Louis Pasteur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Louis Pasteur
Louis Pasteur by Pierre Lamy Petit.jpg
Louis Pasteur, dipunfoto Pierre Lamy Petit
Lair(1822-12-27)Dhésèmber 27, 1822
Dole, Jura, Franche-Comté, Prancis
PatiSèptèmber 28, 1895(1895-09-28) (umur 72)
Marnes-la-Coquette, Hauts-de-Seine, Prancis
BangsaFrench
Alma materÉcole Normale Supérieure
Karièr ngèlmiah
BabaganChemistry
Microbiology
InstitutionsDijon Lycée
University of Strasbourg
Université Lille Nord de France
École Normale Supérieure
Mahasiswa wigatiCharles Friedel[1]
Tandha tangan
Louis Pasteur Signature.svg

Louis Pasteur (lair 27 Dhésèmber 1822 – pati 28 Sèptèmber 1895 ing umur 72 taun) inggih punika ahli kimia lan biologi saking Prancis[2] ingkang sampun misuwur sanget amargi panjenenganipun sampun ageng jasanipun tumrapipun ngèlmu kawruh.[3] Nanging panyurung saking Pasteur ingkang paling ageng inggih punika ing bab téyori baksil lelara lan ngembangaken tèhnik panyegahan kanthi cara nyuntik.[3]

Louis Pasteur lair ing kutha Dole taun 1822, sisih wétan nagari Prancis.[3] Nalika taksih mahasiswa ing Paris, déning dhosenipun, Pasteur dipunanggep minangka mahasiswa ingkang "padatan" wonten ing ngèlmu kimia. Nembe ing taun 1847, Pasteur saged mbuktikaken manawi pangandikanipun dhosen kliru.[3] Panaliten Pasteur bab asem traktat (tartaric acid) saged ngangkat drajaatipun minangka ahli kimia ingkang misuwur,[4] kamangka wekdal punika yuswanipun nembé nemlikur taun.[3]

Pasteur lajeng ngawontenaken panaliten malih, inggih punika kanthi panaliten bab paragian.[3] Asil panaliten punika inggih punika pikantuk gagasan wonten mikroorganisme ingkang saé lan boten saé tumraping manungsa lan kéwan.[3]

Sejatosipun, Pasteur sanès tiyang ingkang murwani masalah bab téyori baksil lelara.[3] Hipotesis ingkang wiwitan dipunaturaken déning Girolamo Fracastoro, Friedrich Henle, lan sanès-sanèsipun.[3] Nanging Pasteur dados ingkang paling misuwur wonten ing téyori kuman lelara ingkang dipunbuktikaken kanthi pinten-pinten panaliten lan dhemonstrasi ingkang dados jalaran utami saéngga masarakat pirsa manawi téyorinipun leres.[3]

Manawi jalaran lelara punika saking baksil, kadosipun leres manawi nyegah mlebetipun baksil dhateng badan manungsa, saéngga lelara punika saged dipuncegah.[3] Amargi punika Pasteur gadhah panyaruwé ingkang awrat inggih punika kanthi métodhe antisèptik kanggé sadaya dhokter.[3]

Pasteur ngemabangaken tèhnik ingkang naminipun tèhnik pasteurisasi sapados saged ngicalaken mikroorganisme wonten ing toya.[3]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Louis Pateur

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Asimov, Asimov's Biographical Encyclopedia of Science and Technology 2nd Revised edition
  2. [James J. Walsh. 1913. "Louis Pasteur"; Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company]
  3. a b c d e f g h i j k l m [Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sajarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  4. Joseph Gal: Louis Pasteur, Language, and Molecular Chirality. I. Background and Dissymmetry, Chirality 23 (2011) 1−16.