Lorong Waktu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Lorong Waktu
GenreFiksi ilmiah
Religi
Komedi
Digawé déningDeddy Mizwar
Ditulis déningWahyu H.S.
ProduserAbdul Kadir
Aldisar Syafar
Deddy Mizwar
DiparagakakéDeddy Mizwar
Adjie Pangestu
Hefri Olifian
Jourast Jordy
Christy Jusung
Aditya Novika
Zaskia Adya Mecca
Ramdhani Qubil AJ
Opie Kumis
Musik déningAnes Bali
Chossy Pratama
Negara asalIndonesia
Basa asliBahasa Indonesia
Gunggung mangsa6
Gunggung episode207 (dhaptar episode)
Prodhuksi
Eksekutif prodhuserDeddy Mizwar
ProdhuserR. Giselawati Wiranegara
Suwéné acara20 menit
Pambabaran
Saluran tiviSCTV
Format gambarResolusi standar (4:3)
Lakuné acaraDhésèmber 9, 1999 (1999-12-09) – Juli 8, 2006 (2006-07-08)
Kronologi
Acara kang gegayutanLorong Waktu (animasi) (2019)
Pranala jaba
Production website

Lorong Waktu minangka sinetron religius bertema fiksi ilmiah digawe dening Deddy Mizwar karo panulis skrip Wahyu H.S. lan dipimpin dening Abdul Kadir lan Aldisar Syafar. Muncul minangka karakter utama sinetron iki, antara liya, Deddy Mizwar, Jourast Jordy, Hefri Olifian, Christy Jusung lan liya-liyane. Sinetron iki diprodhuksi dening Demi Gisela Citra Sinema lan ditayangke dening SCTV ing taun 1999 kanggo pas karo wulan Ramadhan 1420 H. Sinetron iki banjur dilanjutake karo limang sekuel liyane nganti siaran pungkasane ing taun 2006. Ing taun 2019, sinetron iki gawe ulang ing format animasi kanthi judhul lan disiarake ing wulan Ramadhan kanthi rutin nganggo stasiun televisi SCTV.

Rujuk menyang sawetara media, sing siji yaiku Vice, sinetron iki umume dianggep dadi sinetron Indonesia sing paling apik kanthi tema agama ing kabeh jaman.[1] Sementara, Kompas mratelakake manawa sinetron Lorong Waktu minangka sinetron religius sing paling dingerteni dening pamirsa lan dianggep durung tau bosen, sanajan wis rampung wiwit taun 2006.[2]

Plot[besut | besut sumber]

Sinetron iki nyritakake petualangan Haji Husin, Ustaz Addin lan siswa enom sing jenenge Zidan. Ustaz Addin minangka bocah yatim piatu sing dianggep bocah dening Haji Husin lan duwe katrampilan ing bidang teknologi informasi. Dheweke nggawe mesin wektu sing banjur nggawa Haji Husin lan Zidan ngulandara liwat jaman biyen utawa mbesuk.

Ing musim kapindho, karakter anyar mlebu, yaiku bekas maling sing jenenge Havid lan mantan psikis sing jenenge Sabrina. Havid minangka wong sing buta huruf lan duwe niat kuwat kanggo mratobat lan pindhah kanggo ngowahi nasibe. Sauntara kuwi, Sabrina sadurunge dipethuk dening Haji Husin lan Zidan ing trowongan wektu sadurunge dheweke ketemu ing alam nyata. Suwe-suwe Ustaz Addin duwe minat karo Sabrina lan kosok baline nganti pungkasane dheweke mutusake nikahan ing pungkasan musim. Wayahe idin dhewe diangkat wiwitan musim ketiga.

Nalika mlaku-mlaku liwat musim ing musim ketiga, Haji Husin lan Zidan lan sawetara siswa nemoni macem-macem acara lan karakter unik sing kanthi ora langsung nyedhiyakake piwulang sing penting kanggo urip ing babagan urip sing luwih apik. Diwiwiti saka crita maling kain kafan, saudagar cilik sing dungane luwih kuat tinimbang imam mesjid, pemuda jujur ​​sing diganggu jeruk, Mpu Gandrung sing sedulur adoh saka Mpu Gandring sing nggawe keris, unik kyai jenenge Aa Gyman, dukun setan lan liya-liyane. Dene, loro siswa Haji Husin sing uga dadi pangurus mesjid, Havid lan Jambrong, tresna karo bocah wadon sing padha nalika pangembangane. Urip mesjid saben dinane diiseni macem-macem trik kanggo nyaingi tresnane bocah wadon sing jenenge Adinda. Ing pungkasan musim, Adinda pungkasane milih Havid dadi mitra urip.

Ing wiwitan musim kaping papat, Sabrina, garwane Ustaz Addin, dadi hamil enom lan dadi sensitif banget. Minangka bojo lan calon calon bapak sing tanggung jawab, ustad Addin nyoba ngrampungake panjaluk kekarepane garwane. Ing pungkasan musim iki ana kejutan liyane, yaiku tekane mantan tahanan sing uga dadi kanca saka Jambrong lan Havid sing jenenge Jagur sing duwe tujuan kanggo mratobat lan njaluk supaya dadi murid Haji Husin. Haji Husin nampa, nanging kuwatir muncul ing atine Jambrong lan Havid, amarga Jagur biyen dadi penjahat. Nanging jebule dheweke salah, amarga Jagur wis hijrah 100% lan kanggo mbuktekake, dheweke malah njaluk Zidan mbusak tato ing tangane.

Ing musim kaping lima, Havid lan Jambrong, sing masing-masing duwe kulawarga dhewe, nampa tugas anyar minangka manajer bisnis perkebunan sing dibiayai pondasi mesjid. Jagur njupuk alih minangka marbot njaga mesjid. Ustaz Addin modernisasi peralatan mesin wektu sing dikontrol nganggo laptop lan cara pangiriman wektu iki bisa saka ngendi wae yen kanca-kancane nggunakake piranti sing dikembangake dening Ustaz Addin. Sabrina wis nglairake bocah lanang sing dijenengi Firdaus.

Kanggo musim enem utawa pungkasan, crita Lorong Waktu luwih fokus karo masalah kulawarga. Firdaus, putra saka ustad Addin lan sabrina, saiki wis mlebu sekolah lan sabrina sibuk karo polah anake nakal. Haji Husin tetep ora mandheg ngarep-arep bisa diwenehi kesempatan ningkah maneh amarga wis saya tuwa lan saiki siswa kesayangane ditinggalake sing sibuk ngurus kulawargane dhewe-dhewe. Dheweke banjur kenal lan kepincut karo wong wadon sing jenenge Aini, sing dikarepake bisa dadi pelabuhan pungkasane ati. Sauntara Havid lan Jambrong saiki wis sukses nggawe perkebunan sing dibiayai karo pondasi mesjid lan Jagur, sing nembe omah-omah, pengin nyoba ngawangun kulawarga cilik kanthi seneng.

Pemeran[besut | besut sumber]

Karakter utama[besut | besut sumber]

  • Haji Husin — Asal usulé Haji Husin durung mesthi. Ing episode kaping loro ing musim kapisan, dheweke dikandhani nalika isih enom dheweke wis masak ing jaman pra-kamardikan ing Indonesia. Dheweke minangka penjaga mesjid sing duwe sawetara siswa kalebu Ustaz Addin, Zidan, Sabrina, Havid, Jambrong lan Jagur. Garwane jarene wis tilar donya. Ing salah sawijining episode ing musim kaping loro, sahabaté Haji Husin, Kyai Firman, menehi pitunjuk manawa Haji Husin wis mratobat sadurunge tindak ziarah lan mutusake ilmu babagan Islam. Watake Haji Husin dimainake dening Deddy Mizwar wiwit musim siji nganti nem taun.
  • Ustaz Addin — Anak angkat saka Haji Husin. Anak yatim piatu wiwit cilik, dheweke nampa pandhuan saka Haji Husin uga nampa pendhidhikan resmi nganti pungkasane dadi insinyur komputer. Dheweke dadi pangembang program trowongan wektu. Dheweke nikah karo mantan psikis sing jenenge Sabrina. Paraga Ustaz Addin dimainake dening Adjie Pangestu ing musim pertama, Dicky Chandra ing musim kaping loro lan Hefri Olifian wiwit musim ketiga nganti musim enem.
  • Zidan — Murid maca bocah ing mesjid sing dikelola dening Haji Husin lan Ustaz Addin. Kasunyatane, dheweke sengaja melu proyek trowongan wektu amarga dheweke ndhelik ing laboratorium Ustaz Addin nganti saiki Ustaz Addin kanthi sengaja ngirim dheweke menyang taun 1945 sadurunge ditulungi dening Haji Husin. Zidan kekancan cedhak karo Havid lan Jambrong. Paraga Zidan dimainake dening Jourast Jordy wiwit musim siji nganti nem taun.
  • Sabrina — Mantan psikis sing sadurunge ditemokake dening Haji Husin lan Zidan ing wektu. Dheweke meh dipateni karo perampok sing arep mlebu omahe sadurunge ditulungi Haji Husin lan Zidan. Wiwitane Haji Husin, wong dhudha, nate tresna karo Sabrina sadurunge dheweke ngerti yen siswae, Ustaz Addin, uga tresna karo Sabrina. Haji Husin banjur nyerah lan nyerah. Sabrina banjur omah-omah karo Ustaz Addin lan duwe anak siji. Paraga Sabrina dimainake dening Christy Jusung ing musim loro nganti papat, Aditya Novika ing musim kaping lima lan Zaskia Adya Mecca ing musim enem.
  • Havid — Mantan maling sing wis diowahi dadi murid Haji Husin. Ing sawetara episode pisanan musim kapindho, Havid nyoba ndhelikake kasunyatane yen dheweke buta huruf lan ora bisa ngetung. Pungkasane dheweke ora bisa nolak nalika Haji Husin ngerti yen dheweke ora bisa menehi pangowahan marang pembeli koperasi mesjid kasebut. Ing musim ketiga, Havid ketemu karo pasangane, Adinda, sing sadurunge dikira Jambrong. Watake Havid dimainake dening Opie Kumis wiwit musim loro nganti nem taun.
  • Jambrong — Mantan preman sing mratobat lan dadi murid Haji Husin. Dheweke dadi kanca sing apik karo Havid lan Jagur. Dheweke wiwit kalebu ing alur cerita ing musim ketiga lan duwe kesempatan kanggo bersaing karo Havid kanggo Adinda. Dheweke banjur omah-omah karo Vira. Paraga Jambrong dimainake dening Ramdhani Qubil AJ wiwit musim telu nganti mangsa nem.
  • Jagur — Mantan narapidana sing dikonversi lan dadi mahasiswa Haji Husin. Nalika wiwitan tampil dheweke ditolak dening Havid lan Jambrong. Kanggo mbuktekake keikhlasan dheweke supaya mratobat, Jagur njaluk Zidan nyetrika tato ing lengen. Asrul Dahlan mainake watak Jagur wiwit pungkasan musim kaping papat nganti musim kaping enem kanthi aksen Batak sing khas miturut asal mula aktor kasebut.

Karakter pendukung[besut | besut sumber]

  • Aura — Cah wedok yatim piatu sing wis apikan karo Ustaz Addin ing musim pertama. Dheweke saingan karo Lestari sing uga seneng karo Ustaz Addin. Nanging amarga ana sebab utawa sebab, loro bocah wadon iki ora dipilih karo Ustaz Addin dadi kanca urip. Paraga Aura dimainake dening Lenia Masagantha.
  • Lestari — Cah wedok sing wis apikan karo Ustaz Addin ing musim siji. Dheweke saingan karo Aura sing uga seneng karo Ustaz Addin. Nanging amarga ana sebab utawa sebab, loro bocah wadon iki ora dipilih karo Ustaz Addin dadi kanca urip. Watake Lestari dimainake dening Irma Safitri.
  • Intan — Cah wedok sing dadi kancane Ustaz Addin wiwit cilik. Dheweke dijaluk karo Ustaz Addin supaya pura-pura dadi pacare lan nggawe Sabrina cemburu. Ora kepengin dadi masalah sing dawa, Intan akhire ngandhani Sabrina apa sing sejatine kedadeyan lan njaluk marang Ustaz Addin supaya dandan karo Sabrina. Banjur dheweke tampil dadi kancane Sabrina ing program aplikasi sing dianakake dening Ustaz Addin. Paraga Intan mung tampil ing musim kaping loro lan dimainake Fitri Kurnia.
  • Bapak lan Ibune Zidan — Bapake Zidan kerja dadi insinyur, lan ibune Zidan dadi ibu rumah tangga. Ing musim kapindho dikandhani yen ibune Zidan minangka kepala desa, nuduhake yen bojone kerja dadi pegawai negeri. Watake bapakne Zidan dimainake dening Diaz Erlangga ing musim kaping pisanan nganti kaping telu, Hedi Yunus ing musim kaping papat lan Tabah Penemuan ing musim kaping lima. Dene paraga ibune Zidan lakon Anggia Jelita.
  • Simbah lan Eyang Zidan — Muncul ing episode kaping papat musim pertama. Rasane pegel karo bapak lan ibune Zidan amarga jarang dolan mrono. Watake simbah-simbah Zidan dimainake dening Wingky Harun lan Indriana Indriyanti.
  • Kyai Firman — Kyai senior sing dadi guru konversi Haji Husin. Dheweke uga dadi wong tuwa adopsi Sabrina sing ora resmi lan nggawa dheweke bareng karo Haji Husin lan sabanjure Ustaz Addin. Watake Kyai Firman lakon Eman Sulaiman.
  • Adinda — Garwane Havid, kaping pisanan tampil ing musim ketiga lan uga ditentang karo Jambrong. Watake Adinda lakon dening Irma De Vanty.
  • Jamil lan garwane — Bapak lan ibune Adinda. Jamil dhewe minangka kancane Haji Husin nalika isih enom. Watake Jamil tampil ing musim ketiga lan dimainake Gito Rollies dene paraga garwane diperanake Elly Ermawati.
  • Vira — Garwane Jambrong, muncul wiwit musim kaping lima. Bebarengan karo Adinda, dheweke diwenehi aman ngatur kios panganan sing dikelola karo pondasi mesjid. Ayu Pratiwi main Vira ing musim kaping lima lan Annisa Suci Wulandari ing mangsa nenem.
  • Sofia — Adhine ibune Zidan. Duwe masalah rumah tangga karo bojone sing nyebabake dheweke talak telung sadurunge bojone njaluk dheweke rukun. Haji Husin duwe niat nulungi dheweke ing prekara iki kanthi njaluk dijaluk nikah supaya bisa nikah maneh karo bekas bojone. Paraga Sofia dimainake dening Inneke Koesherawati.
  • Jardin — Kanca saka Jambrong sing njaluk konsultasi karo Haji Husin. Dheweke tresna karo Sabrina sing nggawe Jambrong ngelingake yen Sabrina wis duwe bojo. Watake Jardin tampil ing mangsa ketiga lan dimainake dening Agus Kuncoro.
  • Firdaus — Putrane Ustaz Addin lan Sabrina. Kaping pisanan muncul ing musim kaping lima nalika dikandhani nalika bayi. Banjur mlebu sekolah dhasar ing mangsa nenem. Paraga Fidaus bayi dimainake dening Ferdiansyah nalika Firdaus cilik dimainake dening Emir Alviandri Akram.
  • Ibune Jagur — Muncul ing musim kaping lima. Dheweke teka ing telpon putrane sing bakal omah-omah karo Annisa. Dheweke nggawa 'souvenir' sing mengko uga digunakake kanggo mas kawin kanggo putrane, yaiku emas murni. Watake ibune Jagur dimainake dening Cut Harilda kanthi aksen khas Batak sanajan aktris Cut Harilda asale saka Aceh.
  • Annisa — Sedulur enom saka Jambrong. Nikah karo Jagur ing musim kaping lima lan nulungi bojone ngatur bisnis perkebunan sing dikelola yayasan mesjid. Paraga Annisa dimainake dening Linda Leona.
  • Anjas — Karyawan perkebunan sing diawasi Havid lan Jambrong. Duwe watesan fisik, yaiku kangelan ngomong kanthi cetha lan polos banget. Paraga Anjas tampil ing musim kaping lima lan dimainake dening Chaerul Yusuf.
  • Aini — Pengusaha pertanian sing kepengin dadi mitra ing perkebunan sing dikelola trio Havid, Jambrong lan Jagur. Suwe-suwe, amarga asring konsultasi karo Haji Husin, dheweke sakloron dadi akrab banget lan kekarepane Haji Husin kanggo nggawe dheweke dadi jantunge tuwuh, nanging wong tuwane Aini ngira yen Haji Husin wis tuwa banget. Paraga Aini muncul ing musim kaping enem lan dimainake dening Cheche Kirani.
  • Engkong Icung — Pedagang balon gas dolanan sing diusir garwane amarga ana masalah rumah tangga banjur njaluk Haji Husin supaya dheweke ditampa dadi marbot masjid. Watake Engkong Icung tampil ing mangsa nenem lan diperanake dening Sujarwo.

Karakter lain[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Rasudi, Abdul Manan (23 Juni 2017). "Lorong Waktu Adalah Sinetron Ramadan Terbaik di Indonesia". Vice Media Indonesia. Dibukak ing 1 Februari 2021. Check date values in: |access-date= (pitulung)
  2. "Bikin Kangen! Ini Dia Serial Ramadhan Lorong Waktu yang Dibintangi Deddy Mizwar dan Adjie Pangestu". Kompas TV. 1 Mei 2020. Dibukak ing 1 Januari 2021.