Michael Faraday

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Eponim ékan

Michael Faraday
Faraday Cochran Pickersgill.jpg
Foto déning Henry William Pickersgill, ca. 1820
Lair (1791-09-22)22 Sèptèmber 1791
Newington Butts, Surrey, Inggris
Pati 25 Agustus 1867(1867-08-25) (umur 75)
Hampton Court, Surrey, Inggris
Padunungan Inggris
Bangsa Inggris
Warga nagara Karajan Manunggal
Kondhang ing Faraday's law of induction
Electrochemistry
Faraday effect
Faraday cage
Faraday constant
Faraday cup
Faraday's laws of electrolysis
Faraday paradox
Faraday rotator
Faraday-efficiency effect
Faraday wave
Faraday wheel
Lines of force
Bebungah Royal Medal (1835 & 1846)
Copley Medal (1832 & 1838)
Rumford Medal (1846)
Karièr ngèlmiah
Babagan Fisika lan Kimia
Institutions Royal Institution
Mrabawani Humphry Davy
William Thomas Brande
Tandha tangan
Michael Faraday signature.svg

Michael Faraday (22 September 1791-25 Agustus 1867) punika èlmuwan Inggris ingkang pikantuk jejuluk "Bapak Listrik", amargi upadosipun listrik dados tèknologi ingkang kathah gunanipun. Panjenenganipun nyinaoni manéka babagan èlmu kawruh, kalebet elektromagnetisme lan elektrokimia. Panjenenganipun ugi nemokaken piranti ingkang ing tembe wuri dados pangobong Bunsen, ingkang dipungunakaken mèh ing sadaya laboratorium sains minangka sumber panas ingkang praktis.

Èfèk magnetisme nuntun panjenenganipun nemokaken gagasan-gagasan ingkang dados dhasar téyori medan magnet. Panjenenganipun kathah maringi sesorah kanggé momolèraken èlmu pengetauan dhumateng masarakat umum. Payaketan rasionalipun salebetipun ngembangaken téyori lan nganalisis asilipun banget ngéramaken.

Kutipan[besut | besut sumber]

  • "Boten wonten ingkang saklangkung éndah kanggé dados kasunyatan."
  • "Tandangi. Rampungna. Terbitna." – pituturipun dhumateng William Crookes ingkang taksih anèm

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

  • Buku dintenan Faraday, ¶ 7718, 30 Sept. 1845 lan ¶ 7504, 13 Sept. 1845

Pranala njawi[besut | besut sumber]