Augur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Augur

Augur ya iku pandhita ing mangsa kuna, ya iku Romawi kuna lan Etruria[1]. Tugas mliginé meandhegani upacara katemtu lan nafsirake kehendak déwa kanthi nyinau mabure manuk (ya iku apa mabure bebarengan/dhèwèkan, swara-swara apa kang diswarake nalika manuk iku mabur, arah mabure lan jinis manuk apa). Upacara lan tugas augur wigati nalika nemtokake langkah kang kudu dilakoni ing babagan perdagangan, perang, keagamaan utawa permasyarakatan.

Ing Romawi kuna, augur ya iku péranganing sawijining pakempalan pandhita. Nalika diadegake Républik (510 SM), namung para bangsawan kang éntuk dadi augur nanging sawisé 300 SM, rakyat biyasa uga bisa dadi augur. Yèn kadadéan kekosongan posisi augur, anggota senior sajeroning pakempalan badhé majokke calon kanggé disarjuki utawa ditolak déning anggota liyané. Wiwitane namung ana telu wong augur, sajeroning perkembangan sateruse nambah nganti dadi lima las augur.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Augur(kaunduh 20/10/2012)