Girisa (macapat)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Girisa iku kalebu tembang sekar ageng. Wateké wanti-wanti.

Guru wilangan lan guru lagu[besut | besut sumber]

Saben pada, tembang iki ana wolung gatra (larik), kanthi guru wilangan lan guru lagu:

8a, 8a, 8a, 8a, 8a, 8a, 8a, 8a.

Tuladha[besut | besut sumber]

Tuladha iki dijupuk saka Serat Witaradya anggitan Ki Ranggawarsita.

déné utamaning nata
bèr budi bawa leksana
liré bèr budi mangkono
lila legawa ing driya
agung dènya paring dana
anggeganjar saben dina
liré kang bawa leksana
anetepi pangandika.

Katrangan sateruse[besut | besut sumber]

Tembung girisa iku sajatiné uga jenengé tembang kakawin girişa. Girişa iku wandané ana 16 lan struktur guru laghu-né kaya ngéné: UUU|UUU|---|--U|UUU|U.

Sumber[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

MACAPAT
Alit
Mijil | Sinom | Dhandhanggula | Kinanthi | Asmarandana | Durma | Pangkur | Maskumambang | Pucung
Tengahan
Jurudemung | Wirangrong | Balabak | Gambuh | Megatruh
Ageng
Girisa