Horologium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
HOROLOGIUM

Peta Horologium
Daftar lintang ing Horologium
Cekakan Hor
Genitif Horologii
Asensio rekta 3
Deklinasi −60
Area 249 derajad pesagi (#58th)
Lintang utama 6
Lintang
Bayer/Flamsteed
10
Lintang
mawa planèt
2
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang α Hor (3.85m)
Lintang paling cedhak GJ 1061 ( tc)
Obyèk Messier none
Udan météor ?????
?????
Rasi lintang
sing wewatesan
Eridanus
Hydrus
Reticulum
Dorado
Caelum
Katon antara lintang +30° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi December.
'

Horologium inggih punika salah satunggaling jinis rasi lintang ingkang alit lan lemah ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul kanthi deklinasi udakawis -60 drajat. Horologium inggih saking basa Latin kanggé paring nama jam.[1]

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang horologium inggih dipundamel sepisanan ing abad kaping wolulas déning Abbé Nicolas Louis de Lacaille,[2] ingkang paring nama asli rasi lintang punika kanthi sebatan Horologium Oscillitorium sasampunipun jam pendulum kangge ngurmati inventoripun, Christiaan Huygens. Lajeng nama punika dipuncekak dados Horologium.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Horologium gadhah dhaerah ingkang ambanipun kirang langkung 249 drajat persegi lan ngewrat setunggal lintang ingkang dipunmangertosi dados planet - planet. RAsi lintang horologium saged dipuntingali wonten ing garis lintang ing antawisipun +30° lan -90° lan paling saé dipuntingali ing jam 9 dalu ing sasi Desember. Déné lintang - lintang ingkang dipunmangertosi wonten ing rasi lintang horologium inggih kados mekaten:

  • Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Horologium inggih punika alpha Horologii, satunggaling lintang raksasa ingkang tebihipun kirang langkung 177 taun cahya saking bumi.
  • Delta Horologii, inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih ing rasi lintang horologium, inggih punika satunggaling lintang binar ingkang ngemu sub raksasa masiv werna pethak minangka komponen ingkang paling pokok. Lintang punika badhe ketingal saben wekdal kanthi mripat langsung, ananging menawi nembe wonten ing jarak 175 taun cahya, lintang punika badhe angel dipuntingali amargi namung wujud titik.
  • Beta Horologi inggih satunggaling lintang garis metalik.
  • R Horologii utawi HD 18242 inggih punika raksasa abrit ingkang tebihipun kirang langkung 1000 taun cahya, variabel Mira kanthi jarak ingkang amba. Magnitudo ingkang minimum inggih punika 14,3 lan magnitudo maksimum inggih 4,7, kanthi periodenipun kirang langkung 13 sasi.[2]

Objek Langit Lebet[sunting | sunting sumber]

Horologium inggih sanes kangge griyanipun kathah objek langit bageyan lebet, ananging wonten saperangan global kluster ing rasi lintang punika. NGC 1261 inggih punika satunggaling globualr kluster kanthi magnitudo 88, kanthi jarak 44.000 taun cahya saking bumi. Globular Kluster AM1 inggih ugi dipunpanggihaken wonten ing rasi lintang punika, inggih tebihipun kirang langkung 398.000 taun cahya.

Horologium inggih taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Lacaille, sesarengan kaliyan rasi lintang Norma, Circinus, Telescopium, Microscopium, Sculptor, Fornax, Caelum, Octans, Mensa, Reticulum, Pictor lan Antlia. Rasi lintang sanesipun ingkang wonten ing sak kiteripun Horologium inggih punika wonten rasi lintang Eridanus, Hydrus, Reticulum, Dorado, lan Caelum.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Smith, William (1875). A Dictionary of Greek and Roman Antiquities. London: John Murray. pp. 615‑617. http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Horologium.html.
  2. ^ a b Ridpath & Tirion 2001, hlm. 156-157.
  3. ^ (en)Horologium (dipunundhuh tanggal 18 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Horologium&oldid=836618"