Khash

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Armenian khash

Khash ( Armèni: խաշ  ; Basa Azéri: xaş  ; Basa Géorgia: ხაში , Khashi), Pacha ( Pèrsi: پاچه‎‎  ; Albanian: paçe  ; Arab: باجة‎‎  ; Bosni: pače  ; Bulgari: пача  ; Yunani: πατσάς ), Kalle-pache ( Pèrsi: کله‌پاچه‎‎  ; Basa Turki: kelle paça  ; Basa Azéri: kəllə-paça ), kakaj šürpi ( Chuvash ) Utawa serûpê ( Kurdhi: سه‌روپێ‎, salin aksara Ser û pê ) Yaiku panganan saka godhogan iwak sapi utawa bagean wedhus , kang bisa kalebu ing sirah, sikil, lan weteng ( babat ). Iki minangka panganan tradisional ing Afghanistan, Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia lan Herzegovina, Bulgaria, Georgia, Yunani, Iran, Irak, Kuwait, Bahrain, Mongolia, lan Turki .

Etimologi[besut | besut sumber]

Jeneng khash asale saka kata kerja xašel Armenia ( խաշել ), sing tegese "nggodhok".[1] Saka tembung kasebut, mula diarani khashoy, kasebut dening sawetara panulis Armeni abad pertengahan, kalebu Grigor Magistros (abad kaping 11), Mkhitar Heratsi (abad ka-12), lan Yesayi Nchetsi (abad ka-13).

Persian term pāče secara barès tegese "trotter".[2] Kombinasi sirah domba lan trote diarani kalle-pāče, sing tegese "kepala [lan] trotter" ing Persia.[3]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Adjarian, Hrachia (1973). "Armenian Etymological Dictionary" (ing basa Armenia). p. 346.
  2. "پاچه" [pāče]. Amid Dictionary (ing basa Persia). Dibukak ing April 24, 2018.
  3. "کله پاچه" [kalle pāče]. Amid Dictionary (ing basa Persia). Dibukak ing April 24, 2018.