Augur

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Augur

Augur ya iku pendeta ing masa kuno, ya iku Romawi kuno lan Etruria[1]. Tugas utamane meandhegani upacara katemtu lan nafsirake kehendak dewa kanthi nyinau mabure manuk (ya iku apa mabure bebarengan/dhewekan, swara-swara apa kang diswarake nalika manuk iku mabur, arah mabure lan jinis manuk apa). Upacara lan tugas augur penting nalika nemtokake langkah kang kudu dilakoni ing bidang perdagangan, perang, keagamaan utawa permasyarakatan.

Ing Romawi kuno, augur ya iku bageyan saka sawijining pakempalan pandhita. Nalika diadegake Républik (510 SM), namung para bangsawan kang entuk dadi augur nanging sawise 300 SM, rakyat biasa uga bisa dadi augur. Yen kadadeyan kekosongan posisi augur, anggota senior sajroning pakempalan badhe majokke calon kangge disarjuki utawa ditolak déning anggota liyane. Wiwitane namung ana telu wong augur, sajroning perkembangan sateruse nambah nganti dadi lima las augur.

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Cathetan sikil[sunting | besut sumber]

  1. ^ (en)Augur(kaunduh 20/10/2012)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Augur&oldid=1053219"