Boris Yeltsin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Boris Nikolayevich Yeltsin
Борис Николаевич Ельцин
Boris Yeltsin 1993.jpg
Présidhèn Federasi Rusia Sepindhah
Lungguh
10 Juli 1991 – 31 Dhésèmber 1999
Wakil Présidhèn Alexander Rutskoy
(1991–1993)
Jabatan ditiadakan
Kadhisiki Boten wonten (dipunlantik minangka Présidhèn Rusia sasampunipun Uni Sovyèt bibar lan pamimpin pungkasan Uni Sovyèt Mikhail Gorbachev lèngsèr saking jabatanipun)
Kagantèni Vladimir Putin
Rerincèn priangga
Lair 1 Fèbruari 1931
Butka, Sverdlovsk,
Rusia SFSR
Pati April 23, 2007(2007-04-23) (umur 76)
Moskow, Rusia
Bangsa Rusia
Sisihan Naina Yeltsina
Agama Atheisme[1][2]
Tandha tangan

Boris Nikolayevich Yeltsin (IPA: [bʌˈrʲis nʲikoˈlajevɨtɕ ˈjelʲtsɨn], Rusia: Бори́с Никола́евич Е́льцин) (1 Fèbruari 1931-23 April 2007) tampil sepindhah kanggé posisi Présidhèn Federasi Rusia, njabat taun 1991-1999. Panjenenganipun miyos ing Sverdlovsk (sapunika Yekaterinburg), Républik Sovyèt Rusia, Uni Sovyèt lan présidhèn Rusia samangsa pasca Uni Sovyèt.

Riwayat pulitik[besut | besut sumber]

Éra Yeltsin punika mangsa dramatis salebetipun sajarah Rusia — periode ingkang dipuntengeri kanthi éwah-éwahan pulitik révolusioner, dhémokrasi-sesarengan kaliyan wontenipun masalah ageng pulitik lan sosial, setunggil ing antawisipun inggih punika korupsi ingkang ngrajalela lan binuka.

Ing wulan Juni 1991 Yeltsin minggah takhta sesarengan kaliyan gelombang pangajeng-ajeng ingkang inggil dhemi réformasi pulitik lan kakuciwan kaliyan kakuwaosan kuminis.

Tanggal 12 Juni Yeltsin dipunpilih minangka présidhèn Républik Sosialis Sovyèt Rusia ingkang dipunbentuk dados fédherasi kanthi 57% saking swantun, dados présidhèn sepindhah ingkang dipunpilih kanthi langsung ing sajarah Rusia.

Ing wulan Agustus 1991, Yeltsin pikantuk pangalembana internasional amargi panjenenganipun kanthi kendel lan minangka satunggiling dhémokrat saged nglawan usaha kudhéta ingkang dipunlampahi déning kaum kuminis garis keras. Perkawis punika ing pungkasanipun mbeta ancuripun kuminisme nanging ugi ancuripun Uni Sovyèt, nanging ndadosaken Yeltsin minangka tiyang paling kiyat ing Kremlin.

Émanipun panjenenganipun piyambak dados satunggiling autokrat otoritèr lan boten naté pikantuk malih popularitasipun lan panjenenganipun nilar kalungguhan nalika tanggal 31 Dhésèmber 1999 minangka tiyang ingkang dipunsengit. Panjenenganipun dipungantosaken déning Vladimir Putin.

Panjenenganipun tilar donya tanggal 23 April 2007 amargi gagal jantung.

Kutipan perkawis tilar donyanipun Yeltsin[besut | besut sumber]

  • Mikhail Gorbachev-Kula dhèrèk belasungkawa dhumateng kulawarga satunggiling priyantun ing pundi ing pundhakipun matumpu kathah karya ngédab-édabi ingkang saé kanggé nagari lan kasalahan ageng--nasib tragis

Pranala njawi[besut | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Oleg Lobov
Perdhana Mentri Rusia
19911992
Diganti déning:
Yegor Gaidar
Sing mengku  sadurungé:
Boten wonten
Présidhèn Rusia
1991-1999
Diganti déning:
Vladimir Putin




Flag of the Soviet Union.svg
Pamimpin Uni Sovyèt lan Fèdherasi Rusia
Flag of Russia.svg

Uni Sovyèt: Lenin - Trotski - Josef Stalin - Nikita Khrushchev - Leonid Brezhnev - Yuri Andropov - Konstantin Chernenko - Gorbachev
Fèdherasi Rusia: Yeltsin - Putin - Medvedev


Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "В Храме Христа Спасителя простились с Борисом Ельциным" (ing basa Russian). Русская линия. 2007-04-25. Dijupuk 2007-07-17. 
  2. ^ Starobin, Paul (March 2005). "The Accidental Autocrat". The Atlantic Monthly. Dijupuk 2007-07-17.