Octans

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
OCTANS

Peta Octans
Daftar lintang ing Octans
Cekakan Oct
Genitif Octantis
Asensio rekta 22
Deklinasi −90
Area 291 derajad pesagi (#50th)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
27
Lintang
mawa planèt
3
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang ν Oct (3.73m)
Lintang paling cedhak LHS 531 ( tc)
Obyèk Messier none
Udan météor none
Rasi lintang
sing wewatesan
Tucana
Indus
Pavo
Apus
Chamaeleon
Mensa
Hydrus
Katon antara lintang +0° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi October.
Circumpolar.

Octans (play /ˈɒktænz/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang lemes ingkang mapan wonten ing langit sisih kidul. Octans inggih punika nama Latin saking alat instrumen navigasi octant. Rasi lintang punika dipundhaptar déning astronom Prancis, Nicolas Louis de Lacaille wonten ing abad kaping wolulas. Lacaille maringi nama rasi punika sepisanan kanthi nama l'Octans de Reflexion lan lajeng dipuncekak kanthi nama Octans. Octans 88 rasi lintang modhern.


Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Octans gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 291 drajat persegi lan ngewrat kalih lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planèt. Rasi lintang punika saged dipuntingali saking garis lintang +0° lan -90°, lan paling sae dipuntingali ing jam 9 dalu ing sadangunipun sasi Oktober.[1] Ing lintang kidul, Octans inggih punika satunggaling circumpolar, ingkang papanipun boten nate wonten ing sak ngandhaping garis cakrawala lan saged dipuntingali saben taun. Octans boten gadhah kathah objek langit bageyan lebet ingkang padhang lan boten gadhah lintang ingkang padhangipun langkung saking 4 magnitudo. Dene lintang - lintang ingkang wonten ing rasi punika ing antawisipun inggih punika:

  • Nu Octantis, satunggaling lintang raksasa oranye ingkang tebihipun kirang langkung 64 taun cahya.
  • Alpha Octantis, inggih punika lintang binar spectroscopic ingkang ngewrat kalih jinis raksasa ingkang boten kiyat lan magnitudo ingkang ssaged ketingal namung ing magnitudo 5,15.
  • Beta Octantis, inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing rasi lintang punika, inggih punika lintang raksasa jene - oranye.

Dene lintang ingkang paling narik kawigatosanipun para panaliti inggih punika lintang the faint white giant sigma Octantis, a Delta Scuti, ingkang punika lintang tipe variabel lan lintang ingkang paling caket kaliyan kutub langit sisih kidul lan ingkang sged dipuntingali kanthi mripat langsung. Ananging, amargi papanipun ingkang caket kaliyan kutub sisih kidul, ingkang namung sekedhik drajat malih, mila ing rikala wekdal, rasi lintang punika ugi dipunanggep dados rasi Polaris Australis. Lintang punika ugi meh sami kaliyan lintang delta Octantis ingkang wigati sanget wonten ing lintang kutub kidul, gayut kaliyan planet Saturnus. Octans inggih taksih kalebet setunggal kulawarga rasi lintang Lacaille, sesarengan kaliyan rasi lintang Norma, Circinus, Telescopium, Microscopium, Sculptor, Fornax, Caelum, Horologium, Mensa, Reticulum, Pictor lan Antlia. RAsi lintang sanesipun ingkang wonten ing sak kiteripun inggih punika rasi lintang Tucana, Indus, Pavo, Apus, Chamaeleon, Mensa lan Hydrus.

Sujarah lan Mitos[sunting | sunting sumber]

Octans inggih punika rasi lintang ingkang dipundamel dening Nicolas Louis de Lacaille ing taun 1752, ingkang wonten ing njawi bunderen lintan circumpolar. Rasi lintang punika ugi dipunmangertosi kanthi nama "Octans Hadleianus" kangge ngurmati temuanipun Octant, John Hadley, ingkang dipunrancang ing taun 1730. Boten wonten mitos ingkang nyata ingkang gayut kaliyan rasi lintan Octans, ingkang saperangan bageyanipun mapan wonten ing garis lintang sisih kidul.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Ophiuchus(dipunundhuh tanggal 16 Pebruari 2013)
  2. ^ Staal 1988, hlm. 257.
  • Ridpath, Ian; Tirion (2007), Stars and Planets Guide, Princeton University Press, ISBN 978-0-691-13556-4
  • Staal, Julius D.W. (1988), The New Patterns in the Sky: Myths and Legends of the Stars, The McDonald and Woodward Publishing Company, ISBN 0-939923-04-1

Cithakan:88 rasi lintang modhern

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Octans&oldid=836835"