Kluwung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kluwung (kluwung) kang mudun ing segara Kanada

Kluwung utawa kuwung iku pratanda optik lan météorologi wujud cahya manéka warna jinèjèr mlengkung ing langit utawa papan liyané. Ing langit, kluwung katon kaya gandéwa cahya kang pucuké ngarah ing horizon nalika udan riwis-riwis. Kluwung uga bisa katon ing sacedhaké grojogan.

Racaké udan anané ing wektu soré, saéngga kluwung katon ing sisih wétan. Déné menawa ésuk, kluwung katon ing kulon, diarani téja.

Dumadi[besut | besut sumber]

Cahya srengéngé iku cahya polikromatik (kasusun saka manéka warna). Warna putih cahya srengéngé minangka gabundan saka manéka warna kanthi panjang gelombang sing rena-rena. Mata manungsa bisa nangkep, paling ora pitung warna sing kagawa déning cahya srengéngé, sing bakal katon saka kluwung, ya iku: abang, jingga, kuning, ijo, biru, nila, lan ungu.

Panjang gelombang cahya iki mangun pita-pita garis paralel, saben warna nglebur alus karo warna sisihé. Pita iki karan spèktrum. Ing sajeroning spèktrum, garis abang tansah ana ing salah sawijining sisih lan biru sarta ungu ing sisih liyané, lan prakara iki kantentoaké amarga prabédan panjang gelombang.