nao: dianggo kangge pengajaran (studi), pengajaran iki awujud panggubahan 2 axis kalebu uga fitur elektrik & mekanik ing koponen nao
  • Software : panggilan command lan visualisasi panggabungan pergelangan sikil & sensor data
  • datasheet: saka kit.

Fitur Mekatronik Nao[sunting | sunting sumber]

Kanggo Pelajar[sunting | sunting sumber]

  • Sinau Nao, yaiku pemanfaatan komponen mekatronik ing nao. Sinau nao langsung saka teori lan praktek ing robot nao.
  • Inovasi lan motivasi berkarya amerga nganggo robot Nao, kanggo tumbuhkembang ide kreatif awujud teknis lan rekayasa kecerdasan gawean.

Kanggo Pengajar[sunting | sunting sumber]

  • Ngejak utawa ngajarke siswa berfikir kayata insinyur utawa teknisi yen analisis saka virtual lan real kuwi beda.
  • Gawe projek otawa berbasis lab kanggo pengajaran mekatronika.

Studi Kasus[sunting | sunting sumber]

  • Kontrol : njelntrehake 2 hukum kontrol sistem DoF, panerapan PWM ing motor-motor Nao lajeng peletakan posisi aktuator ning semestine.
  • Mekanik : Neliti konsep pergelangan sikil Nao nganggo aplikasi CAD Solidworks
  • Elektrik: Sinau sistem panganggo energine lan informasi saka datasheet lan skematik ing mekatronik Nao.

Spesifikasi Mekatronika Kit Pergelangan Sikil[sunting | sunting sumber]

Part[sunting | sunting sumber]

  • Pergelangan sikil Nao
  • Power adaptor
  • kabel konektor
  • buku petunjuk
  • dvd petunjuk panganggo

Software[sunting | sunting sumber]

Kontroller Pergelangan sikil
Generator Sinyal Gubah, mlaku, parabola lan kostum nganggo file CSV
Kontrol Loop Mbukak lan nutup nganggo parameter PID
Visualisasi Visualisasi grafik kit
Transfer Data dasare nganggo file CSV
Diagnosa Versi software, versi firmware lan kalibrasi MREs
Program Kontroller Pergelangan sikil
Generator Sinyal CSV file data
Kontrol Loop Mbukak lan nutup nganggo parameter PID
Transfer Data file CSV (kecepatan sudut, sudut, sinyal PWM, eror ning nyata utawa teori, piranti rasio sinyal, posisi MREs, wektu panyimpenan, Parameter PID)
Basa pemrograman C++
Matlab
Simulasi Formulasi, nyunting lan mbenake gerakan (motion) ing kit pergelangan sikil Nao
kontrol perintah langsung ing Nao Ankle Kitwith Simulink

Sensor lan Motor[sunting | sunting sumber]

  • MRE (Magnetic Rotary Encoder)  : 4 set, presisi 12 bit/0,1°
  • Jinising Motor  : Motor DC Brush
  • Model  : 22NT82213P
  • Nomer  : 2
  • Kecepatan Proses  : 8300rpm ±10%
  • dhodhokan torsi  : 68mNm ±8%
  • Torsi lanjutane  : maksimal 16,1mNm

Rasio nyilikake kacepatan[sunting | sunting sumber]

Posisi Ankle ing sikil Nao
  • AnklePitch  : 130.85
  • Ankleroll  : 201.3

Syarat Software[sunting | sunting sumber]

Eletrikal[sunting | sunting sumber]

  • Pamasukan elektrik  : 24Vdc, maksimal 1.8A
  • Adaptor Power  : 24Vdc/1.8A ac
  • kabel koneksi  : konektor kabel sing nganggo female USB, konektor jack lan male USB


Cathethan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Nao robot replaces AIBO in RoboCup Standard Platform League". Engadget. 16 August 2007. Retrieved 4 October 2012.
  2. ^ "UK robots prepare for world cup". BBC. 25 October 2010. Retrieved 4 October 2012.
  3. ^ a b "Le robot français Nao fait ses classes à l'Université de Tokyo" (in French). L'Express. Retrieved 4 October 2012.
  4. ^ a b "Robot that walks, talks, emotes like humans...'Nao'". Times of India. 4 February 2013. http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2013-02-04/kanpur/36742099_1_humanoid-robot-nao-aldebaran-robotics. Retrieved 8 February 2013.
  5. ^ "Robotic mascot entertains at Shanghai Expo". ChannelNewsAsia.com. 21 June 2010. Retrieved 4 October 2012.
  6. ^ "Heather Knight: Silicon-based comedy". TED.com. December 2010. Retrieved 4 October 2012.
  7. ^ "Aldebaran Robotics announces Nao Next Gen humanoid robot". Engadget. 10 December 2011. Retrieved 15 April 2012.
  8. ^ "Robocup Standard Platform League". Tzi.de. Retrieved 4 October 2012.
  9. ^ "Aldebaran to Open Source NAO's code". Nao Developer. 13 May 2011. Retrieved 4 October 2012.
  10. ^ "Aldebaran raises $13 million in round led by Intel Capital". Nao Developer. Retrieved 4 October 2012.
  11. ^ "Aldebaran Robotics announces Nao Next Gen humanoid robot". Engadget. 10 December 2011. Retrieved 15 April 2012.
  12. ^ "Nao, le robot que les universités s'arrachent". digiSchool média. 4 February 2013. http://www.digischool.fr/initiatives/nao-robot-universites-13504.php. Retrieved 16 February 2013.
  13. ^ (en) Standard Platform League, Tzi.de
  14. ^ "Video, NAO next gen
  15. ^ "NAO NEXT Gen H25 Datasheet". Aldebaran Robotics. December 2011. Retrieved 4 October 2012.
  16. ^ "Fitur kunci Swara". Aldebaran Robotics. Dipendhet maret 2013.

link Njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nao_(robot)&oldid=879834"