Materi peteng: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
3 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
c
→‎top: clean up, replaced: nggawe → nggawè (3) using AWB
(→‎top: éjaan, replaced: sering → sok (2))
c (→‎top: clean up, replaced: nggawe → nggawè (3) using AWB)
{{Kosmologi}}
'''Materi peteng''' ya iku [[materi]] kang ora bisa dideteksi nganggo [[radiasi]] kang dipancaraké utawa penyerapan radiasi saka materi iku dhéwé, ananging anané bisa dibuktikaké saka efek [[gravitasi]] materi-materi kang katon kaya ta [[bintang]] lan [[galaksi]]. Dikira-kira anané materi iki ning [[alam dunya]] kaya efek gravitasi kang sok nunjukaké manawa sebeneré ana materi liya kang luwih akèh manèh, sing bisa diemati langsung. Materi peteng sok bisa nggawenggawè ketidakkonsistenan sakjeroné téyori [[dentuman dahsyat]].
 
Ana orané materi peteng iki bisa nentukaké [[takdir akir saka alam dunya]]. Kita ngerteni manawa saiki alam semesta kena pengembangan amarga cahya saka benda langit kang luwih menunjukaké anané [[pergeseran merah]]. Akehé materi biyasa kang katon ning alam semesta ora cukup kanggo nggawenggawè gravitasi mandhekaké pengembangan, lan amarga iku. Pengembangan bakal dikelakon saterusé karo anané materi gelap. Lumrahé, gunggungé materi peteng kang cukup ning alam donya bisa menyebabaké pengembangan alam semesta mandek, malah bisa sawaliké (kang akiré nggawenggawè ana [[Big Crunch]]). Ning kedadian kang ana, saiki akèh pamanggihan manawa obahan-obahan alam dunya didominasi déning komponèn liyané, [[ènergi gelap]].
 
== Pranala njaba ==
5.601

besutan

Menu navigasi