Anemoi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Menara Angin ing Athena, ukiranipun nggambaraken Boreas (kiwa) lan Skiron (tengen).

Anemoi (Yunani: Ἄνεμοι) punika para déwa angin wonten ing mitologi Yunani ingkang dados lambang mata angin[1] lan dipunasosiasiaken kaliyan manéka mangsa sarta kawontenan cuaca. Déwa-déwa kasebut asring dipungambaraken minangka angin utawi priyantun kakung ingkang gadhah swiwi utawi minangka turangga ing kandhang déwa Aiolos. Tiyang sepuhipun inggih punika Astraios lan Eos.

Anggota Anemoi inggih punika Boreas, déwa angin ler lan ingkang mbeta mangsa adhem ; Notos, déwa angin kidul lan sesambetan kaliyan pungkasan mangsa panas ugi wiwitan mangsa gugur ; Zerifos, déwa angin kilèn lan ingkang mbeta mangsa semi ; lan Euros déwa angin wétan lan wonten gegayutanipun kaliyan mangsa gugur. Ing antawisipun Anemoi, Euros punika satunggaling ingkang boten kasebutaken wonten ing Theogonia lan Himne Orfeus. Kejawi sekawan déwa utami punika, Anemoi ugi kapérang dados manéka déwa angin sanèsipun ingkang nglambangaken angin "barat laut", "timur laut", "tenggara", lan "barat daya". Wonten ing mitologi Romawi, Anemoi kawéntar minangka Venti.

Boreas[besut | besut sumber]

Fragmen Buda-Yunani ingkang nggambaraken déwa angin Boreas, kapanggihaken wonten ing Hadda, Afghanistan
Oreithyia dipunculik déning Boreas. Lukisan vas dai nalika taun 350 SM.

Boreas (Yunani: Βορέας, Boréas) punika déwa angin ler lan ingkang mbeta mangsa adhem. Boreas dipungambaraken minangka priyantun kakung ingkang gadhah janggut lan swiwi sarta ngginakaken jubah. Pausanias nyebat bilih Boreas kagungan sukuula sanajan wonten ing seni kuno sukunipun Boreas dipungambaraken minangka sukunipun manungsa.

Boreas kaubungaken kaliyan turangga lan ugi naté éwah dados turangga lanang lan metengi kathah turangga wadon dumugi Boreas dados bapak saking kalih welas turangga. Turangga ingkang putra saged mlayu ing sabin tanpa midak tuwuhan ing sabin kasebut. Ing versi sanèsipun, Boreas metengi turangga wadon tanpa ewah dados turangga lanang [2]. Tiyang Yunani kuno pitados bilih Boreas mapan wonten ing Trakia.

Notos[besut | besut sumber]

Patung Notos ing Astana Empat Angin wonten ing Warsawa.

Notos (Yunani: Νότος, Nótos) punika déwa angin kidul ingkang dipunasosiasiaken kaliha angin panas lan mangsa panas. Kejawi punika ugi dipunpitadosi ingkang mbeta badai nalika pungkasan mangsa panas lan mangsa gugur. Notos dipunajrihi awit dados ingkang ngrisak panen. Wonten ing mitologi Romawi, Notos kawentar mianngka Auster, wujuding angin sirocco ingkang mbeta mega kandhel lan kabut.

Euros[besut | besut sumber]

Euros (Yunani: Εύρος, Eúros) punika déwa angin wétan. Euros dipunasosiasiaken kaliyan mangsa gugur (musim gugur) lan jawah. Simbolipun punika vas ingkang kuwalik minangka lambang guyuran toya. Euros mapan wonten ing wétan, caket kaliyan astana Helios.

Zefiros[besut | besut sumber]

Zefiros, utawi Zefir (Yunani: Ζέφυρος, Zéphuros) punika déwa angin kilèn. Zerifos dipunasosiasiaken kaliyan mangsa semi lan ugi dipunpitadosi mapan wonten gua ing Trakia.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1] (id) anemoi (dipunakses tanggal 28 Januari 2013)
  2. ^ Pliny, Natural History iv.35 dan viii.67