Georg Friedrich Bernhard Riemann

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bernhard Riemann
Bernhard Riemann, 1863
Bernhard Riemann, 1863
Miyos 17 September, 1826
Breselenz, Jerman
Tilar donya 20 Juli 1866 (umur 39)
Selasca, Italia
Dalem Flag of Jerman Jerman
Warga negara Flag of Jerman Jerman
Bidhang Matématikawan
Lembaga Georg-August University of Göttingen
Lulusan saking Georg-August University of Göttingen
Berlin University
Doktoral advisor Carl Friedrich Gauss
Other academic advisors Ferdinand Eisenstein
Moritz Abraham Stern
Notable students Gustav Roch
Kaahlian Riemann hypothesis
Riemann integral
Riemann sphere
Riemann differential equation
Riemann mapping theorem
Riemann curvature tensor
Riemann sum
Riemann–Stieltjes integral
Cauchy–Riemann equations
Riemann–Hurwitz formula
Riemann–Lebesgue lemma
Riemann–von Mangoldt formula
Riemann problem
Riemann series theorem
Hirzebruch–Riemann–Roch theorem
Riemann Xi function
Mangaruhi Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet
Agama Lutheran

Artikel iki ngenani matématikawan, kanggo wong liya sing jenengé Riemann, pirsani Riemann.

Georg Friedrich Bernhard Riemann (17 September 182620 Juli 1866) (dilafalaké REE mahn) iku matématikawan Jerman sing gawé sumbangan wigati jroning analisis lan géometri diferensial, sapérangan saka dhèknèné ngratakaké dalan kanggo pangembangan luwih lanjut ing rélativitas umum. Jenengé dihubungaké karo fungsi zeta Riemann, integral Riemann, lema Riemann, manipol Riemann, teorema pemetaan Riemann, problem Riemann-Hilbert, teorema Riemann-Roch, persamaan Cauchy-Riemann lsp.

Panjenengané lair ing Breselenz, sawijining désa cerak Dannenberg ing Karajan Hanover ing Jerman saiki. Bapané Friedrich Bernhard Riemann iku romo Lutheran ing Breselenz. Bernhard arupa anak nomer loro saka 6 sadulur.

Taun 1840 Bernhard lunga menyang Hanover kanggo manggon karo mbahné lan ngunjungi Lyceum. Sawisé mbahné tilar donya taun 1842, panjenengané pindhah menyang Johanneum ing Lüneburg. Taun 1846, nalika umur 19, panjenengané wiwit sinau filologi lan teologi ing Universitas Göttingen. Panjenengané ngungokké ceramah Gauss. Taun 1847 bapané ngidinaké mandheg sinau Teologi lan wiwit sinau matématika.

Taun 1847 panjenengané pindhah menyang Berlin, ing ngendi Jacobi, Dirichlet lan Steiner mulang. Panjenengané manggon ing Berlin sakwéné 2 taun lan bali menyang Göttingen taun 1849.

Riemann nylenggarakaké ceramah pisanané taun 1854, sing ora mung nemokaké babagan géometri Riemann nanging nemtokaké tahapan kanggo rélativitas umum Einstein. Panjenengané dipromosikaké minangka guru besar istiméwa ing Universitas Göttingen taun 1857 lan dadi guru besar luar biasa taun 1859 nyusul patiné Dirichlet.

Taun 1862 panjenengané palakrama karo Elise Koch.

Panjenengané tilar donya amarga tuberkulosis nalika lungan kateluné dhateng Italia ing Selasca.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.