OPEC

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gendéra OPEC
Markas OPEC ing Wina.

Organisasi Negara-negara Pangèkspor Lenga Bumi (basa Inggris: Organization of the Petroleum Exporting Countries/OPEC; iku organisasi sing tujuané négosiasikaké masalah-masalah ngenani prodhuksi, rega lan hak konsèsi lenga bumi karo perusahaan-perusahaan lenga.

OPEC didegaké tanggal 14 September 1960 ing Bagdad, Irak. Nalika iku anggotané mung limang negara. Wiwit taun 1965 markasé mapan ing Wina, Austria.

Anggota[sunting | sunting sumber]

Afrika[sunting | sunting sumber]

Asia[sunting | sunting sumber]

Amérika Kidul[sunting | sunting sumber]

  • Flag of Ecuador.svg Ekuador (1973-1993, bali dadi anggota wiwit taun 2007)
  • Flag of Venezuela.svg Venezuela (negara pangadeg, September 1960)

Anggota sing metu[sunting | sunting sumber]

  • Flag of Gabon.svg Gabon (kaanggotaan penuh saka 1975-1995)
  • Flag of Indonesia.svg Indonésia (anggota wiwit Desember 1962-Mei 2008)

Pada Mei 2008, Indonesia mengumumkan bahwa mereka telah mengajukan surat untuk keluar dari OPEC pada akhir 2008 mengingat Indonesia kini telah menjadi importir minyak (sejak 2003) atau net importer dan tidak mampu memenuhi kuota produksi yang telah ditetapkan.

Mungel dadi anggota[sunting | sunting sumber]

  • Flag of Syria.svg Suriah, Flag of Sudan.svg Sudan, lan Flag of Bolivia.svg Bolivia (katelu negara iki wis diundang déning OPEC supaya nggabung)
  • Flag of Brazil.svg Brazil (Pégin mélu nggabung sawisé ditemokaké cadhangan lenga sing gedhé ing Atlantik)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=OPEC&oldid=816622"