Pontifex Maximus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Politik Romawi kuno

Patung kaisar Augustua yang mengenakan jubah Pontifex Maximus.

Pontifex Maximus ya iku pendeta kang paling dhuwur sajeroning Collegium Pontificum (Perkumpulan pendeta) ing mangsa Romawi kuno[1]. Jabatan iki ya iku posisi kang paling penting sajeroning agama Romawi kuno. Posisi iki wiwitane mung éntuk dicekel déning wong bangsawan nganti taun 254 SM, nalika sawijining pawongan biasa kasil nyekel posisi iki. Ing mangsa Républik, jabatan Pontifex Maximus ya iku jabatan keagamaan kang kapisah saka pamaréntahan nanging ing mangsa Kekaisaran jabatan iki dicekel déning kaisar nganti kaisar Gratian (kaisar sejak 375 M - 383 M) mutusake nyopot jabatan iki saka gelar kaisare.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]