Hiyu macan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Galeocerdo|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Tiger shark
Kalamangsa:
Early Miocene – present[1]
Tiger shark.jpg
Tiger shark size.svg
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Galeocerdo
Spésies: Template:Taxonomy/GaleocerdoG. cuvier
Jeneng binomial
Galeocerdo cuvier
Péron & Lesueur, 1822
Cypron-Range Galeocerdo cuvier.svg
Tiger shark range
Sinonim

Squalus cuvierPeron and Lesueur, 1822
Galeocerdo tigrinus Müller and Henle, 1837

Hiyu macan (Galeocerdo cuvier [3]) ya iku kéwan spésies hiyu Requiem lan siji-sijiné anggota gènus Galeocerdo. Iki minangka makroprédator gedhé, sing bisa nggayuh dawa luwih saka 5 m (16 ft 5 in). Populasi ditemokaké ing pirang-pirang perairan tropis lan sedeng, utamané ing sekitar pulau-pulau Pasifik tengah. Jeneng kasebut asalé saka garis-garis peteng ing awaké, sing mirip pola macan, nanging sirna nalika hiyu dadi dhiwasa. Hiyu iki bisa dikenali saka karakteristik untu sing bentuké sabit sing padha ing rahang dhuwur lan ngisor.[4]

Hiyu macan minangka pemburu sing dhèwèkan, biasané ing wayah wengi utawa nokturnal.[5] Iki misuwur amarga duwé spektrum panganan paling wiyar saka kabèh hiu, kanthi macem-macem mangsa sing kalebu krustaséa, iwak, manuk, cumi, kura-kura, ula segara, lumba-lumba, lan hiyu liyané sing luwih cilik. Uga duwé reputasi minangka "pamangan sampah", merga ngonsumsi macem-macem barang-barang gawénan manungsa sing isih ana ing wetengé. Sanajan predator puncak, hiyu macan kadhang kala dimangsa dening klompok paus pembunuh. [6] Iki dianggep minangka spesies sing mèh ngancam amarga pamburunan lan pamancingan dening manungsa.

Panjlèntrèhan hiyu macan[besut | besut sumber]

Hiyu macan umumé entuk dawa 3.25–4.25 m (10 ft 8 in–13 ft 11 in) lan boboté udakara 385–635 kg (849–1,400 lb). Dimorpik, mawa wanita sing biasané 5 m (16 ft 5 in), lan lanang paling gedhé 4 m (13 ft 1 in) . Bobot hiyu macan wanita gedhé bisa ngluwihi 900 kg (2,000 lb) . [7] [8] Siji hiu wanita meteng sing kejiret saka Australia dilaporaké ngukur 5.5 m (18 ft 1 in) dawa lan boboté 1,524 kg (3,360 lb). Malah kena sing durung dikonfirmasi luwih gedhé wis diklaim. [9] Sawetara makalah nampa cathetan 7.4 m (24 ft 3 in) dawa kanggo hiyu macan, nanging amarga iki luwih gedhé tinimbang spesimèn sing ditliti kanthi ilmiah, isih butuh verifikasi. [10] [11]

Hiu macan saka cedhak

Hiyu ora duwé kelopak mata ndhuwur utawa ngisor sing bisa dipindhah, nanging hiyu macan ing antarané hiyu liyané, duwé membran, kelopak mata sing bening sing bisa nutupi mripat. [12] Lapisan reflektif ing mburi retina hiyu macan, sing diarani tapetum lucidum, ngidini sel sensor cahya minangka kesempatan kaping pindho kanggo njupuk foton cahya sing bisa dideleng. Iki nambah sesanti ing kahanan sithik. [13]

Habitat hiyu macan[besut | besut sumber]

Hiyu macan asring ditemokaké cedhak karo pesisir, utamané ing perairan tropis lan subtropis ing saindenging jagad. Tumindaké utamané nomaden, nanging dipandu arus panas, lan luwih cedhak karo khatulistiwa sajrone wulan. Cenderung tetep ana ing jero banyu sing ana karang, nanging bisa pindhah menyang saluran kanggo nggoleki mangsa ing banyu sing luwih cethek. Hiu macan nglakoni kurang luwih 36% wektuné ing pesisir sing cethék.[14] Ing Samodra Pasifik sisih kulon, hiyu wis ditemokaké ing sisih lor Jepang lan ing sisih kidul Selandia Anyar . Uga wis direkam ing Mediterania, sapisan ing sisih Spanyol lan sawise ing Sisilia. [15] Hiyu macan bisa dideleng ing Teluk Meksiko, pesisir Amerika Lor, lan bagéan Amerika Selatan. Uga umumé didelok ing Laut Karibia. Lokasi liya sing katon hiyu macan kalebu ing Afrika, Tiongkok, India, Australia, lan Indonesia. Hiu macan ngalami migrasi musiman. Dhèwèké pindhah menyang perairan sedhengan nganti tropis sing luwih anget pirang-pirang wulan lan bali menyang tropis nalika musim salju. Dhèwèké uga nggawé migrasi samudra dawa ing antarané pulau lan bisa lelungan jarak adoh sajroné wektu sing cendhak.[16]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "Fossilworks Galeocerdo cuvier Peron and LeSueur 1822 (tiger shark)".
  2. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng iucn
  3. "ITIS Report – Galeocerdo cuvier". Integrated Taxonomic Information System!. Dibukak ing 30 December 2015.
  4. "Tiger Sharks ~ MarineBio Conservation Society" (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-27.
  5. "Galeocerdo cuvier". Macau Biodiversity (ing basa Inggris). 2015-03-19. Dibukak ing 2021-04-30.
  6. Video of Killer Whales killing and devouring a Tiger Shark
  7. Hinman, B. (2015).
  8. Ramirez, F., & Davenport, T. L. (2013).
  9. Wood, Gerald (1983). The Guinness Book of Animal Facts and Feats. ISBN 978-0-85112-235-9.
  10. Simpfendorfer, C. A.; Goodreid, A. B.; McAuley, R. B. (2001). "Size, sex and geographic variation in the diet of the tiger shark, Galeocerdo cuvier, from Western Australian waters". Environmental Biology of Fishes. 61 (1): 37–46. doi:10.1023/A:1011021710183.
  11. Tobuni, I. M.; Benabdallah, B. A. R.; Serena, F.; Shakman, E. A. (2016). "First documented presence of Galeocerdo cuvier (Péron & Lesueur, 1822) (Elasmobranchii, Carcharhinidae) in the Mediterranean basin (Libyan waters)". Marine Biodiversity Records. 9 (1): 94. doi:10.1186/s41200-016-0089-3.
  12. Gilbert, Perry W. (1970). "Studies on the anatomy, physiology, and behavior of sharks" (PDF). Mote Marine Laboratory. Dibukak ing March 12, 2018.
  13. Hart, Nathan S.; Lisney, Thomas J.; Collin, Shaun P. (2006). "Visual Communication in Elasmobranchs". In Ladich, Friedrich (ed.). Communication in Fishes. Enfield, NH: Science Publishers. pp. 346–347. ISBN 9781578084067. OCLC 63187557.
  14. Draper, Kyah. "Galeocerdo cuvier (Leopard shark)". Animal Diversity Web (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-26.
  15. "Galeocerdo cuvier". CIESM Atlas of Exotic Fishes in the Mediterranean Sea. CIESM. Dibukak ing 15 January 2017.
  16. "Galeocerdo cuvier". Florida Museum (ing basa Inggris). 2017-05-08. Dibukak ing 2021-04-26.