Caelum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CAELUM

Peta Caelum
Daftar lintang ing Caelum
Cekakan Cae[1]
Genitif Caeli[1]
Asensio rekta 5
Deklinasi −40
Area 125 derajad pesagi (#81st)
Lintang utama 4
Lintang
Bayer/Flamsteed
8
Lintang
mawa planèt
0
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang α Cae (4.45m)
Lintang paling cedhak RR Cae ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Columba
Lepus
Eridanus
Horologium
Dorado
Pictor
Katon antara lintang +40° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi January.
'

Caelum (play /ˈsləm/) utawi ugi dipunsebat Chisel inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang alit ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. Rasi lintang punika dipundamel dening astronom Prancis, Nicolas Louis de Lacaille ing abad kaping wolulas ing taun 1750. Caelum gadhah nama asli "les Burins", lajeng ing basa Latin dados Caela Sculptoris lan lajeng dipuncekak dados Caelum utawi "chisel".[2][1]

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Caelum gadhah dhaèrah ingkang ambanipun kirang langkung 125 drajat persegi lan boten ngewrat kathah lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali wonten ing garis lintang antawisipun +40° lan -90° saha badhé ketingal paling saé dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Januari. Rasi lintang Caelum inggih punika rasi lintang ingkang paling alit nomer wolu ing langit, kanthi dhaerah ingkang langkung alit tinimbang rasi lintang Corona Australis. Caelum boten gadhah kathah lintang ingkang padhangipun langkung saking sekawan magnitudo. Dene lintang - lintang ingkang wonten ing salebeting rasi lintang punika inggih kados mekaten.

  • Alpha Caeli, inggih punika lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Caelum, kanthi gadhah magnitudo 4,45.
  • Lintang sanesipun ingkang sampun dipuncathet inggih punika Gamma Caeli, ingkang dipunbentuk dening kalih sistem lintang. Gamma 1 Caeli inggih punika lintang binar kanthi gadhah cahya raksasa oranye tipe K. Lintang punika gadhah magnitudi +4,55 lan satunggal lintang pengamping kanthi magnitudo 8. Gamma 2 Caeli inggih ugi kalebet lintang binar kanthi gadhah cahya raksasa wena jene ngantos pethak kanthi tipe F. Lintang punika gadhah magnitudo 6,32 lan ngewrat satunggaling lintang pengamping ingkang lemah.
  • Beta Caeli inggih punika lintang sanesipun ing Caelum ingkang narik kawigatosan kangge dipuntliti. Lintang Beta Caeli inggih gadhah cahya kurcaci jene ngantos pethak.
  • Delta Caeli inggih punika lintang cahya sub raksasa werna biru ngantos pethak.
  • Nu Caeli inggih punika lintang ingkang gadhah cahya jene ngantos pethak. Lan Lambda Caeli inggih punika lintang ingkang gadhah cahya raksasa oranye.

Caelum ugi ngewrat objek lebet sanèsipun inggih punika NGC 1571, /NGC 1679 lan IC 2106. Dipunbetahaken teleskop ingkang amba kangge ningali saperangan objek New General Catalog, kanggé sedaya galaksi, ananging boten wonten objek ingkang padhangipun langkung saking magnitudo 11,5 utawi ingkang langkung amba saking 3 arcminutes.[3]

Caelum taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Lacaille sesarengan kaliyan rasi lintang Norma, Circinus, Telescopium, Microscopium, Sculptor, Fornax, Horologium, Octans, Mensa, Reticulum, Pictor lan Antlia. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang mapan wonten ing sak kiteripun rasi lintang Caelum inggih punika Columba, Dorado, Eridanus, Horologium, Lepus lan Pictor.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Ridpath 2001, pp. 90-91
  2. ^ Ridpath, Ian. "Caelum". Star Tales. http://www.ianridpath.com/startales/caelum.htm.
  3. ^ "Caelum". SEDS. Archived from the original on 2012-07-13. https://archive.is/Usjp.
  4. ^ (en)Caelum (dipunundhuh tanggal 24 Pebruari 2013)
  • Ridpath, Ian (2001), Stars and Planets Guide, Princeton University Press, ISBN 0-691-08913-2
  • Ridpath, Ian (2007), Stars and Planets Guide (4th ed.), Princeton University Press, ISBN 978-0-691-13556-4
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Caelum&oldid=884626"