Anggoro Suprapto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Anggoro Suprapto
Anggoro Suprapto.jpg

Anggoro Suprapto (lair ing Pathi, Jawa Tengah, 17 Agustus 1962; umur 57 taun) inggih punika salah satunggalipun sastrawan saking Indonésia. Namanipun misuwur lumantar karyanipun awujud carita cekak, novèl, lan geguritan ingkang dipunmot wonten sawenèh ariwata lan kalawarta awit taun 1979 ing antawisipun Suara Merdeka, Majalah Kartini, Swadesi, Buana Minggu, Mingguan Bahari, Majalah Krida, Harian Kartika, lan Kompas.[1][2][3][4][5]

Latar wingiking[besut | besut sumber]

Anggoro Suprapto lair di Kabupatèn Pathi, Jawa Tengah, tanggal 17 Agustus 1962. Nglampahi pawiyatan Sekolah Menengah Pertama SMP lan Sekolah Menengah Atas SMA wonten Kutha Semarang, lan ngampungaken pawiyatan luhur wonten Sekolah Tinggi Ilmu Komunikasi (STIK) Semarang, ing taun 1993. Wondéné pawiyatan pascasarjana-nipun dirampungaken wonten Sekolah Tinggi Dr. Soetomo. Saderengipun nampi gelar sarjana, awit 1983 Anggoro Suprapto nyambut damel minangka juru warta lan redhaktur ing ariwarta Harian Suara Merdeka dumugi taun 1998. Sesarengan kaliyan Bambang Sadono, Handry TM, lan Timur Sinar Suprabana ngyasa Kulawarga Penulis Semarang (KPS) ingkang miyosaken kathah sastrawan énggal. Kajawi nyerat karya sastra lan minangka juru warta, piyambakipun ugi nelateni babagan disain grafis minangka panyungging lan komikus. Buku komikipun, Pudar, dipunmot sinambungan ing kalawarta Mingguan Bahari (1980). Anggoro ugi naté ngemban adicara sastra ing Radio Suara Sakti Semarang.

Pedamelan[besut | besut sumber]

  • Juru warta lan redaktur senior di Suara Merdeka Semarang (1983 – 1998).
  • Pemimpin Umum lan Pemimpin Redaksi Majalah Berita Nasional “Objektif” (1998 – 2007)
  • Pemimpin Umum lan Pemimpin Redaksi Majalah Nasional “Tajam” (1998 – 2007)
  • Katua Yayasan Jurnalistik Indonesia (2007 sampai sekarang)
  • Pemimpin Umum Harian Semarang (2010 – 2013)
  • Ketua Lembaga Kontrol Sosial “Objektif” (Pers, LSM dan LBH, 2010 sampai sekarang)
  • Pemimpin Umum Lembaga Pendidikan dan Pelatihan Kepenulisan (LPPK) “Sekolah Kebun Kata” (2009 sampai sekarang).
  • Pemimpin Umum Penerbitan Multi Media “Objektif” (2007 sampai sekarang).
  • Pengurus PWI Jateng, babagan Seni Budaya dan Film, beberapa periode, sampai sekarang.
  • Pemimpin Umum Objektif Cyber Magazine saking 2007 dumugi sapunika.
  • Katua Persatuan Wartawan Online (2009 dumugi sapunika)
  • Nganggit carita sinambung ing Kalawarta MOP, Mingguan Kartika, Mingguan Dharma

Karya[besut | besut sumber]

Buku puisi[besut | besut sumber]

  • Album Biru (Aneka Ilmu 1979)
  • Puisi-puisi Heroik (Aneka Ilmu 1983)
  • Tugumuda (Bening PMS 1985)
  • Pelabuhan Terakhir (Mlandhingan Production 1987)
  • Semar Memburu Samar (Yayasan Jurnalistik Indonesia/YJI 2000).

Buku puisi sesarengan[besut | besut sumber]

  • Jentera Perkasa (1998)
  • Puisi-puisi Penyair Jawa Tengah (Komite Sastra Dewan Kesenian Jateng, (2011)
  • Requiem Bagi Rocker (Taman Budaya Surakarta 2012)
  • Puisi Menolak Korupsi jilid 1 dan 2 (Forum Sastra Surakarta, 2013)
  • Memo untuk Wakil Rakyat (Forum Sastra Surakarta 2015)

Carita cekak[besut | besut sumber]

  • Wagiyem (Aneka Ilmu 1981)
  • Matindo (Media Wiyata 1982)
  • Selamat Pagi Play Boy (Mlandhingan Production 1984)
  • Kado Tak Bernama (Aneka Ilmu 1987)
  • Pisungsung (Citra Almamater 1988)

Novèl[besut | besut sumber]

  • Nyanyian Sepanjang Jalan (Media Wiyata 1987)
  • Matahari Merah (Media Wiyata 1988)
  • Padang Ilalang Gersang (Media Wiyata 1989)
  • Amiyati Gadis Désa (Dharma 1989)

Cerita anak[besut | besut sumber]

  • Penebang-penebang Liar (sinambung wonten Mingguan Dharma, 1989)
  • Makna Persahabatan (Buana Minggu 1989)
  • Surat kepada Tuhan (Buana Minggu 1989)
  • Hati Pualam (Mingguan Bahari 1990)
  • Pahlawan Kecil (Kompas Minggu)

Non-fiksi[besut | besut sumber]

  • Seni Merangkai Janur (Aneka Ilmu 1985)
  • Buku Pintar Seorang Penulis (1987)
  • Bung Karno (Aneka Ilmu 1987)
  • Jatuhnya Soeharto (Yayasan Jurnalistik Indonesia/YJI 1998)
  • Gus Dur yang Dipuja dan Dilengserkan (YJI 1999)
  • Megawati ke Gerbang Pura (YJI 2000)
  • Hidup Sehat Cara Vegetarian (Kompas-Gramedia)

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Leksikon Seniman Jawa Tengah, edisi I: Profil Anggoro Suprapto, Dewan Kesenian Jawa Tengah, halaman 12-13
  2. Leksikon Susastra Indonesia: Anggoro Suprapto, Balai Pustaka, Korry Layun Rampan, 2000, halaman 47
  3. Pengantar Sajarah Sastra Indonesia (Indonesia Literature, Yudiono Ks, 2010)
  4. Masa Pemapanan Sastra Indonesia (Literature Sastra Indonesia Edisi I, Jakob Sumardjo, 1991)
  5. Buku Pintar Sastra Indonesia (Penerbit Kompas, Pamusuk Eneste, Cetakan kedua, Edisi katiga, ISBN 979-9251-78-8, taun 2001, Halaman 24)