Hugo Grotius

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hugo Grotius
Lair 10 April 1583
Delft, Nèderlan
Pati 28 Agustus 1645
Rostock, Pomerania
Tlatah Filsafat Barat
Aliran Hukum Alam, Kontrak Sosial, Humanisme, Skolastisisme
Karsa pokok
Filsafat Perang, Hukum Internasional, Filsafat Pulitik, Téyologi

Hugo Grotius utawi Hugo de Groot' (1583-1645) ya iku filsuf Walanda kang dadi pelopor saka pandhangan-pandhangan modhèren tumrap kukum internasional lan salah sawijining pemikir gedhé babagan kukum alam.[1] Kejaba dadi filsuf, Grotius uga misuwur minangka pengacara, juru gurit, lan teolog.[2] Ing babagan kukum, Grotius wis dadi penengah antarané téyori pulitik lan kukum mangsa Abad Pertengahan karo mangsa Pencerahan.[2] Kejaba iku, Grotius uga wis ngembangaké sawijining pandhangan anyar babagan kukum alam kanggo nglawan pandhangan-pandhangan ilèn skeptisisme, uga kanggo nuduhaké bilih ana wangsulan kang rasional babagan moral kajaba wangsulan saka agama.[1]

Salah sawijining karya Grotius kang kawentar ya iku "Perihal Hukum Perang dan Bedhamèn" (The Law of War and Peace) kang terbit taun 1625.[2] Ing karya kasebut, Grotius nggaw argumentasi bilih manungsa hakikaté ya iku makluk sosial lan makluk kang padha saingan.[1] Nanging, manungsa bisa urip kanthi tenterem sanadyan bisa wa kadadéan masalah ing awaké.[1] Perkara iku bisa digayuh kanthi cara ngurmati hak-hak saben wong.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Jerome B. Schneewind. 1999. "Grotius, Hugo". In Cambridge Dictionary of Philosophy. Robert Audi, ed. 356.
  2. ^ a b c Ted Honderich, ed. 1995. The Oxford Companion to Philosophy. New York: Oxford University Press. P. 328.