Ibnu Haitam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ibnu Haitam

Ibnu Haitam yaiku penemu teori pandelengan utawa optika. [1]Dening wong Barat, dheweke diarani Al-Hazen.[1]Dheweke lair taun 965 M ing Basra, Irak.[1] Nalika isih cilik, dheweke ana ing Basra lan Baghdad, yaiku rong kutha kang dadi pusat elmu pengetahuan Dinasti Abbasiyah nalika kuwi. [1]Ibnu Haitam banjur lunga menyang Andalusia, Spanyol.[1] Nalika kuwi, Andalusia dadi kiblat elmu pengetahuan Eropa.[1] Ing kono dheweke kepencut nyinaoni babagan optika.[1]

Ibnu Haitam menehi sumbangan kang paling gedhe tumrap elmu pengetahuan modern.[2] Dheweke kandha yen benda kang bisa dideleng kuwi mantulake cahya tumuju mripat manungsa. [2]Teori optika kang dijlentrehake mrabawani ilmuwan Eropa, kayata Roger Bacon lan Johannes Keppler.[2] Riset ilmiah iki dadi cikal bakal panalitene ilmuwan Barat. [2]Pamanggihe ing bidhang astronomi ngenani lapisan atmosfer lan perkiraane ngenani jarak srengenge karo benda-benda angkasa liyane, uga dipercaya nyepetake panemon-panemon ilmuwan Barat ngenani kosmologi modern.[2] Nalika ing Spanyol, Ibnu Haitam nganakake panaliten lan percobaan ilmiah ing bidang optika.[2] Panemon kang misuwur yaiku ukum refraksi kang unine sudut refleksi ing pancaran cahya padha karo sudut kang mlebu ing fisika modern. [2]Ukum iki dikenal kanthi aran ukum refraksi snell kang nganggo patokan saka fisikawan Belanda yaiku Broed Van Roijen Snell.[2] Pungkasane Ibnu Haitam netep ana ing Kairo, Mesir.[2] Ing kono dheweke dadi ahli matematika nganthi tinggal donya taun 1039. [2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 130]
  2. ^ a b c d e f g h i j (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 131]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ibnu_Haitam&oldid=830275"