Louis Pasteur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Louis Pasteur
Louis Pasteur, dipunfoto Pierre Lamy Petit
Louis Pasteur, dipunfoto Pierre Lamy Petit
Miyos (1822-12-27)Dhésèmber 27, 1822
Dole, Jura, Franche-Comté, Prancis
Tilar donya Sèptèmber 28, 1895(1895-09-28) (umur 72)
Marnes-la-Coquette, Hauts-de-Seine, Prancis
Kabangsan French
Bidhang Chemistry
Microbiology
Lembaga Dijon Lycée
University of Strasbourg
Université Lille Nord de France
École Normale Supérieure
Lulusan saking École Normale Supérieure
Notable students Charles Friedel[1]
Agama Catholic
Tapak asma
Louis  Pasteur's signature

Louis Pasteur (lair 27 Dhésèmber 1822 – pati 28 Sèptèmber 1895 ing yuswa 72 taun) inggih punika ahli kimia lan biologi saking Perancis[2] ingkang sampun misuwur sanget amargi panjenenganipun sampun ageng jasanipun tumrapipun ilmu pengetahuan.[3] Ananging panyurung saking Pasteur ingkang paling ageng inggih punika ing bab teori baksil penyakit lan ngembangaken teknik panyegahan kanthi cara nyuntik.[3]

Louis Pasteur lair ing kutha Dole taun 1822, sisih wetan negari Perancis.[3] Nalika taksih mahasiswa ing Paris, déning dhosenipun, Pasteur dipunanggep minangka mahasiswa ingkang "sedang-sedang saja" wonten ing ilmmu Kimia. Nembe ing taun 1847, Pasteur saged mbuktikaken menawi pangandikanipun dhosen kliru.[3] Panaliten Pasteur bab asam traktat (tartaric acid) saged ngangkat drajaatipun minangka ahli kimia ingkang misuwur,[4] kamangka wekdal punika yuswanipun nembe nemlikur taun.[3]

Pasteur lajeng ngawonenaken panaliten malih, inggih punika kanthi panaliten bab paragian.[3] Asil panaliten punika inggih punika pikantuk gagasan wonten mikroorganisme ingkang sae lan boten sae tumraping manungsa lan kewan.[3]

Sejatosipun, Pasteur sanes tiyang ingkang murwani masalah bab teori baksil penyakit.[3] Hipotesis ingkang wiwitan dipunaturaken déning Girolamo Fracastoro, Friedrich Henle, lan sanes-sanesipun.[3] Ananging Pasteur dados ingkang paling misuwur wonten ing teori kuman penyakit ingkang dipunbuktikaken kanthi pinten-pinten panaliten lan dhemonstrasi ingkang dados panyebab utami saengga masyarakat pirsa menawi teorinipun leres.[3]

Menawi panyebab penyakit punika saking baksil, kadosipun leres menawi nyegah mlebetipun baksil dhateng badan manungsa, saengga penyakit punika saged dipuncegah.[3] Amargi punika Pasteur nggadhahi panyaruwe ingkang awrat inggih punika kanthi metodhe antiseptik kagem sadaya dhokter.[3]

Pasteur ngemabangaken teknik ingkang naminipun teknik pasteurisasi sapados saged ngicalaken mikro organisme wonten ing toya.[3]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

(en) Louis Pateur

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Asimov, Asimov's Biographical Encyclopedia of Science and Technology 2nd Revised edition
  2. ^ (en)[James J. Walsh. 1913. "Louis Pasteur"; Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company]
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  4. ^ Joseph Gal: Louis Pasteur, Language, and Molecular Chirality. I. Background and Dissymmetry, Chirality 23 (2011) 1−16.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Louis_Pasteur&oldid=1089349"