Hanover

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Hanover (haˈnoːfɐ) inggih punika kutha krajan Niedersachsen, Jerman, saha tau dadi papan kedudukan Raja Hannover Britania Raya, wonten martabatipun dadi adipati Braunschweig-Lüneburg (ngagem gelar ingkang sabanjuré mau inggih punika Elektor Hannover wonten akir masa sajarah ingkang dakerteni inggih punika Éropah Modern Ngarep). Sakwisipun akhire paperangan era Napoleon Bonaparte, elektorat punika dipunjembaraken saha dipundadekaken kutha krajan Karajan Hannover. Wali kutha saiki dijabat kalih Stephan Weil. Saliyané kutha krajan Niedersachsen, Hannover uga kutha krajan Regierungsbezirk Hannover mbubaraken wonten awal taun 2005. Saking taun 2001, Hannover dadi pérangan Distrik Hannover, badan kotamadya ingkang wonten bekas distrik (Landkreis Hannover) saha kutha Hannover (catet: nanging mau dadi distrik, region saha landkreis punika béda). Amarga penduduk akèhé 522.944 jiwa (1 Fèbruari 2007), Hannover dadi pusat utama wonten Jerman pérangan lor, kondhang amarga dadi papan ingkang nyelenggarakaken pameran komersial taunan kaya Hannover Messe saha CeBIT. Saban taun, Hannover dadi tuan omah Schützenfest Hannover, pekan seneng-seneng markmen paling ageng wonten donya, saha Oktoberfest Hannover, ingkang paling nomer-2 wonten donya. Wonten taun 2000, Hannover dadi tuan omah Expo 2000. Papan pameranipun, amarga njembarake ingkang dadi pirang-pirang khususipun kanggo Expo 2000, inggih punika ingkang paling ageng wonten donya. Hannover uga wigati wonten laladan amarga pawiyatan luhur saha fakultas kadhokteran, papan anggegana internasional, saha kebun kewanipun. Kutha punika uga silang wigati kanggo jalur sepur saha dalan raya (autobahn), ngubungaken jalur utama Éropah wonten arah wétan-kulon (Berlin wewengkon Ruhr) saha lor-kidul (Hamburg-München).