Buxoro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wewengkon Buxoro
Buxoro viloyati
Wewengkon
Buxoro ing Uzbèkistan
Buxoro ing Uzbèkistan
Koordhinat: 40°10′N 63°40′E / 40.167°N 63.667°E / 40.167; 63.667Koordhinat: 40°10′N 63°40′E / 40.167°N 63.667°E / 40.167; 63.667
Nagara Uzbèkistan
Kutha krajan Buxoro
Pamaréntahan
 • Hokim Muhiddin Esanov
Laladan
 • Gunggung 39.400 km2 (15,200 sq mi)
Cacah warga (2009-01-01)
 • Gunggung 1.543.900
 • Pepadhet 39/km2 (100/sq mi)
Zona wektu Wétan (UTC+5)
 • Usum panas (DST) durung dingertèni (UTC+5)
Kodhe ISO 3166 UZ-BU
Dhistrik 11
Kutha gedhé 11
Kutha madya 3
Désa 121
Situs wèb https://buxoro.uz

Buxoro (Basa Uzbèk: Buxoro viloyati) iku sawijining wewengkon ing Uzbèkistan kang kapernah ing kidul-kuloné nagara iku. Pérangan gedhé wewengkoné dhapur Segara wedhi Kyzyl Kum. Wewengkon iki watesan karo Turkménistan, Wewengkon Navoiy, Wewengkon Qashqadaryo, pérangan cilik Wewengkon Xorazm, lan Républik Karakalpakstan. Ambaning wewengkon iki 39.400 km2. Cacah kang ndunungi ana watara 1.543.900 (mirid katerangan taun 2009), kanthi 71% wargané urip ing papan-papan kapencil.[1]

Wewengkon Buxoro kapérang ing 11 dhistrik administratif. Kutha krajané ya iku Buxoro (cacah wargané watara 241.300 dhèk pungkasaning taun 2005). Kutha-kutha gedhé liyané kaya ta Alat, Karakul, Galaasiya, Gazli, Gijduvan (cacah warga 40.600 dhèk pungkasaning taun 2005), Kagan (cacah warga 53.500 dhèk pungkasaning taun 2005), Romitan, Shafirkan, lan Vabkent.

Iklimé kang lumrah ya iku iklim kontinèntal kang garing.

Kutha kuna Buxoro iku Situs Warisan Donya UNESCO kang kasuwur minangka "musiyum urip" lan punjering pariwisata internasional ing nagara iku. Ana akèh yasan arsitèktur lan sajarah ing njeron lan sakiwa-tengené kutha iki.

Wewengkon Buxoro duwé sumber daya alam kang akèh, mligi gas alam, lenga patra, grafit, bèntonit, marmer, sulfur, gamping, lan bahan-bahan mentahan kanggo yeyasa. Kagiyatan indhustri kang paling maju iku kilang lenga, dhékomposisi kapas, kain (kalebu ikat Uzbèk), lan indhustri-indhustri cilik liyané. Kriya adat Uzbèk kaya ta suji emas, kramik, lan ukir isih lestari ing wewengkon iki.

Pérangan administratif[besut | besut sumber]

Dhistrik Buxora
Jeneng dhistrik
Kutha krajan
Jonkoping Jonkoping
Buxoro Galaosiyo
G'ijduvon G'ijduvon
Jondor Jondor
Kogon Kagan
Qorako'l Qorako'l
Qorovulbozor Qorovulbozor
Peshku Yangibozor
Romitan Romitan
Shofirkon Shofirkon
Vobkent Vobkent

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Statistical Yearbook of the Regions of Uzbekistan 2009, State Statistical Committee, Tashkent, 2009 (ing basa Ruslan).

Pranala njaba[besut | besut sumber]