Wewengkon ing Uzbèkistan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kutha Swatantra,
Républik Otonom,
lan Wewengkon ing Uzbèkistan
Uzbekistan location map.svg
KategoriPraja panunggalan
PernahRépublik Uzbèkistan
Cacah12 wewengkon (viloyat)
1 républik otonom
1 kutha swatantra
Cacah wong(mligi viloyat): 777.100 (Sirdaryo) – 3.514.800 (Samarqand)
Laladan(mligi viloyat): 4,200 km2 (1,621 sq mi) (Andijan) – 110,800 km2 (42,780 sq mi) (Navoiy)
PamaréntahanPamaréntahan wewengkon, pamaréntahan otonom, pamaréntahan nasional
BawahanTuman

Uzbèkistan kapérang ing 12 wewengkon (viloyat), 1 républik otonom (respublika), lan 1 kutha swatantra (shahar). Jeneng-jeneng panggonan mau kapacak ing ngisor iki nganggo basa Uzbèk. Salongé duwé rupa-rupa éjaan. Saben wewengkon kapantha ing 160 dhistrik (tumanlar).

Pamérang[besut | besut sumber]

Pérangan
Kutha Amba (km2) Cacah wong (2015)[1]
Andijan Andijan 4.200 2.857.300
Bukhara Bukhara 39.400 1.785.400
Fergana
Fergana 6.800 3.444.900
Jizzakh Jizzakh 20.500 1.250.100
Xorazm Urgench 6.300 1.715.600
Namangan Namangan 7.900 2.554.200
Navoiy Navoiy 110.800 913.200
Qashqadaryo Qarshi 28.400 2.958.900
Samarqand Samarkand 16.400 3.514.800
Sirdaryo Guliston 5.100 777.100
Surxondaryo Termez 20.800 2.358.300
Tashkent Tashkent 15.300 2.758.300
Karakalpakstan Nukus 160.000 1.763.100
Tashkent 335 2.352.300

Ènklaf lan èsklaf[besut | besut sumber]

Ana èsklaf Uzbèk cacah papat sing kabèh kinubengan tlatah Kyrgyz ing wewengkon Lembah Fergana minagka titik patemoné nagara Kyrgyzstan, Tajikistan, lan Uzbèkistan. Loro ing antarané ya iku (1) kutha Sokh sing ambané 325 km2 (125 sq mi) mawa cacah sing ndunungi 42.800 ing taun 1993 (sawenèh pangira nuduhaké angka 70.000, kanthi 99%-né minangka wong Tajik lan liyané minangka wong Uzbèk) lan (2) kutha Shohimardon sing ambané 90 km2 (35 sq mi) mawa cacah sing ndunungi 5.100 ing taun 1993 (91%-né minangka wong Uzbèk lan liyané minangka wong Kyrgyz). Loro liyané mono laladan cilik (3) Chon-Kara (utawa Qalacha), sing ambané watara 3 km (1.9 mi) ping 1 km (0.62 mi), lan (4) Jani-Ayil (utawa Dzhangail), palemahan sacuwil sing jembaré ora nganti 3 km (1.9 mi). Chon-Kara manggon iki Kali Sokh, antarané wates Uzbèk lan èsklaf Sokh.

Uzbèkistan duwé ènklaf Tajikistan, désa Sarvan sing wujud palemahan mujur dawané 15 km (9.3 mi) lan ambané 1 km (0.62 mi) ing saturuté dalan saka Angren menyang Kokand. Désa Barak (cacah wong ana 627), antarané kutha Margilan lan Fergana, sadurungé tau dikira ènklaf cilik Kyrgyzstan, nanging yèn ditlesih tlatahé ora wutuh kinubengan tlatah Uzbèkistan.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Average number of resident population, 2015