Kluwung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kluwung (pelangi) kang mudun ing segara Kanada

Kluwung utawa kuwung iku pratanda optik lan météorologi arupa cahya manéka warna jinèjèr mlengkung ing langit utawa papan liyané. Ing langit, kluwung katon kaya gandéwa cahya kang pucuké ngarah ing horizon nalika udan riwis-riwis. Kluwung uga bisa katon ing sacedhaké grojogan.

Dumadi[besut | besut sumber]

Cahya srengéngé iku cahya polikromatik (kasusun seka manéka warna). Warna putih cahya srengéngé mujudaké gabundan seka manéka warna kanthi panjang gelombang sing rena-rena. Mata manungsa bisa nangkep, paling ora pitung werna sing kagawa déning cahya srengéngé, sing bakal katon seka kluwung, ya iku: abang, jingga, kuning, ijo, biru, nila, lan ungu.

Panjang gelombang cahya iki mangun pita-pita garis paralel, saben warna nglebur alus karo warna sisihé. Pita iki disebut spèktrum. Ing sajeroning spèktrum, garis abang tansah ana ing salah sawijining sisi lan biru sarta ungu ing sisih liyané, lan prakara iki kantentoaké amarga prabédan panjang gelombang.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kluwung&oldid=1083148"