Ahmad bin Billah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mohamed Ahmed Ben Bella
Benbella.jpg
Ben Bella
Présidhèn Aljazair ke-3
Lungguh
15 September 1963 – 19 Juni 1965
Kadhisiki Ferhat Abbas
Kagantèni Houari Boumédiènne
Rerincèn priangga
Lair (1916-12-25) 25 Dhésèmber 1916 (umur 100)
Maghnia, Aljazair
Pati April 11, 2012
Parté pulitik Front Liberasi Nasional

Mohamed Ahmed Ben Bella (Muhammad Ahmad Bin Balla) (Arab: أحمد بن بلّة), miyos 25 Dhésèmber 1918, Maghnia, Aljazair) njabat Présidhèn Aljazair ingkang kapisanan lan jejuluk Bapak Bangsa.[1]

pembebasan bin Billah

Sadèrèngipun Kamardikan[besut | besut sumber]

Pemilu punika, minangka anggota dewan kutha Ben Bella dados anggota pendiri saking sawijining organisasi bawah tanah kagungan janji saperlu nglawan kekuasaan kolonial, ingkang dipunkenal minangka Organisasi Speciale. Punika minangka pendahulu langsung saking Front de Libération Nationale. Kacekel rikala taun 1951 lan dipunhukum 8 taun kunjara Ben Bella melarikan diri saking kunjara Blida, damel lelampahan dhateng Tunisia lan kalajengaken dhateng Mesir.[2]

Nalika kadadosan Perang Aljazair rikala taun 1954 Ben Bella ingkang dumunung wonten ing Kairo papan piyambakipun dados salah satunggal saking 9 anggota Komite Revolusioner Persatuan lan Aksi ingkang dipunpimpin Front Pembebasan Nasional (FLN). Piyambakipun dipuncekel déning Perancis nalika taun 1956, sasampunipun pesawatipun sampun kontroversial dipuncegat lan dipunbekta dhateng Perancis, lan dipunrilis rikala taun 1962. Penangkapanipun nyebabaken pengunduran diri Alain Savary, tentangan kaliyan kabijakan Guy Mollet punika. Dènè wonten ing kunjara piyambakipun kapilih dados wakil perdana menteri pamaréntahan sementara Aljazair. Basa kapisanan Ben Bella inggih punika Perancis, sanès Arab. Piyambakipun sinau basa Arab wonten ing kunjara sawatawis Dènè wonten ing Mesir, Ben Bella kapanggih kaliyan Présidhèn Mesir, Gamal Abdul Nasser. Nalika Nasser mbekta Ben Bella kanggé pirembagan ingkang kapisanan dhateng audiens Mesir, piyambakipun netesaken luh amargi boten saged ngendika kaliyan basa Arab. Piyambakipun ngendika bilih piambakipun nampik saperlu ngajaraken putrinpun piyambak Basa Prancis amargi piyambakipun kepéngin sinau basa Arab lan boten wonten ing posisi ingkang sami kaliyan piyambakipun. Kados militan Arab sadangunipun punika, piyambakipun dhateng saperlu ngandharaken pribadinipun minangka "Nasserist" lan gayutan caket dipunkembangaken kanggé Mesir malah saderengeipun perang kamardika kadadosan. Materi Nasser}, dukungan emosional lan pulitik saking obahan Aljazair badhé rawuh nyebabaken piyambakipun kangelan, amargi nindakaken peran utama wonten ing pilihan Prancis kanggé perang kaliyan piyambakipun sadangunipun Krisis Suez 1956.[3]

Sasampunipun Kamardikan[besut | besut sumber]

Sasampunipun kamardikan Aljazair, Ben Bella kanthi cepat dados priyantun ingkang kondhang. Nalika wulan Juni 1962, piyambakipun nantang kepemimpinan sakingPremier Benyoucef Benkhedda, bab punika nyebabaken perselisihan ing antawising sainganipun wonten ing FLN, ingkang dkanthi rikat dipuntekan kanthi jumlah pendukung Ben Bella ingkang ngrembaka ageng sanget, utamanipun wonten ing angkatan bersenjata. Nalika wulan September, Bella ngendalikaken Aljazair lan kapilih minangka perdana menteri wonten ing pamilihan 1 sisih nalika tanggal 20 September, ingkang dipunakuni déning Amérika Sarékat nalika 29 September. Aljazair ngaku minangka anggota 109 Perserikatan Bangsa-Bangsa wiwit tanggal 8 Oktober]] 1962.

Ahmed Ben Bella dipunanugrahi gelar Pahlawan Uni Soviet tanggal 30 April]], 1964

Cathetan suku[besut | besut sumber]