Darman Moenir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Darman Moenir

Darman Moenir (lair ing Sawah Tangah, Kacamatan Pariangan, Kabupatèn Tanah Dhatar, Sumatra Kulon, 27 Juli 1952 – pati ing Kutha Padang, 30 Juli 2019 ing umur 67 taun)[1] inggih punika salah satunggaling sastrawan Indonésia. Darman nggayuh pendhidhikanipun wonten ing Sekolah Seni Rupa Indonesia saha kuliah ing Sekolah Tinggi Basa Asing Prayoga, Jurusan Basa Inggris, Padang. <[2]

Riwayat Pagesanganipun[besut | besut sumber]

Darman Moenir sepisanan wiwit nyerat ing yuswa 18 taun. Karya- karyanipun kathah ingkang kapacak wonten ing kalawarta Horison, Titian, Panji Masarakat, Pertiwi, Kartini, Ulumul Qur’an, Kalam, Kompas, Pelita, Sinar Harapan, Suara Pembaruan, Suara Karya, Media Indonesia, Indonesia Raya, Republika, Berita Minggu (Singapura) saha ariwarta terbitan Padang. <[3] Darman Moenir ugi sampun naté ndhèrèk Hari Sastra ing Ipoh, Malaysia (1980), Asian Writers Conference ing Manila, Filipina (1981) saha pertemuan donya Melayu ’82 ing Malaysia (1982), International Writing Program ing Iowa City, saha International Visitor Program ing Amérikah Sarékat (10988). Kajawi piyambakipun makarya wonten ing Museum Negeri Provinsi Sumatera Barat (Pensiun Agustus 2008), Padang punika ugi dados bapak asuh saha pemimpin produksi ing Bumi Teater. Ing taun 2010. Piyambankipun nyerahaken griya tuwa dhateng Pamarentah Kabupatèn Tanahdatar, Sumatra Barat. Griya punika dipunparingaken kanthi lila legawa dhateng Pemkab kanggé dipundadosaken griya waos saha griya kanggé pirembagan warga sakiteripun. Yurnaldi; Marcus Suprihadi. "Darman Moenir Hibahkan Rumah Bako" (ing basa Indonesia). Dijupuk 5 April 2012. </ref>.

Asiling Karya[besut | besut sumber]

Sapérangan sajakipun kathah ingkang kapacak wonten ing Tonggak 4 (1987), Antologi Puisi Indonesia Modern, Dari Negeri Poci 2(1994), Dari Negeri Poci 3. Cerpen- cerpenipun kapacak ugi wonen ing satunggaling antologi Cerpen- carkak Nusantara Mutakhir (1991).[4]

Kempalan Sajakipun[besut | besut sumber]

  • Kenapa Hari Panas Sekali (1975)
  • Tanpa Makna (1977)

Novèl[besut | besut sumber]

  • Gumam (1976)
  • Bako (1983, Pemenang Bebungah Utama Sayembara Roman DKJ 1980)
  • Dendang (1988)
  • Aku, Keluargaku, dan Tetanggaku (1993)
  • Negeri Hujan (1999, Novèl Terjemahan "Monsoon Country," Pira Sudham, Thailand)
  • Krit & Sena (2010)
  • Andika Cahaya (2012)

Novèl Anak-anak[besut | besut sumber]

  • Surat dari Seorang Prajurit 45 kepada Cucunya
  • Di Lembah Situjuh Batur
  • Tiga Cerita Anak-anak
  • Ingin Jadi Pak Habibie
  • Adik Bertanya Tentang Laut
  • Dongèng Kisah dari Minangkabau

Cerpen[besut | besut sumber]

  • Jelaga Pusaka Tinggi (1997)

Esai[besut | besut sumber]

  • Esainya dimuat dalam Asian Writers on Literature and Justice

Penghargaan[besut | besut sumber]

Darman Moenir sampun pikantuk kathah penghargaan, ing antawisipun inggih punika:<[2]

  • Bebungah Utama Sayembara Mengarang Roman DKJ (1980)
  • Pemenang Kedua Sayembara Novèl Majalah Kartini (1987)
  • Bebungah Sastra saking Pamaréntah Republik Indonesia (1992)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Sastrawan Sumbar Darman Moenir Wafat Setelah 3 Pekan Dirawat karena Kanker Paru-paru Stadium 4". Tribun News. Dijupuk 31 Juli 2019.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. a b Rampan, Korrie. Leksikon Sastra Indonesia. Balai Pustaka, 2000, Jakarta. Kaca 120-121
  3. Moenir, Darman. Jelaga Pusaka Tinggi.Penerbit Angkasa,1997, Bandung. kaca sampul wingking
  4. [1] Darman Moenir (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)