Praja Kutai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Kerajaan Kutai)
Prasasti Yupa
Calon Yupa ing Kutai

Karajan Kutai utawa Karajan Kutai Martadipura (Martapura) iku karajan tuwa dhéwé ing Indonésia sing tilas sajarahé lan termasuk karajan Hindhu. Karajan iki dibangun kurang luwih taun 400 Masehi ing Kutai Kalimantan Wétan déning maharaja Kudungga. Kudungga iku penganut agama Buda ning keturunané dadi penganut agama Hindhu.

Sumber Sajarah[besut | besut sumber]

Peninggalan sajarah karajan Kutai sing misuwur ya iku 7 iji prasasti Yupa sing ditulis nganggo huruf Pallawa lan basa Sansekerta. Ing prasasti iki ana cathetan yèn Maharaja Kudungga iku pendiri karajan ini. Salah sijining keturunane ya iku raja Mulawarman (raja Kutai sing paling misuwur) tau nyelenggara'ake upacara sedekah 20.000 lembu kanggo para Pandita Brahmana ing Waprakeswara. Upacara iki dicatet para Brahmana ing prasasti Yupa. Ing salah sijining Yupa uga ana cathetan yèn Mulawarman tau nyelenggara'ake upacara kurban emas kanggo para Brahmana. Uga ana cathetan yèn upacara Vratyastoma uga tau diselenggara'ake déning raja Aswawarman.

Pulitik[besut | besut sumber]

Salahsijining keturunan raja Kudungga ya iku Aswawarman dadi penganut Hindhu lan dianggep sebagai Wangsakerta utawa pendiri kulawarga raja. Raja Aswawarman iku dianggep déwa Ansuman utawa déwa Srengenge.

Ing abad 16, karajan iki takluk karo Karajan Kutai Kartanagara liwat perang. Raja Kutai Martadipura terakhir ya iku Maharaja Dharma Setia tewas déning Raja Kutai Kartanagara kaping 13 ya iku Aji Pangeran Anum Panji Mendapa.

Silsilah[besut | besut sumber]