Attika

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Periphery Attika
Περιφέρεια Αττικής
Location of Attika Periphery in Greece
 
Negara: Yunani
Ibukutha: Atena
Prefectures: Atena
Attika Wétan
Piraeus
Attika Kulon
Populasi: 3.841.408 (2005)
Area: 3.808 km² (1.470 sq.mi.)
Kapadhetan: 1.009 /km² (2.613 /sq.mi.)
Website: www.attiki.gov.gr

Attika (basa Yunani: Αττική, Attike) iku sawijining wewengkon administratif (periphery) ing Yunani. Attika dumadi saka sawetara prefectur: Atena, Piraeus, Attika Wétan lan Attika kulont.

Attika dumunung ing wewengkon Yunani kidul. Jembar wewengkon 3.800 km² lan padunungé ana 3.750.000 jiwa, lan 95% saka cacah mau manggon ing metropolitan Atena.

Geografi[sunting | besut sumber]

Attica iku ujung kang nonjol ka Segara Aegean. Sacara alamiah senmenanjung iki kabagi ing sisih lor saka Boeotia déning pagunungan Kithairon kang dawané 10 mil. Gunung-gunung misahaké ujung iki dadi dhataran Pedia, Mesogeia, lan Thriasia. Gunung-gunung mau klebu Hymettus, bagéan wétan saka Geraneia, Parnitha, Aigaleo lan gunung Penteli. Ing sisih lor diwatesi déning dhataran Boeotia lan ing sisih kulon déning Corinth. Teluk Saronic dumunung ing sisih kidul lan pulo Euboea dumunung ing sangarepé pasisir lor. Panampungan banyu utawa reservoir siji-sijiné ing Atena, Tlaga Marathon, dumunung ing watara 42 km lor-wétan lan diarani Dam Marathon, dibuka ing taun 1920. Wiwit dina iku, dadi tlaga ing Attika kang paling gedhé. Alas uga ana ing tlatah sakubengé Parnitha, Hymettus lan mangalor ing bukit lan pagunungan, kajaba pucuk gunung, déné gunung-gunung ing sisih kulon lan kidul arupa padhang suket, cengkar utawa ana alasé.

Kali Cephisus minangka kali kang paling dawa, lan Parnetha utawa Parnitha minangka gunung kang paling dhuwur ing Attika. Prefecture iki uga duwé lahan taman ing Hymettus, Penteli lan gunung Parnitha lan bagéan kidul ujung.

Komunitas utama[sunting | besut sumber]

Peta periphery Yunani Wewengkon Administratif ing Yunani Bendera Yunani

Aegean Kidul | Aegean Lor | Attika | Epirus | Kapuloan Ionia | Kreta | Makedonia Tengah | Makedonia Kulon | Makedonia Wétan lan Trasia | Peloponnesa | Tesalonika | Yunani Kulon | Yunani Tengah |


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Attika&oldid=1010059"