Georg Friedrich Bernhard Riemann

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bernhard Riemann
Georg Friedrich Bernhard Riemann.jpeg
Bernhard Riemann, 1863
Lair 17 September, 1826
Breselenz, Jerman
Pati Juli 20, 1866(1866-07-20) (umur 39)
Selasca, Itali
Padunungan Jerman Jerman
Warga nagara Jerman Jerman
Alma mater Georg-August University of Göttingen
Berlin University
Kondhang ing Riemann hypothesis
Riemann integral
Riemann sphere
Riemann differential equation
Riemann mapping theorem
Riemann curvature tensor
Riemann sum
Riemann–Stieltjes integral
Cauchy–Riemann equations
Riemann–Hurwitz formula
Riemann–Lebesgue lemma
Riemann–von Mangoldt formula
Riemann problem
Riemann series theorem
Hirzebruch–Riemann–Roch theorem
Riemann Xi function
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Karièr ngèlmiah
Babagan Matématikawan
Institutions Georg-August University of Göttingen
Juru pamrayogya dhoktoral Carl Friedrich Gauss
Juru pamrayoga liyané Ferdinand Eisenstein
Moritz Abraham Stern
Mahasiswa wigati Gustav Roch
Mrabawani Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet

Artikel iki ngenani matématikawan, kanggo wong liya sing jenengé Riemann, pirsani Riemann.

Georg Friedrich Bernhard Riemann (17 September 182620 Juli 1866) (dilafalaké REE mahn) iku matématikawan Jerman sing gawé sumbangan wigati sajeroning analisis lan géometri diferensial, sapérangan saka dhèknèné ngratakaké dalan kanggo pangembangan luwih lanjut ing rélativitas umum. Jenengé dihubungaké karo fungsi zeta Riemann, integral Riemann, lema Riemann, manipol Riemann, teorema pemetaan Riemann, problem Riemann-Hilbert, teorema Riemann-Roch, persamaan Cauchy-Riemann lsp.

Panjenengané lair ing Breselenz, sawijining désa cerak Dannenberg ing Karajan Hanover ing Jerman saiki. Bapané Friedrich Bernhard Riemann iku romo Lutheran ing Breselenz. Bernhard arupa anak nomer loro saka 6 sadulur.

Taun 1840 Bernhard lunga menyang Hanover kanggo manggon karo mbahné lan ngunjungi Lyceum. Sawisé mbahné tilar donya taun 1842, panjenengané pindhah menyang Johanneum ing Lüneburg. Taun 1846, nalika umur 19, panjenengané wiwit sinau filologi lan téyologi ing Universitas Göttingen. Panjenengané ngungokké sesorah Gauss. Taun 1847 bapané ngidinaké mandheg sinau Téyologi lan wiwit sinau matématika.

Taun 1847 panjenengané pindhah menyang Berlin, ing ngendi Jacobi, Dirichlet lan Steiner mulang. Panjenengané manggon ing Berlin suwéné 2 taun lan bali menyang Göttingen taun 1849.

Riemann nylenggarakaké sesorah pisanané taun 1854, sing ora mung nemu babagan géometri Riemann nanging nemtokaké tahapan kanggo rélativitas umum Einstein. Panjenengané dipromosikaké minangka guru gedhé istiméwa ing Universitas Göttingen taun 1857 lan dadi guru gedhé luar biyasa taun 1859 nyusul patiné Dirichlet.

Taun 1862 panjenengané palakrama karo Elise Koch.

Panjenengané tilar donya amarga tuberkulosis nalika lungan kateluné dhateng Itali ing Selasca.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.