Reticulum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
RETICULUM

Peta Reticulum
Daftar lintang ing Reticulum
Cekakan Ret
Genitif Reticuli
Asensio rekta 4
Deklinasi −60
Area 114 derajad pesagi (#82nd)
Lintang utama 4
Lintang
Bayer/Flamsteed
11
Lintang
mawa planèt
6
Lintang padhang none
Lintang cedhak none
Lintang paling padhang α Ret (3.33m)
Lintang paling cedhak ζ2 Reticuli ( tc)
Obyèk Messier none
Rasi lintang
sing wewatesan
Horologium
Dorado
Hydrus
Katon antara lintang +23° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi January.
'

Reticulum inggih punika satunggaling rasi lintang ingkang alit, lemes, lan ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. .[1] Reticulum inggih punika nama Latin saking "net" alit, utawi jaring reticle ingkng wonten ing fokus [[lensa] mata teleskop ingkang dipunginakaken kanggé ngukur posisi lintang. [2] Konstelasi reticulum punika badhé ketingal saé menawi dipuntingali ing antawisipun sasi Oktober lan Desember, ananging boten saged dipuntingali saking tengahan garis lintang ngantos ing sak lor ipun garis lintang.[3]

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Konstelasi Reticulum punika sepisanan dipuntepangaken déning Isaac Habrecht II wonten ing globe langit ing taun 1621, ingkang namanipun Rhombus.[4] Ing salajengipun namanipun dipungantos déning astronom Prancis inggih punika Nicolas Louis de Lacaille wonten ing abad kaping wolulas. Ing sadangunipun piyambakipun mapan wonten ing Cape of Good Hope, piyambakipun maringi nama konstelasi punika kanthi sebatan "le Réticule Rhomboide, kangge mengeti reticle ingkang wonten ing lensa mripat teleskopipun.[2] Lajeng piyambakipun nyerat kangge Retikulum ing seratan Latin ing katalog lintangipun kanthi nama "'Coelum Australe Stelliferum". Ing taun 1810, lintang Reticulum dipunginakaken dening Marmor Sculptile, ingkang minangka gambaran patung saking Christopher Columbus, ananging gambaran punika boten misuwur ing kalanganipun para astronom.[5] Konstelasi REticulum kanthi resmi dipunakeni dening Majelis Umum sepisanan, International Astronomical Union wonten ing taun 1922. Wates- watesaning kangge rasi lintang punika lan rasi sanesipun dipunsusun dening astronom Belgia, [Eugène Delporte]] ing sadawanipun busur hak minggahipun lan deklinasinipun ing taun 1875. Katrangan punika dipunwedalaken ing taun 1930 wonten ing Delimination Scientifique des Constellations saking perintahipun IAU.[6][7]

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Namung wonten kalih lintang ing konstelasi Reticulum ingkang padhangipun langkung saking gangsal magnitudo, inggih punika Alpha (α) lan Beta (β) reticuli. Lintang abrit R Reticuli inggih punika variabel Mira. Variabel punika dipunpanggihaken dening C. Ragoonatha chary nalika wonten ing Madras Observatory ing India.[8] Lintang binet ingkang wonten ing sistem Epsilon Reticuli kaperang saking kelas spektral K2IV, lintang punika dipunorbitaken dening white dwarf.[9] Adhedhasar pngukuran parallax, sistem punika tebihipun wonten ing papan ingkang jarakipun 50 taun cahya saking srengenge. Wonten ing taun 2000, satunggaling planet pendhamping dipunbiwarakaken ngorbit wonten ing lintang ε Reticuli A.[10]

Zeta Reticuli inggih punika satunggaling sistem lintang binar ingkang amba, ingkang kekalih anggotanipun meh sami kaliyan srengenge. Sistem punika mapan wonten ing papan ingkang tebihipun kirang langkung 39 taun cahya. Ing taun 2005, satunggaling tipe la supernova dipunpanggihaken wonten ing galaksi spiral NGC 1559, ingkang mapan wonten ing konstelasi Reticulum.[11]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Sagitta (dipunundhuh tanggal 14 Pebruari 2013)
  2. ^ a b Ridpath, Ian (1989). Star Tales. James Clarke & Co. pp. 10–11. ISBN 0-7188-2695-7.
  3. ^ Farinacci, Jeff A. (2008). Guide to Observing Deep Sky Objects. Springer. pp. 150–151. ISBN 1-387-72850-4.
  4. ^ AtlasCoelestis.com: "Jacob Bartsch ― Usus Astronomicus Planisphaerii Stellati Argentoratum (Strasburgo) 1624"
  5. ^ Kanas, Nick (2007). Star maps: history, artistry, and cartography. Springer. p. 130. ISBN 0-387-71668-8.
  6. ^ Kanas (2007:308–309).
  7. ^ Bradt, Hale (2004). Astronomy methods: a physical approach to astronomical observations. Cambridge University Press. p. 53. ISBN 0-521-53551-4.
  8. ^ Kameswara Rao, N.; Vagiswari, A.; Thakur, Priya; Birdie, Christina. "C.Ragoonatha Chary and his Variable Stars". arXiv. http://adsabs.harvard.edu/abs/2009arXiv0908.3081K. Retrieved 2009-09-05.
  9. ^ Star Tales – Reticulum
  10. ^ Chauvin, G.; Lagrange, A.-M.; Udry, S.; Mayor, M. (November 2007). "Characterization of the long-period companions of the exoplanet host stars: HD 196885, HD 1237 and HD 27442. VLT/NACO and SINFONI near-infrared, follow-up imaging and spectroscopy". Astronomy and Astrophysics 475 (2): 723–727. Bibcode 2007A&A...475..723C. doi:10.1051/0004-6361:20067046.
  11. ^ ESO Public Affairs Department. "Celestial Blast in Bleak Reticulum", European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO). diaksès tanggal 2009-09-05. 

Cithakan:Dhaptar rasi lintang Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Reticulum&oldid=836732"