Apel gajah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Dillenia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Apel gajah
Dillenia indica, West Bangal, India.jpg
Dillenia indica fruit.jpg
Leaves, fruits & buds in West Bengal, India
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Dillenia
Spésies: Template:Taxonomy/DilleniaD. indica
Jeneng binomial
Dillenia indica
L.

Dillenia indica, umume dikenal minangka apel gajah, [2] kalebu spesies Dillenia sing asale saka China lan Asia tropis. [2]

Wedharan[besut | besut sumber]

Iku wit gedhe shrub utawa cilik kanggo wit-medium ukuran akeh kanggo 15 m dhuwur. Godhonge ana 15-36 dawane cm, kanthi permukaan bergelombang sing jelas kanthi vena sing kesengsem. Cabang-cabange digunakake kanggo nggawe kayu bakar sing apik. Kembang gedhe, 15-20 diameteripun cm, kanthi lima kelopak putih lan stamen kuning. Woh-wohan bunder sing khas yaiku gedhe, kuning ijo, akeh wiji lan bisa dipangan. Woh iki kalebu 5-12 cm kanthi jumlah ongko 15 carpels, saben carpel ngemot limang wiji ditempelake ing pulp becik ditonton nanging fibrous. [3] [4]

Ekologi[besut | besut sumber]

Dillenia indica ngasilake woh-wohan sing gedhe lan bisa didhahar [5] sing mung bisa diakses megaherbivora ing alam bébas. Panaliten ing Cadangan Macan Buxa dening ekologis Sekar & Sukumar nuduhake manawa gajah Asia katon seneng banget karo woh-wohan D. indica, mula bisa nyebar wiji penting kanggo wit iki. Kanthi prospek saka punah saka gajah wit iki wis dikembangaké dadi sistem bali-up, kang woh-wohan hard sing padha mung diakses kanggo megaherbivores, alon nyaksekake ing sainggiling wana liwat mangsa garing kanggo ngidini akses kanggo kéwan kasil cilik kayata macaques, rodents lan bajing . Bibit saka woh-wohan sing tuwa lan alus bisa germin kanthi apik, saengga terus-terusan wit iki ora mandhiri saka kasebar nyebar megaherbivore utama. [6]

Piguna[besut | besut sumber]

Pulp buah asem lan digunakake ing masakan India ing kari, selai ( ouu khatta ), lan jeli. [7] Amarga minangka sumber panganan utama gajah, kethek lan rusa, mula nglumpukake woh-wohan saka wilayah alas alas. Penjualan woh-wohan komersial uga dilarang kanggo usaha supaya sistem rantai panganan alas ora dibuwang kabeh. [8]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Oldfield, S. (2000). "Dillenia indica". IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2000: e.T61994577A61994579. Dibukak ing 20 August 2020.
  2. a b Cithakan:GRIN
  3. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.[perlu nomeré kaca]
  4. Flora of Pakistan: Dillenia indica
  5. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.[perlu nomeré kaca]
  6. Sekar, Nitin; Sukumar, Raman; Leishman, Michelle (2013). "Waiting for Gajah: an elephant mutualist's contingency plan for an endangered megafaunal disperser". Journal of Ecology. 101 (6): 1379–88. doi:10.1111/1365-2745.12157.
  7. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.[perlu nomeré kaca]
  8. Sumanta Ray Chaudhuri (21 June 2007). "Elephants and villagers fight over pickle fruit". DNA.