Eridanus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ERIDANUS

Peta Eridanus
Daftar lintang ing Eridanus
Cekakan Eri
Genitif Eridani
Asensio rekta 3.25
Deklinasi −29
Area 1138 derajad pesagi (#6th)
Lintang utama 24
Lintang
Bayer/Flamsteed
87
Lintang
mawa planèt
29
Lintang padhang 4
Lintang cedhak 13
Lintang paling padhang Achernar (α Eri) (0.46m)
Lintang paling cedhak ε Eri ( tc)
Obyèk Messier None
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Cetus
Fornax
Phoenix
Hydrus
Tucana (corner)
Horologium
Caelum
Lepus
Orion
Taurus
Katon antara lintang +32° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi December.
'

Eridanus /ɪˈrɪdənəs/ inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. Eridanus inggih kalebet enem rasi lintang ingkang paling ageng wonten ing langit. Nama Eridanus kadadosan saking basa Yunani kuno, "Eridano" inggih satunggaling nama kali Po ingkang wonten ing Itali lor. Rasi lintang Eridanus inggih dipundamel dening astronom Yunani , Ptolemy ing abad kaping kalih, Eridanus inggih punika salah satunggal saking 88 rasi lintang modhèrn ingkang sampun dipuntemtokaken ngantos sak punika.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Eridanus gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 1138 drajat persegi lan ngewrat enem lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. RAsi lintang Fornax saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +32° lan -90° lan badhe ketingal paling saé menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing sasi Desember. Sanajan Eridanus kalebet enem rasi lintang ingkang paling ageng, ananging Eridanus boten gadhah kathah lintang ingkang padhang lan objek langit bageyan lebet ingkang saged dipuntingali. Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Fornax inggih punika lintang alpha Eridani, ingkang ugi dipunsebat Achernar (pungkasaning kali) lan epsilon Eridani, inggih punika atunggaling lintang ingkang wujudipun meh sami kaliyan srengenge. [1] Achernar inggih punika lintang kanthi magnitudo setunggal kanthi wujud ingkang dhatar. Radiusipun dhateng khatulistiwa inggih langkung ageng 50 persen tinimbang tebihipun saking kutub, ingkang tebihipun kirang langkung 144 taun cahya. Achernar inggih lintang nomer sanga ingkang paling padhang wonten ing langit, lan ugi ingkang paling biru lan paling panas ing salebetng 10 lintang ingkang paling padhang wonten ing langit. Epsilon Eridani, inggih punika lintang ingkang paling caket nomer tiga ingkang saged dipuntingali kanthi mripat langsung. Lintang punika gadhah setunggal planet extrasolar, ingkang maujud saking raksasa gas kados unsur penyusunipun JUpiter.[1] Minangka planet ingkang meh sami wujudipun lang paling caket saking srengenge amargi tebihipun namung 10,5 taun cahya. Theta Eridani utawi Acamar (kali ingkang pungkasan), inggih punika kalebet sepasang lintang bnar ingkang wernanipun biru - pethak ingkang tebihipun 120 taun cahya. Gamma Eridani utawi Zaurak, inggih punika lintang jene kanthi gadhah magnitudo 2,95. Lan Delta Eridani utawi Rana (kodhok), inggih punika sub raksasa ingkang tebihipun namung 29 taun cahya saking srengenge.


Eridanus inggih taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Heavenly Waters sesarengan kaliyan rasi lintang Delphinus, Equuleus, Piscis Austrinus, Carina, Puppis, Vela, Pyxis lan Columba. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang mapan wonten ing sakitering Eridanus inggih punika rasi lintang Cetus, Fornax, Phoenix, Hydrus, Tucana, Horologium, Caelum, Lepus, Orion lan Taurus. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Ridpath Tirion, hlm. 146-147.
  2. ^ (en)Eridanus (dipunundhuh tanggal 19 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Eridanus&oldid=836719"