Menyang kontèn

IKon (grup musik Korea Kidul)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

iKON (Hangul: 아이콘), uga ditulis minangka iKON, ya iku boy band saka Korea Kidul kang kabentuk ing 2015 dening YG Entertainment. Kelompok iki pisanan dikenalaké ana ing acara WIN: Who is Next dadi "Tim B." Sawisé iku, Tim B metu manèh ana ing acara Mix & Match, kang nemtokaké pitu anggota saka tatanan akhir saka iKON: B.I, Bobby, Jay, Juni, Song, DK, lan Chan.Hangul아이콘

Miturut CEO saka YG Entertainment,Yang Hyun-suk, hurup "C" ana ing tembung "ICON" diganti nganggo hurup "K" amarga dhèwèké pengin dhèwèké kabèh dadi "icon" nagara Korea.[1] Grup kang debut ing 15 September 2015 liwat rilis digital lagu pisanan kang nduwèni judul "My Type" saka album studio kapisan, Welcome Back. Katon ing debut dhèwèké dilaksanakaké ana ing 4 Oktober 2015 ing SBS Inkigayo

Minangka Maret 2017, kelompok iki wis ngedol luwih saka 330yuta album lan luwih saka 5,6 catetan digital.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sadurungé debut[besut | besut sumber]

Sadurungé kelompok dibentuk, pimpinan B.I ngatonaké ana ing lagu MC Mong kang nduwèni judul "Indian Boy" taun 2009.[2] Dhèwèké ngatonaké bareng MC Mong ing SBS Dream Concert 2009 lan uga ing You Hee-yeol's Sketchbook bebarengan karo MC Mong.[3]

Koo Junhoe pisanan metu ana ing acara SBS Star King ing awal taun 2009 lan dileksanakaké tari gerakané saka hael Jackson.[4] Dheweke uga melu ing ajang golèk bakat SBS K-pop Star ing taun 2011.

Ing 3 Januari 2011, B.I lan Kim Jinhwa kanthi resmi dadi trainee  YG Entertainment kang diiringi dening Bobby seminggu sabanjuré. Ing 18 April 2012, Koo Junhoe lan Song Yunhyeong gabung karo Tim B kang diiringi karo gabungé Kim Donghyuk ing 5 November 2012 dadi anggota kaenem sisan kang paling kèri.[5]

Who is Next: WIN

Kelompok iki pisanan dikenalaké ing taun 2013 liwat program Who is Next: WIN minangka Tim B, kang kasusun saka pimpinan B.I, Bobby, Jinhwan, Junhoe, Yunhyeong, lan Donghyuk. Sasuwené program iki, Tim B rilis loro singel, ya iku "Just Another Boy" lan "Climax".

Ing tanggal 9 November, 2013, anggota saka Tim B metu minangka dadi penari latar ing video musik Ringa Linga darbé Taeyang.

Show Me The Money 3

Ing taun sawisé, Bobby lan B.I melu ing program Show Me The Money 3 nalika iku uga aktif ing program Mix & Match (loro-loroné saka Mnet).[6][7] Saka program iki, dhèwèké padha gawé lagu solo kang suksès lan nguwasani posisi 1 ana ing  macem-macem denah musik.[8] 

Ing 12-13 April 2014, Tim B tampil ana ing YG Family Japan Tour ing Kyocera Dome, Osaka.[9]

Mix & Match

Ing  Juni 2014, Tim B katon ing reality show kapindo ya iku Mix & Match minangka kalanjutané saka WIN: Who Is Next. Tujuan saka acara iki kanggo nemtokake tatanan final saka iKON. Nalika Bobby, B.I, lan Jinhwan wis konfirmasi dadi anggota saka iKON, isih sawatara anggota saka Tim B bakal saingan marang Jung Jin-hyeong, Yang Hong seok, lan Jung Chan-woo.[10]

Ing 12 Agustus 2014, Winner debut nganggo singel "Empty" kang ditulis dening B.I lan Bobby.[11][12] B.I lan Bobby nampilaké "Born Hater" karo Epik High lan Mino Winner ing Mnet Asian Music Awards lan SBS Gayo Daejun 2014. Bobby uga metu ana ing lagu Hi Suhyun kang nduwèni judul "I'm Different".

Ing 15 Desember 2014, iKON tampil dadi pambuka konser Big Bang Jepang Dome Demo 2014-2015 X.[13] Ing 28 Januari 2015, Billboard ngumumaké iKON minangka salah sijining "Top 5 K-Pop Artist to Watch in 2015" kang iKON dadi siji-sijiné kelompok saka daftar kuwi kang durung nglakokaké debut resmi.[14]

2015: Debut lan Welcome Back[besut | besut sumber]

YG Entertainment gawé woro-woro yèn debut resmi iKON dilaksanakaké ana ing 15 September 2015.[15] Album debuté ya iku Welcome Back, bakal dipérang dadi rong bagéan karo total enem saka rolas lagu bakal dadi singel.[16] Debut Setengah Album wis dijadwalké kanggo dirilis ing 1 Oktober, disusul dening Debut Full Album ing 2 Nopember.[17] Dhaptar lagu kanggo pérangan pisanan iki dirilis ing 24 September.[18] Pimpinan grup, B.I iki diwènèhi kredit dadi produser lan wakil komposer kanggo kabèh lagu ing album iki.

iKON debut nganggo "My Type" kang dirilis bebarengan karo vidèo musik ing 15 Septèmber 2015. Ing wektu 24 jam nalika dirilis, vidèo musik "My Type"wis ditonton luwih saka 1.7 yuta ing YouTube.[19]  Ing 24 September, "My Type" olèh triple crown ing undhak-undhakan lagu Gaon dening sautan poisi nomer 1.[20] Ing 18 September, singel iki ana ing posisi nomer 1 ing undhak-undhakan video musik ing Tiongkok.

Debut Half Album iki dirilis ing 1 Oktober. iKON nganakaké konser pisanane, ing 3 Oktober ing Seoul Olympic Gymnastics Arena kang nampung kira-kira 13.000 penggemar.[21] Konser debut disiaraké langsung liwat aplikasi 'V' Naver lan ditonton luwih saka 500,000 penonton.[22] Sarampungé konser, iKON ngumumaké yen 'iKONIC' dadi jeneng klub penggemar resmi iKON.

Ing 4 Oktober,  iKON nganakaké panggung debut kapisan ing SBS Inkagayo kang nggawakaké "Rhythm Ta" lan "Airplane". iKON nampa piala kamenangan kaping telu ing acara musik, ya iku lagu "My Type". Tanggal 8 Juli, iKON oleh kamenangan liyane, ya iku lagu "Rhythm Ta" ing Mnet M! Countdown.[23][24]

Sasi Oktober, iKON mulai sarangkaian temu penggemar ing ing Tokyo, Aichi, Fukuoka lan Osaka, lan dirawuhi dening 26.600 penggemar.[25] Ing pungkasan sasi,  iKON olèh penghargaan MelOn All-Kill Popularity Award[26] lan Debut Half Album - Welcome Back wis didol minangka  82.208 kopi.[27] Ing 28 Oktober, diumumaké yèn perilisan album bakal telat.[28]

Rong singel digital, "Apology" lan "Anthem", dirilis ing 16November. "Apology" ana ing nomer 1 ing undhak-undhakan lagu digital Gaon kanggo minggu kaping 48 taun 2015.[29] Ing 24 Desember, telung singel anyar kang nduwèni judul "Dumb & Dumber", "What's Wrong" lan "I Miss You So Bad" dirilis.

2016: Tur Asia lan debut solo Bobby[besut | besut sumber]

Ing 17 Maret, 2016, YG Entertainment ngumumaké yèn iKON arep gawè Tur Asia kaping pisan kang dianakaké ana ing Taiwan, China, Hong Kong, Thailand, Singapore, Malaysia lan Indonesia.[30][31]

Ing 30 Mei, group dirilis siji "#WYD" (What You Doing). [32][33] Diumumaké yèn album iKON lan singel Bobby dirilis ing 2016.[34]

Ing 1Juli, YG Entertanment ngumumaké yèn tur arena kaping loro ing Jepang, iKON Japan Tour 2016, diarepaké iso teka ing limang kutha lan kira-kira 14 konser ditonton dening 150,000 penonton[35]

Ing 10 Agustus, perilisan singel Jepang kapisan iKON nduwèni judul DUMB & DUMBER iki diumumaké. Singel iki arep dirilis ing 28 Sèptember bentuké CD+DVD lan CD wae.[36]

Anggota[besut | besut sumber]

  • Jay[37] lair Kim Jin-hwan (Hangul김진환) ing 7 Februari (1994-02-07) Fèbruari 7, 1994 (umur 30)[38]
  • Song lair Song Yun-hyeong (Hangul송윤형) ing 8 Februari 1995[39]
  • Bobby lair Kim Ji-won (Hangul김지원) ing 21 Desember (1995-12-21) Dhésèmber 21, 1995 (umur 28)[40]
  • B.I lair Kim Han-bin (Hangul김한빈) ing 22 Oktober (1996-10-22) Oktober 22, 1996 (umur 27)[41]
  • DK lair Kim Dong-hyuk (Hangul김동혁) ing 3 Januari 1997[42]
  • Juni lair Koo Jun-pacul (Hangul구준회) ing 31 Maret 1997[43]
  • Chan lair Jung Chan-woo (Hangul정찬우) ing 26 Januari 1998[44]

Diskografi[besut | besut sumber]

  • Welcome Back (2015)

Demo[besut | besut sumber]

  • iKONCERT: Bandila Tour (2016)
  • Jepang Demo (2016-2017)
  • Jepang Dome Demo (2017)

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Park, So-young. "아이콘, YG가 키우는 무서운 '호랑이 새끼들'[YG 가을공습③]". OSEN. Dibukak ing 18 Oktober 2015.
  2. "Who Is That Little Indian Boy, B.I.? | allkpop.com". www.allkpop.com. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  3. "To be ★ in 2015"… YG's New Boy Group "iKON". YG LIFE. Dibukak ing 18 Oktober 2015.
  4. "iKON's 7 Members Finalized: Difference between WINNER is…?". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  5. "Mnet [MIX & MATCH] Ep.08: iKON 멤버가 되기 위한 마지막 관문!". YouTube. Dibukak ing 18 Oktober 2015.
  6. "[Oh!Sen Focus]Can We Call iKon a Rookie?". YG LIFE. Dibukak ing 2015-10-15.
  7. "YG's YANG, "iKON? Aiming to Debut Early Next Year"". YG LIFE. Dibukak ing 23 Oktober 2015.
  8. "Why Is Complete iKON Called Special Rookie?". YG LIFE. Dibukak ing 23 Oktober 2015.
  9. "TEAM B joins YG FAMILY Japan Tour: Collaborates with WINNER on first official stage". YG Family. Diarsip saka sing asli ing 2022-03-11. Dibukak ing 23 Oktober 2015.
  10. "YANG HONGSEOK & JUNG JINHYEONG Who Failed to Join iKON, "Stays at YG", after Meeting with YANG HYUN SUK". YG LIFE. Dibukak ing 23 Oktober 2015.
  11. "[Oh!Ssen Focus] iKON is "true idol" That Will Take Over K-Pop Scene". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  12. "MASTA WU, BOBBY, and B.I… "Talking About YG Family"". YG LIFE. Dibukak ing 23 Oktober 2015.
  13. "iKON debuts in Japan in January next year… Holding arena tour in February". YG LIFE. Dibukak ing 23 Oktober 2015.
  14. "iKON: Billboard's "Top 5 K-Pop Artists to Watch in 2015"". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  15. "[Exclusive] iKON debuts on September 15 as planned, "No change"". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  16. "[People IS] There is something different about iKON's debut… "More than five title tracks"". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  17. "iKON – WELCOME BACK : SEASON SCHEDULE". YG LIFE. Dibukak ing 24 Oktober 2015.
  18. "iKON – DEBUT HALF ALBUM 'WELCOME BACK' TRACK LIST". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  19. "iKON's 'warm-up' single 'My Type' MV surpasses 1 million views! | allkpop.com". www.allkpop.com. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  20. "iKON got triple crown on Gaon chart upon their debut". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  21. "iKON holds a concert right after their debut… All tickets are sold out upon the opening of the sale". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  22. "Japan's Six Major Sports Newspapers wrote "SHOWTIME" was a Complete Success". YG LIFE. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  23. "iKON Takes 1st Win For "Rhythm Ta" Through "M!Countdown," Performances from Taeyeon, Ailee, Oh My Girl, and More". Soompi. Diarsip saka sing asli ing 2017-07-10. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  24. "국내 대표 음악 차트 가온차트!". gaonchart.co.kr. Dibukak ing 15 Oktober 2015.
  25. "iKON, successfully finishing their first Japan fan meeting.. singing 'RHYTHM TA' with 26,000 fans". YG Life. Dibukak ing 28 Oktober 2015.
  26. "Melon 4th Week of October, 2015". MelOn. Diarsip saka sing asli ing 2016-03-03. Dibukak ing 23 Novèmber 2015.
  27. "국내 대표 음악 차트 가온차트!". gaonchart.co.kr. Dibukak ing 12 Novèmber 2015.
  28. "iKON rescheduled comeback plan… "Brining themselves to the next level in November and December"". YG LIFE. Dibukak ing 10 Dhésèmber 2015.
  29. "iKON's "APOLOGY" took No.1 on two of Gaon's weekly charts". YG LIFE. Dibukak ing 10 Dhésèmber 2015.
  30. "iKON - iKONCERT 2016 'SHOWTIME TOUR' IN ASIA". excite. Dibukak ing 3 Mèi 2016.
  31. "iKON - iKONCERT 2016 'SHOWTIME TOUR' Dates". YG Entertainment. Diarsip saka sing asli ing 2016-05-07. Dibukak ing 3 Mèi 2016.
  32. "iKON's BOBBY releases his first official solo song… Shooting music video as well, "Very powerful hip-hop music"". YG Entertainment. Dibukak ing 27 Mèi 2016.
  33. "iKON to Make a Comeback on the 30th with "#WYD"". YG Entertainment. Dibukak ing 27 Mèi 2016.
  34. "iKON's B.I Pondering over What to Focus on More, iKON's Comeback or BOBBY's Solo Single". YG Entertainment. Dibukak ing 27 Mèi 2016.
  35. "iKON to Hold their 2nd Arena Tour in Japan, Which is Very Unusual for a Rookie". YG Life. Dibukak ing 4 Juli 2016.
  36. "아이콘(iKON), 내달 28일 日 첫 오리지널 싱글 'DUMB & DUMBER' 발매". topstarnews. Dibukak ing 10 Agustus 2016.
  37. Jo, Hyeon-ju (May 21, 2017). 아이콘, 더블 타이틀곡 '블링블링'·'벌떼'로 활동… 비아이·바비 참여. 10asia . Korea Entertainment Media. Diarsip saka sing asli ing June 8, 2017. Dibukak ing May 23, 2017.Pemeliharaan CS1: Bahasa yang tidak diketahui (link)
  38. "Naver Profile (Jinhwan)". Naver. Dibukak ing 23 Dhésèmber 2015.
  39. "Naver Profile (Yunhyeong)". Naver. Dibukak ing 23 Dhésèmber 2015.
  40. "Naver Profile (Bobby)". Naver. Dibukak ing 23 Dhésèmber 2015.
  41. "Naver Profile (B.I)". Naver. Dibukak ing 23 Dhésèmber 2015.
  42. "Naver Profile (Donghyuk)". Naver. Dibukak ing 23 Dhésèmber 2015.
  43. "Naver Profile (Junhoe)". Naver. Dibukak ing 23 Dhésèmber 2015.
  44. "Naver Profile (Chanwoo)". Naver. Dibukak ing 23 Dhésèmber 2015.