Jabon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Neolamarckia cadamba
Wit ing Kolkata, Benggala Wétan, India.
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Ordo: Gentianales
Kulawarga: Rubiaceae
Marga: Neolamarckia
Jinis: N. cadamba
Jeneng binomial
Neolamarckia cadamba
(Roxb.) Bosser
Sinonim

Nauclea cadamba Roxb.
Anthocephalus cadamba (Roxb.) Miq.
Samama cadamba (Roxb.) Kuntze
Anthocephalus morindifolius Korth.
Nauclea megaphylla S.Moore
Neonauclea megaphylla S.Moore

Jabon ya iku salah sawijiné wit kang thukul ing wewengkon Asia.[1] Wit iki ana ing wewengkon Asia Selatan nganti Papua Nugini.[1] Ing Indonesia, wit iki uga dikenal kanti jeneng jabun, kelampayan, empayang, lan worotua.[1]

Wit iki banget dianggep suci kanggoné wong Hindu ing India.[1]

Jabon uga minangka sawijining alternatif investasi ing usaha tani.[1] Investasi usaha tani khususé kayu jabon iki pancèn pas, amarga ing Indonesia iku panggon tanah agraris.[1] Ing Indonesia uga akèh papan kang cocog kanggo nandur wit Jabon.[1]

Bentuk[sunting | besut sumber]

Jabon iku jinis wit cahaya light-demander kang cepet thukulé.[1] Ing umur 3 taun dhuwuré wis bisa nganti 9 m lan diamèter 11 cm.[1] Ing umur 5-6 taun diamèteré bisa nganti 40–50 cm, diamèter thukulé antarané 5–10 cm/taun.[1] Ing alas, wit jabon naté ditemokaké dhuwuré nganti 45 m lan diameter luwih saka 100 cm.[1]

Bentuk tajuk kaya payung sistem percabangan muter.[1] Godhongé ora kethel, pangé lurus silindris kang apik bentuké.[1] Werna kayuné putih krèm (kuning padhang) bisa nganti kaya sawo.[1] Kayuné gampang digaringké, gampang dipaku lan di lém, ora gampang susut.[1] Kayu Jabon kerep digunakaké Industri Mebel/Furniture, Plywood/triplèk]], Korek, tatakan sepatu, Papan, Peti, bahan kertas.[1] Wit Jabon umur 5taun wis bisa dipanèn.[1]

Kembang Kolkata,ing tlatah India

Cara Nandur[sunting | besut sumber]

Wit Jabon iki gampang cara nanduré.[2] Carané ya iku gawé blumbang kang bentuké krucut lan ambané 25 Cm x dawané 25 Cm x jeroné 60 cm, banjur blumbang diisi kompos+NPK 2,5 gr (campur) kanggo rabuk ngisor.[2] Rabuk iku mau kanggo oyot kang dawané 30 cm, banjur rabuk iku kecroki nganggo kayu kanggo nglebokaké winih kang wis siap ditandur.[2] Banjur yèn wis siap, winih Jabon dicopot saka pot trus diurug lemah campur kompos kira-kira 20 cm.[2] Yèn wis banjur digaris kiwa lan tengené winih kira-kira 10 cm kanggo panggon banyu.[2]

Cara Ngrawat[sunting | besut sumber]

Kanggo ngrawat rutin cukup semprot nganggo Pèstisida /1 utawa 2 minggu sepisan nganti 3-5 wulan, supaya godhong ora dipangan uler.[2] Sawisé godhong cukup akèh, pèstisida wis ora perlu disemprotaké manèh.[2] Amarga godhongé wis akèh lan ora bakal entèk dipangan uler.[2]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (id)Plantamor - Informasi Spesies Jabon(06 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h (id)Jabon(06 Juni 2011)
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Jabon ing Wikimedia Commons.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jabon&oldid=986060"