Volans

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
VOLANS

Peta Volans
Daftar lintang ing Volans
Cekakan Vol
Genitif Volantis
Asensio rekta 8
Deklinasi −70
Area 141 derajad pesagi (#76th)
Lintang utama 6
Lintang
Bayer/Flamsteed
12
Lintang
mawa planèt
2
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang β Vol (3.77m)
Lintang paling cedhak Gliese 293 ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor 0
Rasi lintang
sing wewatesan
Carina
Pictor
Dorado
Mensa
Chamaeleon
Katon antara lintang +15° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi March.
'

Volans inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang wonten ing sisih kidul saking hemisphere. Konstelasi Volans punika sepisanan dipuntepangaken dening [[[astronom]] saking Walanda inggih punika Petrus Plancius nalika abad kaping 16 sakng asiling observasi dening penjelajah Walanda Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman. [1] Volans inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang dipunwedalaken dening kartografer ingkang asalipun saking Jerman inggih punika Johann Bayer's ingkang wonten ing langit atlas Uranometria ing taun 1603. Bayer nyebat konstelasi punika kanthi sebatan Piscis Volans ("the flying fish")

Lintang[sunting | sunting sumber]

Wonten kalih lintang ganda ing konstélasi punika ingkang saged dipun tliti ngginakaken teleskop, inggih punika Gamma Volantis lan Epsilon Volantis, sesarengan kaliyan kalih galaksi sanèsipun ingkang langkung angèl dipun tingali kanthi cetha, inggih punika NGC 2442 and NGC 2434. Magnitudo saking lintang Gamma Volantis inggih punika kaping sekawan lan enem, lan kangge Epsilon Volantis sekawan lan wolu..[2][3]

Wujud karakteristik[sunting | sunting sumber]

Volans nggambaraken satunggaling wujud iwak ingkang mabur, satunggaling tipe iwak ingkang dipunpanggihaken wonen ing toya ing dhaerah tropis. Astronom saking Jerman, inggih punika Johannes Kepler ugi nyebat konstelasi punika kanthi sebatan Passer, ingkang tegesipun "manuk pipit". Konstelasi Volans punika gadhah satunggaling area ingkang ambanipun kirang langkung 141 persegi derajat lan ngewrat satunggaling lintang ingkang asring dipun mangertosi minangka satunggaling planet. Konstelasi Volans punika saged dipuntingali wonten ing latitude ing antawisipun +15° lan -90° saha wekdal ingkang paling sae kangge ningali inggih ing jam 9 dalu, ing sadangunipun sasi Maret. Lintang ingkang palling padhang ingkang wonten ing konstelasi punika inggih [8948] beta Volantis, satunggaling lintang ingkang ageng sanget kanthi variabel oranye, kirang langkung 108 taun cahya tebihipun. Volans ugi ngewrat kalih lintang binary ingkang sanget narik kawigatosan, inggih punika [8963]-[8949] gamma lan [8953] epsilon Volantis. Gamma Volantis ngewrat [8949] raksasa oranue (gamma-2) lan [8963] kuning radi pethak ing deret utama (gamma-1) kangge pendhampingipun. [8953] epsilon Volantis inggih punika satungalung sistem lintang tiga ingkang ngewrat satunggaling lintang biar wujud spectroscopic lan satunggaling pendhampingipun ingkang gadhah magnitudenipun 8,1. Binar Spectroscopicipun inggih satunggaling sub ginat kanthi werna biru- pethak ingkang gadhah magnitudo kirang langkung 4,35. Epsilon Volantis tebihipun inggih punika kirang langkung 642 taun cahya. Lintang sanesipun ingkang saged dipungatosaken wonten ing konstelasi punika inggih [8950] zeta Volantis, satunggaling lintang binar kanthi giant werna oranye ingkang punika minangka komponen ingkang palin wigati, [8951] delta Volantis, giant padhang werna jene radi pethak ingkang tebihipun kirang langkung 660 taun cahya, [8952] alpha Volantis, sub giant pethak ingkang gadhah magnitudo 4.00, ingkang tebihipun 124 taun cahya, lan [8959] - [8962] kappa Volantis, satunggaling sistem lintang tiga ingkang tebihipun 393 taun cahya, ingkang kaperang saking giant biru - pethak, sub giant pethak lan satunggaling magnitudo ukuran 8,5 ingkang dados lintang pendhamping. Volans ugi ngewrat objek langkit ingkang lebet dipunawasi. NGC 2442/2443 inggih satunggaling galaksi spiral ing tengahan, ingkang dpunpanggihaken dening Sir John Herschel nalika abad kaping 19. Kanthi gadhah magnitudo 11,3, galaksi punika ketingal endah, lemes lan alit. Punika ngewrat kumpulan awan ingkang ngewrat gas ingkang dipuntunjuk dening HIPASS J0731-69, ingkang boten gadhah lintang lan medalipun kanthi jalaran wontendipun distorsi, ingkang ketingal keganggu dening satunggaling galaksi pendhamping ingkang boten ketingal. Volans punika kagunganipun kulawarga rasi lintang Bayer Johann sesarengan kaliyan Hydrus, Dorado, Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Dene konstelasi ingkang gadhah watesan langsung kaliyan Volans inggih punika Carina, Pictor, Dorado, Mensa, lan Chamaeleon.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Volans (dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  2. ^ "SEDS". SEDS. 28 August 1997. http://seds.org/Maps/Stars_en/Fig/volans.html. Retrieved 12 Pebruary 2013.
  3. ^ Ridpath & Tirion 2007.
  4. ^ Starry Night Photography : Volans Constellation
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2007), Stars and Planets Guide, Princeton University Press, ISBN 978-0-691-13556-4
  • Staal, Julius D.W. (1988), The New Patterns in the Sky, McDonald and Woodward Publishing Company, ISBN 0-939923-04-1
  • Wilkins, Jamie; Dunn, Robert (2006). 300 Astronomical Objects: A Visual Reference to the Universe. Firefly Books. ISBN 978-1-55407-175-3.

Cithakan:Stars of Volans Cithakan:Navconstel

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Volans&oldid=836804"