Kluwih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kluwih
Artocarpus camansi Blanco2.457.png
Buah Kluwih
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Filum: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Rosales
Famili: Moraceae
Génus: Artocarpus
Spésies: A. camansi
Jeneng binomial
Artocarpus camansi
(Parkinson) Fosberg

Kluwih duwé jeneng elmiyah Artocarpus camansi, tanduran kang memper sukun naning duwé isi lan kulit wuhe duwé rambut kang luwih dawa lan lemes. Ing Basa Inggris diarani seeded breadfruit amarga kaya déné sukun nanging duwé isi. Kembang kluwih diarani ontèl, pontèl, besol, olèr, pondèl, kolèr, besolé.

Tanduran iki asalé saka Papua Nugini lan sumebar ing pulo-pulo tropis ing pasifik.

Papan urip[besut | besut sumber]

Wit kluwih racaké tinemu ing laladan tropis ing laladan kang dhuwure 0-1550 mèter saka segara kanthi suhu 15–40 °C lan lemah kang garing.

Pemerian[besut | besut sumber]

Wit kluwih duwé dhuwur nganti 35 mèter lan godhonge 40–60 cm dawane lan ambané 25–45 cm kanthi wujud kaya driji.

Woh kluwih, duwé isi

Wohe wujud bunder, boboté watara 800 gr, dawane 16–20 cm lan lebare 8–15 cm, kanthi warna ijo semu kuning, lan wit kang diwasa bisa ngasilaké woh cacah 600-800 saben taun. Woh kluwih duwé isi watara 12-150 iji kang boboté 7-10gr/iji. Isine biyasa kasebarake déning mamalia.

Wit sukun