Pontifex Maximus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Politik Romawi kuno

Patung kaisar Augustua yang mengenakan jubah Pontifex Maximus.

Pontifex Maximus ya iku pendeta kang paling dhuwur sajeroning Collegium Pontificum (Perkumpulan pendeta) ing mangsa Romawi kuno[1]. Jabatan iki ya iku posisi kang paling wigati sajeroning agama Romawi kuno. Posisi iki wiwitane mung éntuk dicekel déning wong bangsawan nganti taun 254 SM, nalika sawijining pawongan biyasa kasil nyekel posisi iki. Ing mangsa Républik, kalungguhan Pontifex Maximus ya iku kalungguhan keagamaan kang kapisah saka pamaréntahan nanging ing mangsa Kekaisaran kalungguhan iki dicekel déning kaisar nganti kaisar Gratian (kaisar sejak 375 M - 383 M) mutusaké nyopot kalungguhan iki saka gelar kaisare.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]