Reca para Buddha ing Bamiyan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Buddhas of Bamiyan)
Gambar:Pemandangan Budaya lan Peninggalan Arkéologi ing Lembah Bamiyan.jpg
Pemandangan Budaya lan Peninggalan Arkéologi ing Lembah Bamiyan
Sana Warisan Donya UNESCO
Pemandangan Budaya lan Peninggalan Arkéologi ing Lembah Bamiyan
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Jinis Budaya
Wewaton i, ii, iii, iv, vi.
Rujukan 208
Tlatah UNESCO Asia-Pasifik
Sujarah prasasti
Prasasti 2003 (Sési Twenty seventh)
Kabebayan 2003-

Reca para Buddha ing Bamiyan punika reca ingkang jaman rumiyin jumeneng lan dipunukir ing sisih satunggalipun jurang ing lembah Bamiyan, ing tengahipun Afganistan. Punika inggih monumèn ingkang kasungsun saking kalih reca Buddha. Dunungipun reca kirang langkung 230 km arah lor-kilèn saking Kabul ing 2500 meter sanginggiling siti.[1] Katonipun kamungkinan ageng reca-reca dipundamel nalika abad kaping 5 utawi abad kaping 6 lan inggih punika aworan antawisipun gagrag klasik mawi Seni Buddha-Yunani.[2]

Badan-badan utama dipuntatah kanthi langsung saking watu tebing, ananging detailnya dipundamel kanthi lendhut ingkang kacampur kaliyan damén lan dipunlapisi kanthi sajinis semen. Lapisan punika ingkang sapérangan ageng praktis sampun ical wiwit rumiyin, lajeng dipuncat saperlu mujudaken ekspresi praupan, tangan lan lekukanlekukan jubah kanthi langkung jelas. Bagéyan ngandhap tanga-tangan patung ugi kadamel saking campuran lendhut lan damen ingkang sami, déné dipunsengkuyung kaliyan kayu-kayu penopang. Dipunduga keras bagéyan inggil praupan patung-patung dipundamel saking topeng-topeng kayu raksasa. Deretan bolongan ingkang saged dipuntingali ing photo minangka papan kangge nyengkuyung steger kayu ingkang nyengkuyung lapisan semen njawi.

Sajarah[besut | besut sumber]

Patung Buddha Bamiyan

Amargi dumunung ing Jalur Sutra ingkang ngubungaken Tiongkok lan India kaliyan "dunia barat", Bamiyan ngrembaka dados pusat agama lan filsafat. Laladan punika ugi minangka situs sapérangan biara Buddha. LAjeng laladan punika ugi wigati amargi minangka papan berpadunipun budaya Barat lan Timur kangge nyiptakaken bentuk-bentuk énggal Seni Buddha-Yunani. Laladan punika minangka salah satunggaling pusat Buddha ingkang ageng wiwit abad ke-2 SM dumugi mlebetipun Islam ing lembah punika nalika abad ke-9.[3] Para bhiksu ing biara-biara (vihara) dumunung minangka pertapa ing gua-gua alit ingkang dipundamel ing pinggir-pinggir tebing sedawa lembah Bamiyan. Kathah saking para biarawan punika natah patung-patung ing salebeting gua-guanipun. Kathah patung-patung Buddha wonten ing posisi jumeneng lan lenggah ingkang ukuranipun maneka jinis dipunpanggihaken ngadhep jurang, gua punika inggih kathah ingkang dipunhias kaliyan para biksu kanthi fresco ingkang maneka warni. Kalih patung ingkang utama inggih punika Buddha ingkang posenipun ngadeg ingkang ukuranipun 55 lan 37 meter, tuladha-tuladhanipun patung buddha madeg ingkang dipuntatah lan ingkang langkung ageng wonten ing donya. kakalih patung punika minangka marka tanah budaya kangge pinten-pinten taun lan situs punika malah ugi dipunsenaraikaken wonten ing Daftar Situs Warisan Dunia déning UNESCO.[4]

Salah sawijining tiyang ingkang minangka peziarah Buddhis saking Tiongkok ingkang namanipun Hsüan-tsang (Xuanzang) nglewati tlatah punika kinten-kinten taun 630 lan nyerat bilih Bamiyan minangka salah sawijining pusat Buddha ingkang ngrembaka "kanthi langkung saking sedasa biara lan langkung saking setunggal ewu bhiksu"[5], tiyang punika inggih nyerat bilih kakalih patung Buddha punika "dipun hias kanthi emas lan watu permata mulia" (Wriggins, 1996). [6]

Bahan wewaosan[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]