Maurice Félix Charles Allais

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Maurice Félix Charles Allais (lair ing Paris, 31 Mèi 1911 – pati ing Saint-Cloud, 10 Oktober 2010 ing yuswa 99 taun) inggih punika ékonom sarta fisikawan Perancis ingkang naté angsal Nobel Ékonomi nalika taun 1988 amargi nyumbang ngèlmu babagan rintisan téyori dagang kaliyan pamanfaatan dana ingkang tepat guna. Piyambakipun dados profesor ning École nationale supérieure des mines de Paris nalika taun 1944 sarta dados direktur Pusat Analisis Ékonomi awit taun 1946.

Piyambakipun nyerat karya-karya kados ta "À la Recherche d'une discipline économique" (1942) sarta "Économie et intérêt" (1947). Piyambakipun kang dados ékonom maringi sumbangan kados ta téyori putusan, kebijakan moneter, sarta sanèsipun. Namanipun sok dipunagem kanggé istilah ékonomi (paradoks Allais) babagan prekawis téyori kaputusan nalika taun 1953 ingkang bertentangan kaliyan téyori pamanfaatan ingkang dipunarapaken. Maurice Allais uga naté ngalaksanakaken percobaan watara taun 1952-1960 wonten ing babagan gravitasi, téyori relativitas mirunggan, kaliyan elektromagnetisme, kanggé neliti gayutan kateluné.

Piyambakipun séda tanggal 9 Oktober 2010, nalika yuswanipun 99 taun.

Ugi pirsani[besut | besut sumber]