Pucung

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Pucung, saka Kamus Bahasa Jawa Kuna P.J Zoetmulder kaca 868 duwe loro arti. Sepisan tegese botol, wadah gelas. Pucung (amucung) teges sing kapindho yaiku mengunjungi utawa memasuki dengan diam-diam. Pucung iku uga jeneng kewan cilik.

Ananging Pucung uga nduwé watak liya. Pucung iku jenengé wiji woh-wohan. Wanda cung uga marai gawé rasa seger kang ngélingaké marang perkara kang lucu kaya déné isih jaman dikuncung. Tembang iki asring dienggo tembang-tembang kang uga lucu, kayata parikan utawa bedhèkan.

Metrum[besut | besut sumber]

Tembang Pucung mung ana patang gatra (larik) saben pada (bait).

  • 12-u
  • 6 -a
  • 8 -i
  • 12-a

Tuladha[besut | besut sumber]

Ngelmu iku kelakone kanthi laku
Lekase lawan kas
Tegese kas nyantosani
setya budya pangekesing dur angkara


Sekar pucung, dadi tamba ati bingung
Panglipuring rasa
Murih yuwana basuki
Marga-marga maweh berkahing Bathara

Semar iku, sugih tangis sugih guyu
Uga sugih utang
Nanging uga sugih dhuwit
Wis kaloka Kyai Semar sugih reka

(Uploaded by Ikadi Kulonprogo, 2012)

Pranala jaba[besut | besut sumber]

MACAPAT
Alit
Mijil | Sinom | Dhandhanggula | Kinanthi | Asmarandana | Durma | Pangkur | Maskumambang | Pucung
Tengahan
Jurudemung | Wirangrong | Balabak | Gambuh | Megatruh
Ageng
Girisa
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pucung&oldid=1061314"