Kitolod

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kitolod
Hippobroma longiflora.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Angiosperms
Klas: Eudicots
Ordho: Asterales
Famili: Campanulaceae
Génus: Hippobroma
Spésies: H. longiflora
Jeneng binomial
Hippobroma longiflora
G. Don
Sinonim
  • Isotoma longiflora
    C. Presl
  • Laurentia longiflora
    Endl.
  • Lobelia longiflora

Kitolod (jeneng latin Longiflora Hippobroma longiflora utawa Isotoma longiflora[1]) ya iku tuwuhan semak kang duwé gagang kembang kang dawa, mahkota kembang kang wujud e arupa lintang lan wernane putih resik. sekilas persis arupa kembang melati. jeneng liya saka tuwuhan kitolod iki ing antarané star of bethlehem, madam fate lan star flower [1]. Kitolod iki kalebu ing tuwuhan jamu.

Morfologi[besut | besut sumber]

Tuwuhan kitolod duwé dhuwur watara 50 cm, habitus semak, lan minangkka tuwuhan samusim. Tlutuhe putih lan rasané nyegrak uga ngandhut racun. Gagange wujudé bunder, kayu, lan wernane ijo. wujud godhonge dawa, duwé warna ijo, kasar, pucuke lancip lan bonggole sempit, pinggirane mlengkung mlebu, bergerigi mlekuk nyirip. Godhong minangka godhong tunggal kanthi ukuran 2–3 cm lan dawane 5–15 cm. kembang wujudé kaya trompet kanthi mahkota bantuk lintang. winihe bunder arupa endhog, cilik lan wernane putih. oyod tuwuhan kitolod ya iku oyod tunggang[1].

Kandhutan bahan kimia[besut | besut sumber]

Kitolod duwé akèh kandhutan zat aktif. tuladhané ya iku alkaloid kaya ta lobelin, lobelamin, lan isotomin. godhonge ngandhut alkaloid, saponin, flovonoid, lan polifenol. Tlutuh tuwuhan kitolod iki ngandhut racun, nanging pérangan iyane duwé kandhutan efek antiradang, antineoplastik utawa antikanker, anti inflamasi utawa antiperadangan, analgesik, lan hemostatik [1].

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Kitolod