Matsuri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gion Matsuri, Kyoto
Tenjin Matsuri, Osaka
Nebuta Matsuri, Aomori
Nada no Kenka Matsuri, Himeji
Chichibuyo Matsuri

Matsuri (?) inggih menika istilah agami Shinto ingkang ateges persembahan ritual kagem Kami [1]. Ing pangertosan sekuler, matsuri ateges festival utawi perayaan wonten ing Jepang. Ing dhaérah Kyushu, matsuri ingkang dipunlampahi nalika musim gugur dipunsebat kunchi. Manéka matsuri dipunwontenaken ing manéka sapérangan papan wonten ing Jepang. Kathahipun ingkang ngawontenaken matsuri menika kuil Shinto utawi kuil Buddha. Sanajan mekaten, wonten ugi manéka "matsuri" (festival) ingkang asipat sekuler lan boten wonten gegayutanipun kalihan institusi keagamaan.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Matsuri asalipun saking tembung matsuru (祀る? menyembah, memuja) ingkang ateges pamujaan dhateng Kami. Wonten ing teologi agami Shinto dipunkenal sekawan unsur ing matsuri, inggih menika : penyucian (harai), persembahan, pembacaan doa (norito), lan pesta dhahar. Matsuri ingkang paling tua ing mitologi Jepang menika ritual ingkang dipunlampahi ing ngajengipun Amano Iwato. Matsuri kanthi wujud waosan donga tasih wonten kados ingkang wonten ing wujud kigansai (panyuwun kanthi individu dhateng jinja utawi kuil kagem dipundongakaken lan jichinsai (upacara saderengipun damel bangunan). Pamaosan donga ingkang dipunlampahi déning pendéta Shinto kagem individu utawi kelompok tiyang ing papan ingkang boten katingal tiyang sanèsipun kalebet wujud wiwitan saking matsuri. Ing samenika,Pada saat ini, Ise Jingū kalebet salah satunggaling tuladha kuil agami shinto ingkang tasih ngawontenakan matsuri kanthi wujud pamaosan donga ingkang ekslusif kagem kalangan ingkang winates lan peserta umum boten pikantuk ndherek. Miturut pangembangan jaman, ancas saking ngawontenaken matsuri menika asring éwah saking ancas ingkang sejatosipun[2].

Tigang matsuri paling ageng[sunting | sunting sumber]

Dhaptar matsuri saking jaman rumiyin[sunting | sunting sumber]

Dhaerah Tohoku[sunting | sunting sumber]

Dhaérah Kanto[sunting | sunting sumber]

Dhaérah Chubu[sunting | sunting sumber]

Dhaérah Kinki[sunting | sunting sumber]

Dhaérah Chugoku lan Shikoku[sunting | sunting sumber]

Dhaérah Kyushu[sunting | sunting sumber]

Dhaptar festival ing Jepang[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Matsuri, (dipunakses tanggal 17 Februari 2013)
  2. ^ (id) Hina-Matsuri, (dipunakses tanggal 17 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Matsuri&oldid=836808"