Augur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Augur

Augur ya iku pendeta ing masa kuno, ya iku Romawi kuno lan Etruria[1]. Tugas utamane meandhegani upacara katemtu lan nafsirake kehendak dewa kanthi nyinau mabure manuk (ya iku apa mabure bebarengan/dhèwèkan, swara-swara apa kang diswarake nalika manuk iku mabur, arah mabure lan jinis manuk apa). Upacara lan tugas augur wigati nalika nemtokake langkah kang kudu dilakoni ing babagan perdagangan, perang, keagamaan utawa permasyarakatan.

Ing Romawi kuna, augur ya iku pérangan saka sawijining pakempalan pandhita. Nalika diadegake Républik (510 SM), namung para bangsawan kang éntuk dadi augur nanging sawisé 300 SM, rakyat biyasa uga bisa dadi augur. Yen kadadeyan kekosongan posisi augur, anggota senior sajroning pakempalan badhé majokke calon kanggé disarjuki utawa ditolak déning anggota liyané. Wiwitane namung ana telu wong augur, sajroning perkembangan sateruse nambah nganti dadi lima las augur.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Augur(kaunduh 20/10/2012)