Jasu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
thumb

Jasu utawa Sulaman Koréa (자수;刺繡) ya iku jinis kerajinan sulaman kang asalé saka Koréa.[1] Teknik gawé jasu (jasujang) dekenalake saka Cina tekan Koréa ing mangsa Dinasti Goryeo lan ngrembaka ing masarakat Koréa.[1] Wong Koréa ngrembakake jasu kanggo ndekorasi bahan tekstil lan asil kerajinan tangan iki nuduhake lingkungan panguripan lan tradisine wong-wong mau.[1]

Ing mangsa Dinasti Goryeo, kerajinan jasu ngrembaka banget lan dibedakake dadi pirang-pirang jinis, ing antrane ya iku boksik jasu, giyong jasu, gamsang jasu, lan jasu kang ana gegayutane karo agama Buda.[1] Boksik jasu ya iku jasu kang disulam kanggo rerenggan sandhangan lan diselarasake karo status lan kalungguhan.[1] Jinis sulaman iki mung dugunakake déning wong-wong ing pura.[1] Giyong jasu ya iku jinis sulaman kang disulam ing pirang-pirang jinis perabotan ing pura raja.[1] Gamsang jasu ya iku jinis sulaman kang digunakaké minangka karya seni kang artistik kaya ta sulaman ing sekat gebyog ing kamar lan ruangan omah.[1] Jasu Buda ya iku sulaman kang gegayutan karo agama Buda.[1]

Pameran ing Indonesia[besut | besut sumber]

Pameran sulaman Koréa kang wiwitan digelar ing Jakarta ing wulan Oktober 2009 ing Museum Nasional.[2] Pameran mau ditekani déning sawijining ahli sulaman tradisional kang jenenge Han Sang-soo.[2] Han Sang-soo dikenal minangka tokoh kang dianugerahi gelar aset nasional urip nomer 80 déning pamaréntah Koréa Kidul.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Jasu, koreanculture. Diundhuh tanggal 29 Mèi 2010.
  2. ^ a b c Preserving Cultural Heritage through Korean Embroidery, ohmynews. Diundhuh tanggal 29 Mèi 2010.

â