Haggis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Haggis
Scotland Haggis.jpg
Haggis displayed for sale
JinisPudding
Olah-olahan nasional gegayutanScotland
Woworan pokokSheep's heart, liver and lungs, and stomach (or sausage casing); onion, oatmeal, suet, spices
Buku masakan: Haggis  Médhia: Haggis
Sajian haggis, neep, lan tatty

Haggis ( basa Gaelik Skotlandia: taigeis ) yaiku puding gurih sing ngemot pluck wedhus (jantung, ati, lan paru-paru), dicincang karo bawang, gandum, suet, rempah-rempah, lan uyah, dicampur karo stok, lan dimasak nalika tradhisional dilebokake ing weteng kewan kasebut [1] sanajan saiki asring casing gawean wae. Miturut edisi Inggris Larousse Gastronomique edisi taun 2001: "Sanajan katrangan kasebut ora nyenengake, haggis duwe tekstur kacang sing enak lan rasa gurih sing enak". [2] Dipercaya manawa panganan sing padha karo haggis (sanajan ora kasebut kanthi jeneng) - offal sing bisa cepet dimasak ing njero weteng kewan, kabeh kasedhiya sawise diburu - dipangan wiwit jaman kuna. [3] [4] [5]

Sanajan jeneng "hagws" utawa "hagese" pisanan direkam ing Inggris c. 1430, sajian kasebut dianggep tradisional asale saka Skotlandia. Iki malah dadi panganan nasional, [6] minangka asil saka puisi Skotlandia Robert Burns sajak " Alamat kanggo Haggis " taun 1787. Haggis biasane disajikake kanthi " neep lan tatty ", digodhog lan ditumbuk kanthi kapisah, lan dram (segelas wiski Scotch ), utamane minangka kursus utama ing Burns Supper .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "haggis", Oxford English Dictionary (3 ed.), Oxford University Press, September 2005 Invalid |mode=CS1 (pitulung) (Kudu langganan utawa dadi anggota pabukon umum Karajan Manunggal)
  2. Montagné, Prosper (2001). Larousse Gastronomique. p. 592.
  3. Davidson, Alan (2006). The Oxford Companion to Food. Oxford University Press. ISBN 0-19-280681-5.
  4. Andrew Zimmern
  5. Dickson Wright, Clarissa (1998). The Haggis: A Little History. Pelican Publishing Company. ISBN 1-56554-364-5.
  6. "Food and Drink in Scotland – Scottish Cuisine". Scotland.org.