Hydrus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
HYDRUS

Peta Hydrus
Daftar lintang ing Hydrus
Cekakan Hyi
Genitif Hydri
Asensio rekta 0.08 h ~ 4.66
Deklinasi −58° ~ −82
Area 243 derajad pesagi (#61st)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
19
Lintang
mawa planèt
4
Lintang padhang 2
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang β Hyi (2.82m)
Lintang paling cedhak β Hyi ( tc)
Obyèk Messier none
Udan météor none
Rasi lintang
sing wewatesan
Dorado
Eridanus
Horologium
Mensa
Octans
Phoenix (corner)
Reticulum
Tucana
Katon antara lintang +8° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi November.
'

Hydrus (play /ˈhdrəs/) inggih punika salah satunggaling jinis rasi lintang ingkang alit ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. Rasi lintang Hydrus punika sepisanan dipundamel déning astronom Walanda, Petrus Plancius saking asiling observasi Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman ing abad kaping enem welas.[1] Nama Hydrus ing basa Latin gadhah teges "ula banyu lanang". Nama punika ugi asring dipungayutaken kaliyan ula Lesser lan ula banyu alit, déné nama punika kados ingkang kaserat wontne ing Uranometria kagunganipun Johann Bayer ing taun 1603.[2][3] (Ula banyu ageng inggih dipungambaraken dening rasi lintang Hydra).


Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Hydrus gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 243 drajat persegi lan ngewrat setunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang Lacerta punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +8° lan -90° lan paling saée dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Nopember. Hydrus mapan wonten ing sisih tengen ing antawisipun awan Magellanic.

Rasi lintang punika boten gadhah kathah lintang ingkang dipunparingi nama lan ngewrat objek langit bagéyan lebet ingkang lemah sanget. Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Hydra punika inggih namung gadhah magnitudo tiga lan bentuk segitiga wonten ing langit. Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Hydrus inggih punika lintang beta Hydri, satunggaling lintang ingkang padhang ingkang mapan paling caket kaliyan kutub langit kidul. Lintang punika kalebet lintang jene radi oranye ingkang tebihipun kirang langkung 24,4 taun cahya.

Alpha Hydri, inggih lintang kurcaci kelas F ingkang umuripun kirang langkung 810 milyar, ingkang tebihipun 71 taun cahya saking bumi.

Gamma Hydri, inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer tiga ing rasi lintang punika, ingkang tebihipun 214 taun cahya.

Objek Langit Lebet[sunting | sunting sumber]

Objek langit bagéyan lebet ingkang paling narik kawigatosanipun para panaliti wonten ing rasi lintang Hydrus punika inggih, IC 1717, ingkang sak punika kawontenanipun sampun boten dipunmangertosi malih. Objek punika dipun observasi lan dipundhokumentasikaken dening astronom Danish, John Louis Emil Dreyer, ananging boten saged dipuntingali wonten ing koordinat ingkang dipunparingaken déning piyambakipun, ingkang mapan caket kaliyan eta-2 Hydri, satunggaling lintang raksasa jene kanthi sistem planet. Hydrus ugi ngemu saperangan objek ingkang saged dipuntitiki, ingkang wujudipun alit, caket lan nebula ingkang radi padhang, NGC 1511, lan galaksi elip ingkang alit, NGC 1473.

Hydrus taksih kalebet setunggal kulawarga saking rasi lintang Johann Bayer, sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans, Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Rasi lintang Hydrus ugi dipunkiteri dening rasi lintang sanesipun kados ta rasi lintang Dorado, Eridanus, Horologium, Mensa, Octans, Phoenix, Reticulum lan Tucana. [4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ridpath & Tirion 2001, hlm. 160-161.
  2. ^ "Hydrus (Water Snake)". Chandra X-ray Observatory. http://chandra.harvard.edu/photo/constellations/hydrus.html. Retrieved 10 July 2012.
  3. ^ Staal 1988, hlm. 243.
  4. ^ Hydrus(dipunundhuh tanggal 18 Pebruari 2013)

Cithakan:88 Rasi Lintang Modhern

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hydrus&oldid=836686"