Megalodon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Megalodon
Kalamangsa: Miocene - Pliocene, 23–2.6 Ma
Megalodon shark jaws museum of natural history 068.jpg
Modèl rahang C. megalodon ing American Museum of Natural History.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Chondrichthyes
Subklas: Elasmobranchii
Superordho: Selachimorpha
Ordho: Lamniformes
Famili: Lamnidae utawa †Otodontidae
Génus: Carcharodon utawa †Carcharocles
Spésies: C. megalodon
Jeneng binomial
Carcharodon megalodon utawa Carcharocles megalodon
Carcharodon megalodon, Agassiz, 1843
Sinonim
  • Procarcharodon megalodon Casier, 1960
  • Megaselachus megalodon Glikman, 1964
  • Otodus megalodon Agassiz, 1843
Untu Megalodon.

Megalodon(pocapan jroning Basa Inggris /ˈmɛɡələdɒn/ MEG-ə-lə-don; artinipun "Untu Gedhe", saka Yunani μέγας (mega, "gedhé") lan ὀδούς (odon, "untu")) ya iku jinising hiu purba raseksa sing paling kondhang minangka iwak predator gedhé dhéwé ing jaman biyèn[1].Spesies sing wis cures iki urip kira-kira antarané 28-15 yuta taun kepengker,nalika Era Kenozoikum (Oligosen akir mlebu ana ing Pleistocene awal).[2] Ukurane yèn dibandingake karo banda sing ana saiki ibarat kapal pesiar nanging rada gedhé sithik. Hiu iki kalebu iwak perairan dalam kang jarang munggah marang lumah kajaba golèk pangan.

Panemon[besut | besut sumber]

Glossopetrae[besut | besut sumber]

Miturut lapurane Rennaissance,raksasa,fosil untu segitiga asring tinemu tinandur ing formasi wewaton sing prenah uga dipitaya minangka ilat kang dadi watu utawa glossopetrae,saka naga lan sawer. Panafsiran iki dibenerake nalika taun 1667 déning sawijining tokoh naturalis Denmark,Nicolaus Steno,sing ngumumake panemuan-panemuan kasebut minangka untu-untune iwak hiu sing wis cures.[3] Panjenengane nyebutake panemone ing sawijining buku,"The head of Shark Dissected",sing uga ngamot ilustrasi C untune megalodon sing sadurunge dipercaya minangka ilat sing dadi watu.[4]

Idhentifikasi[besut | besut sumber]

Sawijining Naturalis Swiss,Louis Agassiz,menehi jeneng ilmiah kanggo hiu iki, Charcadon Megalodon,ing taun 1835,nalika paneliten "Recherces sur" ana ing karyane "Les Poissons Fossiles" (Paneliten fosil iwak),sing rampung taun 1843.[5] Untu saka Megalodon C. kanthi cara morfologis mirib karo untune iwak hiu putih gedhé.[5] Adhedhasar saka asil paneliten iki,Agassiz nglebokake kéwan Megalodon iki ing génus Carcharodon. Yèn Jeneng ilmiahe C. Megalodon utawa sring uga sinebut hiu megatooth[6], utawa hiu putih raksasa,malah ana sing njenengi hiu raksasa.[7]

Fosil[besut | besut sumber]

C.Megalodon digambarake ing cathetan fosil mliginé déning untu lan balung centro burine.[6] Kayadene kabèh iwak hiu liyané,wrangkane C. Megalodon iku kabentuk saka balung rawan katimbang balung atose.[8] Asil panemon iki kalebu specimen fosil sing paling sithik tinemu.[8]

Fosil Untu[besut | besut sumber]

Fosil sing paling umum saka C. Megalodon ya iku untune. Karakter dhiagnistik untune C.Megalodon ya iku: bentuke segitelu,strukture kuat,ukuran gedhé,grigine alus,lan katon kaya gulu sing bentuke V.[1] Untune C. Megalodon bisa nyandhak punjul 180 milimeter (7,1 inci) dhuwur miringe utawa diagonale,lan kalebu spésies gedhé dhéwé ing jajaran spésies hiu sing dikenal.[1]

Fosil balung[besut | besut sumber]

Fosil balung C. Megalodon uga terkadhang tinemu.[4] Conto sing paling pinunjul ya iku kolom balung buri sing diawetake,sing dikedhuk saka lembah Antwerpen,Bèlgi déning M.Leriche ing taun 1926.[4] Spesimen kabentuk saka 150 balung buri centro,kanthi centro sing gedhé dhéwé ukurane 155 mm.[4] Nanging para ilmuwan yakin yèn centrone Megalodon bisa luwih gedhé saka iku.[4] Panemon liyané ana ing lemah Gram,Denmark, déning Bendix-Almgeen ing taun 1983.[4] Spesimen iki kadhiri saka 20 balung buri centro, kanthi centro paling gedhene duwé ukuran sawetara 230 mm.[4]

Sebaran Fosil lan Umure[besut | besut sumber]

Fosil-fosil C. Megalodon wis dijedhuk ing pérangan donya endhi baé,kalebu Éropah,Amérika Utara,Amérika Selatan,Puerto Rico,Kuba,Jamaika,Austrakia,Selandhia Anyar,Jepang,Afrika,Malta,Grenadines,lan India.[4] Untu C. Megalodon uga wis dikedhuk ing laladan sing adoh saka bawana(tuladhané ing palung Mariana,Pasifik).[1] Megalodon sing terakhir urip diprakirakake ing jaman Oligosen Akhir, sawetara 28 yuta taun kepengker.[3] Sanadyan fosil C Megalodon ana uga sing katut tinemu ing sanjabanelapisan watu strata tersier,Megalodon wis dilaporake urip ing jaman Pleitosen salanjute.[4] Dadi, dipitaya manawa C Megalodon iku cures nalika Pleistosen,kira-kira 1,5 yuta taun kapungkur.[6]

Anatomi[besut | besut sumber]

Saka akèhé spésies sing esih urip, hiu putih gedhé dianggep analogine C.Megalodon.[1] Kurange wrangka fosil sing tinemu gawé para ilmuwan gumantung karo morfologine iwak hiu putih gedhé kanggo dhasar rekonstruksi lan ukuran estimasine.[6]

Ukuran Estimasi[besut | besut sumber]

Karana isih fragmentaris,ngira-ira ukurane C. Megalodon iku isih babagan sing menantang.[5] Nanging komunitas ilmiah ngakoni yèn C. Megalodon luwih gedhé saka iwak hiu paus, Rhincodon typus.[5] Paneliten para ilmuwan difokusake marang rong aspek ukuran ya iku: dawane (total panjang) lan bobot awak.[4]

Megalodon duwé dawa kira-kira 40 kaki (12 mèter) utawaluwih.[4] Ana uga ilmuwan sing mrakirakake yèn dawane bisa nganti 50 utawa 100 kaki ( 15,5 mèter utawa 31 mèter).[6] Ukurane iki paling ora ping loro-telune Great White Shark (Hiu Putih Gedhe) nanging iki mung prakiraan saka saka akèhé fosil sing tinemu,ya iku untu raksasa sing ukurane padha baé karodawane tangane manungsa racaké.[4] Durung ana pérangan awak liyané sing bisa tinemu kajaba untune iki, dadi para ilmuwan nembé bisa mbadek padha karo apa sing katon.[4] Untune Megalodon iki mirib banget karo untune Hiu Putih Gedhé (nanging luwih gedhé tur kandhel), diprakirakake yèn Megalodon iku mbok manawa katon kaya versi raksasane Hiu Putih Gedhe.[1]

Prakiran Dawa Total[besut | besut sumber]

Ilmuwan sing sepisanan miwiti rekonstruksi rahang hiu dilakokake déning Profesor Bashford Dean ing taun 1909.[6] Saka rekonstruksi rahang mau,ilmuan iki duwé hipotesis sing nyatakake yèn dawane megalodon bisa nyandhak 30 mèter (98 kaki),nanging ing wektu saiki asil hipotesis mau dianggep ora pas.[6] Sing dadi alesan ya iku,kurange data babagan megalodon nalika jaman semana,lan ora akurate sistem strukture.[6] Kanggo nglarasake kabèh kesalahan mau para ilmuwan nggunakake panemuan fosil Megalodon sing paling anyar lan dibandinggake karo kawruh babagan pembandinge (hiu putih),ngenalake metode sing luwih kualitatif kanggo mrakirakake ukurane adhedhasar gayutan statistik antara ukuran untu lan dawane awak ing hiu putih gedhé.[6]

Cara Mangan[besut | besut sumber]

Porsi mangane Megalodon énggal padha karo porsine Paus.[6] Iwak hiu rata-rata mangan sawetara 2 persèn saka bobote sabendinane.[6] Petungan iki rada padha karo anggoné manungsa mangan.[6] Miturut para ilmuwan,cokotane Megalodon luwih kuat ketimbang cokotane T-rex.[6] Diprakirakake cara mangane padha kaya déné Hiu Putih Gedhe.[6]

Pratélan Pustaka[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Informasi babagan megalodon
  2. ^ Wroe, S.; Huber, D. R. ; Lowry, M. ; McHenry, C. ; Moreno, K. ; Clausen, P. ; Ferrara, T. L. ; Cunningham, E. ; Dean, M. N. ; Summers, A. P. (2008). "Three-dimensional computer analysis of white shark jaw mechanics: how hard can a great white bite?" (PDF). Journal of Zoology 276 (4): 336–342. doi:10.1111/j.1469-7998.2008.00494.x.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  3. ^ a b Haven, Kendall (1997). 100 Greatest Science Discoveries of All Time. Libraries Unlimited. kk. 25–26. ISBN 1591582652. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m (ing basa Spanyol)Bruner, John (1997). "The "Megatooth" shark, Carcharodon megalodon". Mundo Marino Revista Internacional de Vida Marina. 
  5. ^ a b c d Nyberg K.G, Ciampaglio C.N, Wray G.A (2006). "Tracing the ancestry of the GREAT WHITE SHARK". Journal of Vertebrate Paleontology 26 (4): 806–814. doi:10.1671/0272-4634(2006)26[806:TTAOTG]2.0.CO;2. Dijupuk 2007-12-25.  Paramèter |unused_data= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n Klimley, Peter; Ainley, David (1996). Great White Sharks: The Biology of Carcharodon carcharias. Academic Press. ISBN 0124150314. 
  7. ^ Narrated by: Robert Leigh (2009-04-27). "Monster Shark". Prehistoric Predators. National Geographic. 
  8. ^ a b http://web.ncf.ca/bz050/megalodon.html}