Kondensator

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kondensator utawi asring dipunsebat minangka kapasitor inggih punika satunggaling piranti ingkang saged nyimpen ènergi ing salebeting medan listrik, kanthi cara ngempalaken ingkang boten seimbang internal saking momotan listrik. Kondensator gadhah ékan ingkang dipunsebat Farad saking nami Michael Faraday. Kondensator ugi dipuntepang minangka "kapasitor", nanging tembung "kondensator" taksih dipun-ginakaken ngantos sapunika[1]. Ingkang pisanan dipunsebat déning Alessandro Volta minangka ilmuwan Italia ing taun 1782 (dari basa Itali condensatore), gegayutan kaliyan kemampuan piranti kanggé nyimpen satunggaling momotan listrik ingkang inggil kabandhingake komponèn sanèsipun. Kathah saking basa lan nagara ingkang boten ngginakaken basa Inggris taksih ngacu saking tetembungan basa Italia "condensatore", basa Perancis condensateur, Indonesia lan Jerman Kondensator utawi Spanyol Condensador.

  • Kondensator gadhah kalih samparan lan kalih kutub inggih punika positif lan negatif sarta gadhah cuwèran elektrolit lan limrahipun wujudipun tabung.
Polarized kondensator symbol 3.jpg Lambang kondensator (gadhah kutub) ing skema elektronika.
  • Manawi jinis ingkang satunggal malih kathah aji kapasitasipun langkung andhap, boten gadhah kutub positif utawi negatif ing samparan, kathaipun wujudipun bunder pipih warni coklat, abrit, ijo lan sanèsipun kados tablet utawi kancing rasukan.
Capacitor symbol.jpg Lambang kapasitor (boten gadhah kutub) ing skema elektronika.

Nanging limrahipun lan kondisi sarta artikulasi basa saben nagara manut saking masarakat ingkang langkung asring nyebataken. Sapunika limrahipun tiyang kasebat namung nyebataken salah satunggaling nami ingkang langkung dominan dipun-ginakaken utawi langkung asring dipunpireng. Ing mangsa punika, kondensator asring dipunsebat kapasitor (capacitor) utawi kosok wangsulipun ingkang wonten ngèlmu elektronika dipunsingkat kanthi aksara (C).

Lithium Ionen Kondensator

Kapasitansi[besut | besut sumber]

Ékan saking kapasitansi kondensator inggih punika Farad (F). Nanging Farad inggih punika ékan ingkang langkung ageng, pramila dipun-ginakaken:

  • Pikofarad () =
  • Nanofarad () =
  • Microfarad () =

Kapasitansi saking kondensator saged dipuntemtokaken kanthi rumus:

: Kapasitansi

: permitivitas hampa

: permitivitas relatif

: luas pelat

:jarak antar pelat/tebal dielektrik

Manawi cara damel ageng kapasitansi kapasitor utawi kondensator kanthi cara:

  1. Sungsunipun lapis-lapis.
  2. Jembaraken lumah variabel.
  3. Ngginakaken bahan ingkang daya tembus ageng.
Permitivitas Relatif Dielektrik
Dielektrik Permitivitas
Keramik rugi cendhèk 7
Keramik k tinggi 50.000
Mika pérak 6
Kertas 4
Film plastik 2,8
Polikarbonat 2,4
Polistiren 3,3
Poliester 2,3
Polipropilen 8
Elektrolit aluminium 25
Elektrolit tantalum 35

Wujud lan Macam kondensator[besut | besut sumber]

Karakteristik kondensator
Tipe Jangkauan Toleransi (%) Tegangan AC lazim (V) Tegangan DC lazim (V) Koefisien suhu (ppm/C) Frekuensi pancung (MHz) Sudut rugi () Resistansi bocoran () Stabilitas
Kertas 10 nF-10 uF ± 10% 500 V 600 V 300 ppm/C 0,1 MHz 0,01 109 lumayan
Mika pérak 5 pF-10 nF ± 0,5%
400 V 100 ppm/C 10 MHz 0,0005 1011 Baik sekali
Keramik 5 pF-1 uF ± 10% 250 V 400 V 30 ppm/C 10 MHz 0,01 108 Baik
Polystyrene 50 pF-500 nF ± 1% 150 V 500 V
10 MHz 0,0005 1012 Baik sekali
Polyester 100 pF-2 uF ± 5% 400 V 400 V 400 ppm/C 1 MHz 0,001 1011 Cukup
Polypropylene 1 nF-100 uF ± 5% 600 V 900 V 170 ppm/C 1 MHz 0,0005 1010 Cukup
Elektrolit aluminium 1 uF-1 F ± 50% Terpolarisasi 400 V 1500 ppm/C 0,05 MHz 0,05 108 Cukup
Elektrolit tantalum 1 uF-2000 uF ± 10% Terpolarisasi 60 V 500 ppm/C 0,1 MHz 0,005 108 Baik

Jinis kondensator[besut | besut sumber]

Adhedhasar mupangatipun kondensator dipunpérang dados:

  1. Kondensator tetap (aji kapasitasnya tetap tidak dapat diowah)
  2. Kondensator elektrolit (Electrolite Condenser = Elco)
  3. Kondensator variabel (aji kapasitasnya dapat diowah-ubah)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Kondensator (dipununduh 21/10/2012)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Komponèn elektronika