Macan ngandong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panthera tigris soloensis
Kalamangsa: Pleistocene
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mamalia
Ordho: Karnivora
Famili: Felidae
Génus: Panthera
Spésies: P. tigris
Subspésies: Panthera tigris soloensis
Trinomial name
Panthera tigris soloensis
Von Koenigswald, 1933

Macan ngandong (Panthera tigris soloensis) ya iku salah sawijining subspésies saka macan kang wis cures, kang tau urip ing tlatah Paparan Sunda ing Indonésia nalika jaman Pleistosen.[1]

Fosil P. t. soloensis ditemokaké mligi ing situs Ngandong, désa Nglebak, Kradenan, Blora. Mung pitung fosil waé kang ketemu, nggawé risét ing kéwan iki dadi angèl.[2]

Saka paninggalan fosil P. t. soloensis kang dikenal, kira-kira ukuran kéwan iki minangka ukuran macan bengala kang isih urip saiki. Nanging, sawetara spésimèn nuduhaké ukuran luwih gedhé tinimbang ukuran macan modèren ing Indonésia. Heltler lan Volmer (2007) ngira yèn macan ngandong lanang bisa ngetokaké bobot potènsial nganti 480 kilogram, luwih abot tinimbang macan sibèria kang kucing gedhé dhéwé.[2]

Saliyané sisa P. t. soloensis, ana uga fosil kéwan liya kang ana ing Ngandong, kaya ta Stegodon trigonocephalus lan Elephas hysudrindicus saka ordho proboscidea (gajah purba), Bubalus palaeokerabau lan Bos paleosondaicus saka ordho bovinae (kebo purba), Tapirus indicus (tapir) lan Rhinoceros sondaicus (warak) saka ordho perissodactyla kang saiki isih ana, uga spésies cervidae (rusa). Fosil Homo erectus uga ditemokaké ing tlatah iki.[3]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. University of Míchigan (1937): Proceedings, Volume 3 page. 1853.
  2. a b Ronald Tilson, Philip J. Nyhus, ed. (2009). Tigers of the World: The Science, Politics and Conservation of Panthera tigris. Academic Press. 
  3. Sangiran: Man, Culture, and Environment in Pleistocene Time